Jakie honorarium za reportaz z imprezy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aqua
    Uzależniony
    • 2004
    • 727

Jakie honorarium za reportaz z imprezy?

Nie robilem takich zlecen wiec nie wiem ile tak praca jest warta?
    Impreza trwa przez dwa popoludnia (sobota/niedziela).
    Jest to festiwal piosenki na powietrzu
    Organizator urzad miasta wiec duza nie dadza.
    Szukaja najtanszej osoby bo jest kilku chetnych, ponoc?
  • LFB
    Początki nałogu
    • 2005
    • 372

Nie przesadź z obniżaniem honorarium, ja myślę że 1.000 to naprawdę minimum. Tak jak już wiele razy było na tym forum pisane, jeśli sam nie będziesz cenił i szanował swojej pracy, to nikt nie będzie.
    http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

czemu dwa popoludnia fotografa kosztują 1.000?
      Juz kiedys mialem zadac podobne pytanie: Czemu opstrykanie wesela to czesto 2-3 tysiaki? Skad te chore ceny? Za co sie placi? Czy to nie jest po prostu wykorzystanie chwili gdzie mlodzi wydaja czasem nawet kilkadziesiat tysiecy na dorobienie sie?
      Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• gonzo44
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1304

Rozumiem, ze to prowokacja.
        Kwestia cen za zrobienie zdjec na slubie i weselu byla juz poruszana i raczej nie dochodzilo do sum rzedu 2-3k. Jezeli dobrze pamietam to ktos pisal nawet, ze "zaklad fotograficzny" chcial za taka impreze ok 300-500 PLN.
        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

Zamieszczone przez gonzo44
          Rozumiem, ze to prowokacja.
          nie.

Kwestia cen za zrobienie zdjec na slubie i weselu byla juz poruszana i raczej nie dochodzilo do sum rzedu 2-3k. Jezeli dobrze pamietam to ktos pisal nawet, ze "zaklad fotograficzny" chcial za taka impreze ok 300-500 PLN.
          chyba zartujesz. Przez ostatni rok mialem okazje byc na kilku weselach moich znajomych i jak pytalem ile za fotki to wlasnie rzucali takimi kwotami. Zadne tam 300-500.
          photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

Takie uslugi kosztuja tyle ile sa za nie ludzie gotowi zaplacic. Na organizacje, stroje, impreze weselna wydaja o wiele wiele wiecej, wiec taki 1 tys nie powinien im robic wiekszej roznicy. Oczywiscie mozna zapytac dlaczego nie robic taniej? Mozna przeciez zrobic im to za trzy piwa. Tylko po co psuc sobie rynek?
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

wpisujac w google 'zpaf' jako drugi link pojawia nam sie to :

czyli tabela minimalnych wynagrodzen ktorych wszyscy powinni sie trzymac!
              albo klik w inne stawki
              Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
              Instagram

Komentarz

• gonzo44
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1304

Zamieszczone przez Jac
                albo klik w inne stawki
                No to jak ktos sie bedzie pytal dlaczego tak drogo to jest sie na co powolac :-)
                Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Zamieszczone przez Jac

albo klik w inne stawki
                  Ale KOMUNA! Do głowy mi coś takiego nie przyszło!

A ceny 1-2k ktoś mi tłumaczył. W przypadku analoga i dużej ilości odbitek, które za to dostał, to zysk fotografa nie był taki duży. A doliczyć trzeba jeszcze amortyzację sprzętu.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Zamieszczone przez Jac

albo klik w inne stawki
                    No piekne te linki. To rozwiazuje bardzo wiele problemow lacznie z tymi moralnymi.

Dodam jeszcze ze wlasnie dzieki takim poradom to forum ma naprawde wysoki poziom
                    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• przemo_21
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 120

