Pogromcy mitów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spino
    Coś już napisał
    • 2006
    • 80

Pogromcy mitów

Przypadkowo trafiłem w sieci na stronę w której autorzy wypowiadają się na temat "mitów" w fotografii.

Painless, quick delivery of your domain name. Fast and professional service.

co o tym sądzicie? bo mnie trochę zaskoczyło to przekonanie i pewność wypowiedzi. Śledząc dalej tamtą stronę mam wrażenie że u nich teoria to jedno a praktyka drugie...
    UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

test jest pisany bardzo amatorsko, nie chce pisac ze sa tam same glupoty, ale troche denerwuje sarkazm:

Do tego celu posłużył nam aparat Nikon D300 wraz z nikonowskim obiektywem 50/1,2. Obiektyw ten stanowi legendę i wyznacza klasę sam dla siebie. Jest jaśniejszy od "mitycznie kultowego" Canona 50/1,8 i znacząco lepszy optycznie.
    ogolnie wszystko zalezy od stylu, ja przestalem uzywac lamp blyskowych w kosciele (uzywam na sali weselnej, ale nie na body) bo latwiej zapanowac nad balansem bieli itd, lampa w kosciele da swietne efekty ale jesli ustawimy ja za parasolka i nie bedziemy miec jej na body a to juz robienie szopki z ceremoni, na weselu mozna sobie na cos takiego pozwolic

argumenty z GO do mnie nigdy nie docieraja, ja nie widze sensu miec na wiekszosci zdjec ostre obie osoby na zdjeciach, wystarczy kilka fotek, obraczkowanie i pare innych ujec

autor pisze z pogarda o zdjeciach w "starym stylu" a na gorze strony sa wlasnie takie miniaturki zdjec, no i nie podposuje sie nazwiskiem, czyzby czegos sie boi?

oczywiscie co sie nie napisze, to zawsze wszystko bronia zdjecia, a wystarczy spojrzec do galeriii i nic juz nie trzeba dodawac....
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

daj spokój, widziałeś ich zdjęcia? no... to tak też należy traktować te zjadliwe artykuły
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Ostatnio edytowany przez airhead; 14473. Powód: Automerged Doublepost
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• chuba
        Bywalec
        • 2009
        • 173

Zamieszczone przez airhead
        Dzięki za linka, poprawiłeś mi humor
        Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• Viqy
          Początki nałogu
          • 2007
          • 407

Zamieszczone przez airhead
          daj spokój, widziałeś ich zdjęcia? no... to tak też należy traktować te zjadliwe artykuły
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Masakraaaaaaaaaaaa ....
          rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• Handelson
            Uzależniony
            • 2009
            • 789

Kupa śmiechu
            Artykuł, który na pewno namiesza w głowach laikom

Komentarz

• yanovitz
              Coś już napisał
              • 2009
              • 99

Gdzie oni byli jak szukalem fotografa slubnego... ehhh
              Fotki na CB

Komentarz

• Kinski
                Początki nałogu
                • 2007
                • 273

Wygląda jak precel dopalacz, zapelczówka...
                Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• lightsensitive

No to mnie przyłapaliście na fotce, która Wam się nie podoba.
                  Dlaczego jest opublikowana skoro jestem taki mądry?
                  Dlatego, że podobała się klientom - sami ją wybrali - jak wiadomo klient nasz pan i jego gusty rządzą.
                  Czy inne fotki też są takie kiepskie?
                  Wszystkie wybrali klienci.
                  Może założymy mi tu prywatną galerię?
                  A i gdzie ja piszę z pogardą o zdjęciach w "starym stylu"?
                  Poza tym chyba nie muszę podpisywać się pod każdym artykułem na stronie skoro w kontakcie można znaleźć moje dokładne dane i wiadomo, że strona jest moja :-)
                  Zapraszam częściej do mnie na stronę - będzie jeszcze ciekawiej :-)
                  Pozdrawiam
                  Ra-V "Lightsensitive" Charlikowski

