cała ściana w odbitkach - jak?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • senner
    Początki nałogu
    • 2007
    • 328

cała ściana w odbitkach - jak?

po przeprowadzce z mieszkania do domu, chciałbym w swoim pokoju zaanektować jedną ze ścian na zdjęcia. może wypiszę co mam i jakie wymagania powinno spełniać rozwiązanie tego problemu:

-kawałek ściany o wymiarach 220x160cm CAŁY do pokrycia odbitkami
    -dużo odbitek 10x15, trochę 15x21 i kilka 20x30 [w sumie ~300]
    -umieszczenie odbitek na jednej powierzchni
    -odbitki umieszczone jedna obok drugiej,szczelnie wypełniające całą powierzchnię
    -powierzchnia powinna jednolita [tj. w jednym kawałku], przymocowana do ściany jako całość [3 do 4 uchwytów/wkrętów]
    -odbitki powinny być demontowywalne tj. można by je zdjąć nie uszkadzając ich

jak widać pojedyncze ramki odpadają [ściana po zamocowaniu wszyskich byłaby jak sito] nawet takie duże na wiele zdjęć, np. 100x70cm

myślałem o takim rozwiązaniu: zamocować jakiś odpowiednio duży materiał/płótno/prześcieradło? na ścianie i przykleić do niego paski taśmy dwustronnej. jednak obawiam się że do materiału [jako do materii włochatej] taka taśma dobrze się nie przyklei i odbitki będą spadać.. z drugiej strony - jak taśma będzie b. mocna to z kolei nie da się zdjąć odbitek bez ich uszkodzeń..

przyklejanie odbitek bezpośrednio do ściany też odpada, później taśma odejdzie razem z farbą/tynkiem..

ktoś miał podobny problem? może ktoś podsunie jakieś rozwiązanie?
    albo ulepszenie mojej koncepcji?

in film we trust
  • gervee
    Początki nałogu
    • 2004
    • 371

Do ściany przymocuj białą płytę meblową i do tej płyty mocuj zdjęcia. Jakby co (gdy Ci się znudzi) to płytę odkręcisz, dziury zakleisz i pomalujesz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez gervee
    Do ściany przymocuj białą płytę meblową i do tej płyty mocuj zdjęcia. Jakby co (gdy Ci się znudzi) to płytę odkręcisz, dziury zakleisz i pomalujesz.
    Płytę kupisz w Castoramie/Obi czy innym Leroy ... w sumie gdzieś ok 100 zł wydasz na płytę.
    Ostatnio edytowany przez gervee; 209. Powód: Automerged Doublepost
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• senner
      Początki nałogu
      • 2007
      • 328

płyta meblowa tzn co? zwykła sklejka czy może okleina taka jak na meblach?..

najlepiej jakbyś pokazał jakieś zdjęcie to bym wtedy wiedział o co chodzi..

in film we trust

Komentarz

• MM-architekci
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2227

płyta meblowa w białej okleinie , zwykła płyta wiórowa to jest

nie sklejka
        no comment...

Komentarz

• zieli33
          Bywalec
          • 2010
          • 193

Jak ma być szczelnie zaklejone to nawet cienka płyta pilśniowa da radę. Albo klej do ściany odbitki, jak się znudzi to pociągniesz gipsem i pomalujesz.
          C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• talarczyk
            Początki nałogu
            • 2008
            • 399

Ja do tapety przyklejam foty na kawałki blue tacka - guma do przyklejania plakatow etc. do ścian. Do dostania w każdym papierniczym. Przypomina gumę do żucia jednak nie zostawia żadnych śladów (chyba, że zbyt szybko oderwę ją od tapety). Dodatkowo idealnie sprawdza się do wyciągania normalnej gumy do żucia z podeszwy buta/ciuchów

Komentarz

• sbogdan1
              Początki nałogu
              • 2007
              • 359

Moim zdaniem płyta pilśniowa spokojnie by starczyła a do mocowania samych fotek takie ustrojstwo o nazwie ,,Blue Tack Bostik,,
              Solo-Kolos zajmuje się asortymentem zaopatrzenia biura oraz galanterii biurowej. Firma działa od 1993 roku i ma wieloletnie doświadczenie na rynku internetowym.