Ja ostatnio robiłem wesele w formie reportażu dla znajomych i wezmę 500 zł. Zdjęć bedzie 400 sztuk na cd-romie. Owa cena jest dla mnie za mała (ale znajomi pewnie i tak nie docenią) zważywszy na fakt że to było 20-to godzinny maraton i dodatkowo ponad tydzień siedzenia przed komputerem i obróbka ich w sofcie.
                      Teraz mądrzejszy o własne doświadczenie 1000zł za podobną impreze wezmę jako minimum. Co do twoich problemów to musisz wiedzieć ile zdjęć od ciebie oczekują. I jak widzą efekt końcowy czy na cd_romie czy na papierze. Bo to wszystko wpływa na koszty i twoją pracę. Oraz co masz uwieczniać czy tylko organizatorów i ich otoczenie czy masz pelną swobodę. Wtedy masz możliwość robienia coś też dla siebie przy okazji oficialnych zdjęć. Zgadzam się z przedmówcami 1000zł to jest to dobra cena wyjściowa. Sam wiesz jakie robisz zdjęcia jeśli wkładasz w to serce i powinieneś się cenić. Ktoś mi napisał "jeśli na tyle zdjęcia cenisz, to tyle są warte".
                      Pozdrawiam

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        A ceny 1-2k ktoś mi tłumaczył. W przypadku analoga i dużej ilości odbitek, które za to dostał, to zysk fotografa nie był taki duży. A doliczyć trzeba jeszcze amortyzację sprzętu.
                        Trzeba doliczyc tez dojazd na miejsce, kilkanascie godzin spedzonych na postprocesingu, koszt plytek na ktore sie nagrywa zdjecia, koszt wywolania, zrobienia odbitek, stykowki. Wszystko to po zsumowaniu daje niemala jakby nie bylo kwote. Poza tym zeby nie stracic jakiegos ujecia firmy fotografuja/kreca video wykorzystujac dwoch fotografow/operatorow co daje podzial zysku minimum na dwie osoby. Samotny strzelec moze sobie pozwolic na wziecie 500 zl firma natomiast zatrudniajaca kilka osob nic by na takim zleceniu nie zarobila.
                        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• kavoo
                          Zablokowany
                          • 2004
                          • 1173

No to jak ktos sie bedzie pytal dlaczego tak drogo to jest sie na co powolac :-)
                          Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Ale KOMUNA! Do głowy mi coś takiego nie przyszło!
                          Zamieszczone przez McKane
                          No piekne te linki. To rozwiazuje bardzo wiele problemow lacznie z tymi moralnymi.
                          No chyba mi nie powiecie, ze nie znaliscie wczesniej strony ZPAF, nie czytaliscie zamieszczonej tam Ustawy o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych i nie widzieliscie na oczy cennika ZPAF?

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

Zamieszczone przez aqua
                            Nie robilem takich zlecen wiec nie wiem ile tak praca jest warta?
                            Impreza trwa przez dwa popoludnia (sobota/niedziela).
                            Jest to festiwal piosenki na powietrzu
                            Organizator urzad miasta wiec duza nie dadza.
                            Szukaja najtanszej osoby bo jest kilku chetnych, ponoc?
                            Może to nie będzie wprost odpowiedź na Twoje pytanie, lecz ostatnio pytałem mojego znajomego, zawodowego fotografa, ile by kosztowało zrobienie zdjęć śłubnych.
                            Znajomy podał cenę 1 tys. zł za:
                            - zrobionych ok. 2000 zdjęć, które przekazywane są na CD/DVD jako prezentacja oraz jako jpg;
                            - zrobionych z tych 2000 zdjęć ok. 400 odbitek;
                            - cena obejmuje każdy etap ślubny tj. śłub kościelny (najczęściej konkordatowy) oraz wesele, tj. maksymalnie 2 dni robocze. W przypadku wesel wiejskich, trwających więcej dni ceny nie znam.

Aha, wszystko fotografowane cyfrowo, czyli nie ma żadnego negatywu.
                            Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez przemo_21
                              Ja ostatnio robiłem wesele w formie reportażu dla znajomych i wezmę 500 zł. Zdjęć bedzie 400 sztuk na cd-romie. Owa cena jest dla mnie za mała (ale znajomi pewnie i tak nie docenią) zważywszy na fakt że to było 20-to godzinny maraton i dodatkowo ponad tydzień siedzenia przed komputerem i obróbka ich w sofcie.
                              I dlatego moim zdaniem nie powinieneś tych zdjęć robić wcale, albo zrobić je za darmo. Ze znajomymi tak bywa - ja do tej pory kilka razy wykręciłem się od robienia zdjęć na ślubie/weselu ale jeśli kiedyś mi się w końcu nie uda, to postawię sprawę jasno. Takie układy z przyjaciółmi to najlepsza droga, żeby tych przyjaciół stracić
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...