Komentarz

• Maver
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 397

Zamieszczone przez lightsensitive
                    No to mnie przyłapaliście na fotce, która Wam się nie podoba.
                    Dlaczego jest opublikowana skoro jestem taki mądry?
                    Dlatego, że podobała się klientom - sami ją wybrali - jak wiadomo klient nasz pan i jego gusty rządzą.
                    Czy inne fotki też są takie kiepskie?
                    Byla za pewne zbyt malo Artystyczna przez wielkie A, bo nawet dziecko wie ze foty maja byc piekne i odzwierciedlac talent tofografa, a nie budzic sentyment i wspomnienia u pary mlodej.
                    --
                    Pozdrawiam
                    Krzysztof Zagórski

Komentarz

• Tezet-gdynia
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1283

To moze poddamy kolejne do oceny ?

Sam piszesz o fotografach robiacych zdjecia bez lampy. O ludziach ktorzy nie uzywaja lampy bo ona psuje klimat. Piszesz takze ze pozniej wychodza zdjecia niedoswietlone, ziarniste i temu podobne - w skrocie - ze jak jest zle, to mozna isc w czarno-biale ziarno. Ale patrzac na to zdjecie, mam wrazenie ze wlasnie to jest ratowanie sie kiczowata obrobka w celu odwrocenia uwagi od kompozycyjno-technicznych aspektow tego zdjecia...

Poza tym, zaciekawil mnie pewien fragment jednego z wpisow, a konkretnie:

"Wielokrotnie zwracały się do nas pary obdarzone płytą, ze zdjęciami wykonanymi przez "zawodowca", z prośbą o pomoc, bo zdjęcia ślubne, które miały być tanie i fantastyczne, okazały się ziarniste, nieostre, rozmazane i niedoświetlone."

"Niewiele wtedy można zaradzić, ale zawsze coś można ratować na komputerze."

Poprawiacie wtedy zdjecia nie swoje, tylko kogos, kto mial inna wizje niz wasza czy pary? Toz to na kryminal zakrawa
                      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• iso
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 547

Canon cię chyba w dzieciństwie skrzywdził, tak po nim jeździsz i coś nie wydaje mi się żeby nifty fifty był ulubionym i polecanym przez profesjonalistów (tu ślubnych) szkłem

Komentarz

• tombas
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2194

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                          To moze poddamy kolejne do oceny ?

Sam piszesz o fotografach robiacych zdjecia bez lampy. O ludziach ktorzy nie uzywaja lampy bo ona psuje klimat. Piszesz takze ze pozniej wychodza zdjecia niedoswietlone, ziarniste i temu podobne - w skrocie - ze jak jest zle, to mozna isc w czarno-biale ziarno. Ale patrzac na to zdjecie, mam wrazenie ze wlasnie to jest ratowanie sie kiczowata obrobka w celu odwrocenia uwagi od kompozycyjno-technicznych aspektow tego zdjecia...

Poza tym, zaciekawil mnie pewien fragment jednego z wpisow, a konkretnie:

"Wielokrotnie zwracały się do nas pary obdarzone płytą, ze zdjęciami wykonanymi przez "zawodowca", z prośbą o pomoc, bo zdjęcia ślubne, które miały być tanie i fantastyczne, okazały się ziarniste, nieostre, rozmazane i niedoświetlone."

Poprawiacie wtedy zdjecia nie swoje, tylko kogos, kto mial inna wizje niz wasza czy pary? Toz to na kryminal zakrawa
                          naprawde mocna rzecz, uuuuu mocna,
                          takie foty znacząco podnoszą mi samoocenę:-D
                          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• DonBolano
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 331

Jeeeeenyyy.. Wielka stopa!!!
                            Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• Maver
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 397

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                              Pomijajac aspekty warsztatu fotografa i "stylu" jaki prezentuje, to w takim wypadku mozna po prostu zrobic odbitke na papierze, ktora w porownaniu zdjecia odtwarzanego z DVD na 52" plazmie powinna byc o niebo lepsza :P
                              Ale rozumiem ze teraz to malo trendy jest... Poza tym papierem mozna sie zaciac, i tragedia murowana.
                              --
                              Pozdrawiam
                              Krzysztof Zagórski

Komentarz

Pracuję...