no właśnie kolega talarczyk mnie wyprzedził
              To ewentualny link do aukcji
              http://allegro.pl/item1146989133_mas...blue_tack.html
              Ostatnio edytowany przez sbogdan1; 13067. Powód: Automerged Doublepost
              EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• senner
                Początki nałogu
                • 2007
                • 328

od patentu z płytą bardziej podoba mi się ten z blue tackiem, ale muszę go sprawdzić organoleptycznie - pamiętam że ktoś mi kiedyś pokazywał taką masę, podobną do plasteliny lub zużytej gumy do żucia ;] ale nie wzbudziło to we mnie zaufania..
                może znajdę gdzieś w sklepie papierniczym i obejrzę. jak da radę to zamówię z 10 opakowań

dzięki za pomoc, jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to zachęcam do podzielenia się
                btw - a ktoś wie jaki wpływ ma barwa blue tacka na ścianę? czy po kilku latach kolor nie przechodzi na ścianę? [w moim wypadku-ściana jest jasnozielona]
                Ostatnio edytowany przez senner; 10607. Powód: Automerged Doublepost

in film we trust

Komentarz

• senner
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 328

a jak z trwałością?
                  talarczyk=> trzyma się to? a ile już czasu?

koleżanka powiedziała że UHU patafix [podobny patent] odpadł z tynkiem po kilku latach..

in film we trust

Komentarz

• kubak1988
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 42

A może po prostu zrobić kolaż w Photoshopie i wydrukować w jakiejś drukarni wielkoformatowej, potem nakleić na jakąkolwiek płytę i gotowe .

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

Zamieszczone przez senner
                      koleżanka powiedziała że UHU patafix [podobny patent] odpadł z tynkiem po kilku latach..
                      Skoro odpadł z tynkiem tzn, że to wina raczej tynku a nie tej ciastoliny...
                      Jeśli klika lat to dla Ciebie za mało trwałe, tzn że potrzebujesz, żeby to wisiało więcej niż kilka lat?
                      Odbitki chcesz bezurazowo ściągać żeby je zastępować innymi czy po prostu jak już Ci się znudzi, żeby je ściągnąć całkiem i odsłonić ścianę?
                      20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Patentu z ciastoliną czy jak tam zwał to g... nie polecam. To było bardzo popularne na wyspach lata temu. W firmie niektórzy angole uwielbiają to używać do dziś. Wygląda paskudnie, Papier nie przylega do sciany - trzeba ugnieść kuleczkę i docisnąć więc to zawsze ma 1-2 mm grubości.

Taśma obustronna jest znacznie lepsza. Jest tego mnóstwo różnych rodzajów od "gąbek" po 5 mm grubości po praktycznie niewidoczne grubości folii, od super strong for outdoor po słabe typu "Stick-in" czyli łatwo usuwalne. Są takie specjalne do albumów do zdjęć.

Też mi się wydaje, że najlepszym rozwiązaniem będzie płyta "z czegobądź". Pilśnia czy cokolwiek byle z białą powierzchnią bo jednak będzie conieco "przeświecać" przez papier z odbitek. Pluta z cienkiej plexi może i sciana pod spodem na biało.

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• yanovitz
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 99

Zamieszczone przez Janusz Body
                          Patentu z ciastoliną czy jak tam zwał to g... nie polecam. To było bardzo popularne na wyspach lata temu. W firmie niektórzy angole uwielbiają to używać do dziś.
                          Taa Wyspy kochaja blue tack. Na krotka mete jest ok, mam kila zdjec corki przyklejone tak do sciany w biurze i jest ok. Ale to sie raczej nie sprawdzi przy Twoim projekcie - zdaza sie ze jak blue tack wyschnie (a niby nie wysycha) zdjecia odpadaja ze sciany. Juz tasma dwustronna bylaby lepsza.
                          Fotki na CB

Komentarz

• gervee
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 371

Jeśli nie chcesz płyty meblowej (za gruba, za droga, za ciężka) to może faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie biała płyta z HDF (tzw. twarda pilśnia). Tanio będzie - cena coś ok 10 zł/m2 w Castoramach czy innym Obi-Wan Kenobi . Tworzyw sztucznych nie polecam bo będzie przyciągać kurz. Do płyty przymocujesz zdjęcia bądź taśmą dwustronną bądź gotowymi naklejkami do albumów np. Henzo takie ma.
                            ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• senner
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 328

zaskoczył mnie tak ogromny odzew

patent z płytą bezkonkurencyjnie wygrywa.
                              byłem dziś w brico depot i owszem, mają takie płyty:

w cenie płyty jest docięcie do wybranego rozmiaru.
                              taśmy dwustronne już kupione, pozostaje skołować transport płyty o wymiarach 220x160, bo do mojego auta nie wejdzie a tym bardziej do komunikacji miejskiej [albo inaczej: nie wyjdzie z niej w 1 kawałku] nie opłaca mi się też płacić brico za transport jednej dużej dechy - wyniosłoby mnie pewnie tyle co sam jej koszt..

jak uda mi się wszystko zrealizować, wrzucę zdjęcia jak wyszło

dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc

in film we trust

Komentarz

Pracuję...