Dotykowy monitor w lustrzance Canon?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sergiusz
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2708

Dotykowy monitor w lustrzance Canon?

Czy to pierwszy zwiastun, że znikną kółka bądź kółko nastawcze z korpusu?

Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Jeśli już, to coś takiego mogłoby być jako opcja do wyboru. Myślę, że raczej do zastosowania w modelach xxxd, xxxxd, tak jak odchylany ekranik.
    C-F-K - forever

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Ja to sobie patrzę na tendencje w elektronice do znikających urządzeń mechanicznych tak jak na przykład lustro w lustrzance:grin:. Przyciski i kółka trzeba uszczelniać a to drogo wychodzi. Łatwiej uszczelnić jeden monitor...

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

ekrany dotykowe sie pewnie pojawia dosc szybko ale najpierw w kompaktach,

inna sprawa ze nie da sie obslugiwac aparatu przez ekran dotykowy, szczegolnie bez odrywania oka od wizjera, bardziej pomocne to bedzie w przegladaniu zdjec
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Slider
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1052

Zamieszczone przez Sergiusz
          Przyciski i kółka trzeba uszczelniać a to drogo wychodzi. Łatwiej uszczelnić jeden monitor...
          I łatwiej go też zarysować. Oczywiście wychodzimy z założenia, że skoro nie będzie przycisków, to zastąpi je ekran, więc będzie on relatywnie większy. Mi tenże służy co najwyżej do wstępnej oceny kadru i histogramu, panorama mi specjalnie do szczęścia nie jest potrzebna..;-)

Zamieszczone przez sebcio80
          inna sprawa ze nie da sie obslugiwac aparatu przez ekran dotykowy, szczegolnie bez odrywania oka od wizjera, bardziej pomocne to bedzie w przegladaniu zdjec
          Zdecydowanie tak.. jak tylko czytam, żę czas naświetlania i przysłonę będzie się zmieniać przesuwając palcem po ekranie, to mi się przypomina przesuwanie w ten sposób książki telefonicznej w mojej komórce i w zasadzie obsługiwanie interfejsu (czegokolwiek) dotykowo, to jeden z gorszych wynalazków z którym się ostatnio spotkałem..:neutral: ja tego w każdym razie nie widzę.

Pozdrawiam

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

juz nie moge sie doczekac jak na sesji plenerowej bede ze spodu aparatu wyciagal rysik aby zmienic parametry ekspozycji ;-)
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Slider
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1052

juz nie moge sie doczekac jak na sesji plenerowej bede ze spodu aparatu wyciagal rysik aby zmienic parametry ekspozycji ;-)
              też jakoś tego nie mogę sobie wyobrazić..

Komentarz

• Kubak82
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2348

zwlaszcza zima bylaby zabawa

Komentarz

• oxydum
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 230

W kompaktach chyba już coś takiego śmiga ale w lustrzance?? Już widzę jak nosem zmieniam sobie ustawienia. Był jakiś model Minolty, który miał dotykowy spust migawki, kończyło się to masą przypadkowych zdjęć. Teraz będziemy sobie odmrazac palce aby trafić w ciekłokrystaliczny kwadracik.
                  EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Przeczytajcie uważnie tekst z linka. Przesuwając po monitorze palec w poziomie zmieniasz przysłonę a w pionie czasy. Nic nie stoi o rysikach. Aby nie było przypadkowych właczeń też coś tam jest napisane o rozpoznawaniu oka.

Komentarz

• mieszko_1vp
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 618

ja znów posłużę sie przykładem wykrywaczy metali-od dawna mają dotykowe ekrany-do zmiany parametrów-i uwierzcie-tego sprzetu nie uzywa się w szpitalach

Komentarz

• Sergiusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2708

Fakt jeśli mamy to samo na myśli to wykrywacz pracuje w równie trudnych warunkach co sprzęt fotoreportera.

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

tylko, ze obslugujacy wykrywacz ma czas spojrzec w ekran i zmienic parametry, metal z ziemi nie ucieknie mu sprzed nosa

Komentarz

• lamerok
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 186

Zamieszczone przez Sergiusz
                            Przeczytajcie uważnie tekst z linka. Przesuwając po monitorze palec w poziomie zmieniasz przysłonę a w pionie czasy. Nic nie stoi o rysikach. Aby nie było przypadkowych właczeń też coś tam jest napisane o rozpoznawaniu oka.
                            Tylko jak to będzie się funkcjonalnie sprawdzać u reportera, który niejednokrotnie zmienia parametry pokrętłami nie zdejmując oka z wizjera ?

Komentarz

• mieszko_1vp
                              Zablokowany
                              • 2009
                              • 618

to ja Ci powiem jeszcze-że jak pod palec wpadnie Ci ziarenko piasku-mazając góra-dół,lub na boki-fajnie będzie wyglądał ten ekran-przypuszczam że tak jak ekranik w moim PDA-czyli jakoś tak bardzo nieciekawie do oglądania zdjęć

Komentarz

Pracuję...