Indie nepal - bagaż

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinmarg
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 27

.

właśnie ja jeszcze mama samyanga 8mm, zastanawiam się czy brąć gripa czy nie lepiej i wygodniej samo body.

Komentarz

• latant
      Początki nałogu
      • 2009
      • 410

Zamieszczone przez marcinmarg
      ..tak się zastanawiam dysponuje sprzętem C40D-grip, C17-55, T70-200, C50-1,8 oraz lampa C58EXII, brać wszystko na wyjazd? Przyznam że wszystko razem troszeczke waży, zastanawiam się jeszcze nad kupnem polara?
      grip - możesz załadować paluszki jak padną akumulatorki, ale waży z 0,5 kg, z ładowaniem akumulatorków nie ma większych problemów z wyjątkiem 1 lub 2 dni przed przełęczą Thorung La, na tej wysokości temperatura spada poniżej 0 więc lepiej w nocy trzymać je w śpiowrze.

lampa - po cholerę, na dworze będzie jasno, w klasztorach i tym podobnych błyskaniem zatracisz klimatyczne ujęcia, a na zdjęcia typu ja, mnich i coś tam wystarczy wbudowana

polar - niezbędny

C50 1,8 - tak, nie, nie wiem , pozostałe tak

torby nie bierzesz? polecałbym Toploadera nosisz na piersi i sprzęt pod ręką.
      CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• golek
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 16

Zamieszczone przez latant
        C50 1,8 - tak, nie, nie wiem , pozostałe tak
        jasna stałka, brać. lekka i niezbędna we wnętrzach
        a grip był zostawił, ale, to już zależne od preferencji.
        5dmkII, 17-40/4 24-105/4 70-300/L 50/1,8

zdjęcia i blog: http://pawel.goleman.pl/

Komentarz

• hanyzewski
          • 2010
          • 2

Kup kamizelke newsweara - ja latam z tym non stop i nie biora tego jako podreczny - bagaz podreczny to moj plecak. Jak na cargo, to skrzynka peli.
          http://www.hanyzewskiblog.pl
          http://www.reporterpoland.pl

Komentarz

• marcinmarg
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 27

.

mam plecak lowepro

Komentarz

• Rosicky
              Bywalec
              • 2008
              • 209

bierz do podrecznego sprzet. moim rodzicom bagaze wlasnie tam zniknely na lotnisku na 4 dni.
              http://rosicky.maxmodels.pl
              http://rosicky.digart.pl

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

Powtórzę raz jeszcze to co mówiła większość - tylko bagaż podręczny. Mimo że podczas wielu podróży nigdy nic mi się nie stało z bagażem głównym to jednak nie odważyłbym sie tam schować sprzętu foto. I jeszcze jedno - jeśli udajesz sie na treking to raczej nie myśl o zabieraniu worka obiektywów. Z doświadczenia wiem że 2 sztuki to czasami i tak za dużo . Ogólnie zazdroszczę wyjazdu Powodzenia !!

Komentarz

• tojacc
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 157

Ja lecę jutro na Sri Lankę i tylko statyw poszedł do głównego...
                  a bez polara to się nigdzie nie ruszam...
                  6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Komentarz

• Robson01
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1574

Podepnę się z pytaniem do osób które były w Indiach i Tybecie.
                    Jakiego typu gniazdka elektryczne występują w hotelach w tych krajach. Czy rozstaw i grubość jest taka jak u nas, czy też jest jakiś inny standard. Jeżeli tak to jaki i jakiego rodzaju "przejściówki" trzeba kupić?
                    Z góry dzięki.
                    Canon
                    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• marcinmarg
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 27

Indie takie same jak u nas, w Tybecie nie byłem.

Komentarz

• najeli
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 992

Nepal też tak jak u nas (albo takie gniazdka uniwersalne na 2 typy wtyczek), Tybet może mieć takie jak Chiny -- a nie mam pojęcia jak to wygląda.
                        www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                        C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• Robson01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1574

Czyli nie trzeba żadnych przejściówek, każde urządzenie które da się wpiąć w nasze "świnki", u nich też bez problemu się podepnie.
                          Dzięki za odpowiedzi.
                          Canon
                          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• ryszard_p
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 50

Witam,
                            i mnie rowniez czeka wyjazd w tamte strony (dokladny rejon w rtakcie ustalania)
                            Moje pytanie nie dotyczy sprzetu foto lecz Waszych spostrzezen, uwag i doswiadczen z pobytu w Idiach. Chodzi mi midezy innymi o kontakty z ludzmi , co wypada a co nie, sprawy kulinarde, gdzie sie pozywic, na co zwrocic uwage , itp.
                            Czy jakies szczepienia sa wsazane lub konieczne ?

Komentarz

• Robson01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1574

Żadne szczepienia nie są konieczne, chociaż niektórzy uważają że są wskazane. Byliśmy ostatnio grupą 23 osobową i nikt się nie szczepił. Wszyscy żyją :-)
                              Co do jedzenia odradzam na straganach ulicznych - nasze europejskie żołądki mogą tego nie wytrzymać, ale generalnie jest dużo niewielkich knajpek w których można smacznie i niedrogo zjeść. Generalnie wszystko jest dość mocno przyprawiane. Hindusi są bardzo przyjaźnie nastawieni do turystów i przez cały pobyt nie przytrafił nam się żaden nieprzyjemny incydent. Przygotuj się tylko na ogromne ilości żebraków, szczególnie dzieci. Warto zabrać cukierki w kolorowych opakowaniach oraz długopisy. Wymień sobie trochę pieniędzy na banknoty o nominale 10 rupi. Za dolara oficjalnie masz około 47 rupi, ale zazwyczaj dostaniesz trochę mniej. I takie banknoty dajesz zazwyczaj żebrzącym. Z jednej strony to mało ale przy tej ilości chętnych na Twoją kasę proponuję ograniczać swoją hojność.
                              Canon

Komentarz

• ryszard_p
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 50

Robson01 , dziekuje za trud i informacje.
                                Mam kloege awganczyka i podobnie opowiadal mi o jedzeniu tam u niego.

Trzymaj sie !!!

Komentarz

Pracuję...