PROBLEM (smuga na zdjęciach)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cytrynowe_curry

PROBLEM (smuga na zdjęciach)

Witam,

Kilka miesięcy temu stałam się szczęśliwą posiadaczką Canona 30d i niestety zauważyłam że na jasnych zdjęciach robionych w mocnym świetle pojawia się przez środek wielka jasna smuga. Podejrzewam ze to wina matrycy ponieważ porównywałam już na kilku obiektywach i fotki robione każdym z nich mają ten sam mankament. Macie pomysł co mogę z tym zrobić ewentualnie podać namiary na dobry serwis w Krk?

• airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

jakiej matrycy? migawka pada... chyba
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• kmleon
      Początki nałogu
      • 2007
      • 315

Taki efekt daje niestety zepsuta migawka - pozostaje Ci jej wymiana w serwisie...

Poczytaj sobie ten wątek:
      http://canon-board.info/showthread.php?t=14828

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Przy padającej migawce smugi mają przebieg poziomy. Tu mamy pionowy i to jeszcze po łuku... Dziwnie to wygląda.

cytrynowe_curry: Spróbuj w serwisie na Czapskich, mają bardzo dobre opinie.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez Merde
          Przy padającej migawce smugi mają przebieg poziomy. Tu mamy pionowy i to jeszcze po łuku... Dziwnie to wygląda.

cytrynowe_curry: Spróbuj w serwisie na Czapskich, mają bardzo dobre opinie.
          nie musi byc smuga pozioma jak pokazuje to watek przytoczony wyzej, winna jest na pewno migawka, uszczerbiona jedna z lamelek, wymiana na Żytniej to chyba ~650 zł...
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mate00sh
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1312

Ktoś już coś takiego pokazywał na tym forum, spróbuję poszukać.

EDIT:
            http://www.canon-board.info/showthread.php?t=33978

Komentarz

• cytrynowe_curry

Dzięki za pomoc, choć muszę przyznać że trochę się zdołowałam. Czy wymiana migawki na podstawie gwarancji (nie na aparat ale na liczbę cyknięć poniżej 100 tys) jest możliwa tylko w serwisie w Warszawie?
              Ostatnio edytowany przez Gość; 30167.

Komentarz

• Chris_11
                Uzależniony
                • 2006
                • 572

Tak..
                Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• Drogis
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 46

Ehm? Gwarancja na 100 tys. wyzwoleń migawki w dwucyfrowym body?
                  Serwis by chyba zbankrutował przy takim założeniu.

Z tego co wiem, w "jedynkach" coś takiego funkcjonuje (darmowa wymiana migawki, nawet po wygaśnięciu gwarancji, jeżeli ta nie osiągnęła pewnej ilość wyzwoleń), ale w dwucyfrówkach nie liczyłbym na to.

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Zamieszczone przez Merde
                    Ten łuk to droga poruszania się lamelek. Szczelina między lamelkami jest owszem pozioma, ale same lamelki nie jadą pionowo. Na mój gust 100% migawka, niestety.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• cytrynowe_curry

Tak jak pisaliście, to była migawka. Serwis wymienił ją bezpłatnie i po 4 dniach miałam aparat z powrotem w Krk. Musiałam jednak zapłacić za czyszczenie matrycy (nie chcę wypowiadać się na temat jakości usługi) i koszty przesyłki kurierskiej.

Komentarz

Pracuję...