Głowice statywowe, a kadry pionowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RyszardSwiderski
    Coś już napisał
    • 2008
    • 51

Głowice statywowe, a kadry pionowe

Nie znalazłem nigdzie takiego tematu, a jakoś nie daje mi on spokoju. Jeśli mamy krótki obiektyw podpięty i aparat jest przymocowany do statywu pod gripem (wiadomo, przy tele to podczepiam na mocowaniu od obiektywu i problemu nie ma...) i chcę przejść z kadru poziomego do pionowego, to głowice zazwyczaj dają możliwość przechylenia o 90 stopni ale w prawo, a konstrukcja gripa (ułożeniu przycisków) mówi, że zdjęcia pionowe powinno się robić obracając aparat w lewo... Dlaczego producenci głowic o tym nie pomyśleli, że jak obrócimy, to będziemy mieli migawkę pod aparatem, a nie na górze...
    Ostatnio edytowany przez RyszardSwiderski; 19561.
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Wężyk.

Konektor wężyka jest na wierzchu. Jak statyw to i "wenżyk" :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• RyszardSwiderski
      Coś już napisał
      • 2008
      • 51

No tak, jest to racja, ale nie zawsze trzeba używać "wenżyka" przy statywie, a wystarczyłoby umieścić zawias odwrotnie w głowicy...

Komentarz

• model
        Początki nałogu
        • 2008
        • 346

aż poszedłem z ciekawości obejrzeć statyw :P

no i u mnie zawias odchyla się w lewo, czyli nie ma problemów ze pionowymi kadrami

poza tym jest jeszcze jedno rozwiązanie, zawsze można zamocować aparat obrócony o 180 stopni
        Podpisy kłamią

Komentarz

• 2bowler4
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 31

możesz spróbować z głowicą kulową, odchodzi problem z zawiasami

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez model
            poza tym jest jeszcze jedno rozwiązanie, zawsze można zamocować aparat obrócony o 180 stopni
            otoz to!
            www albo tez flickr

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez RyszardSwiderski
              Nie znalazłem nigdzie takiego tematu, a jakoś nie daje mi on spokoju. Jeśli mamy krótki obiektyw podpięty i aparat jest przymocowany do statywu pod gripem (wiadomo, przy tele to podczepiam na mocowaniu od obiektywu i problemu nie ma...) i chcę przejść z kadru poziomego do pionowego, to głowice zazwyczaj dają możliwość przechylenia o 90 stopni ale w prawo, a konstrukcja gripa (ułożeniu przycisków) mówi, że zdjęcia pionowe powinno się robić obracając aparat w lewo... Dlaczego producenci głowic o tym nie pomyśleli, że jak obrócimy, to będziemy mieli migawkę pod aparatem, a nie na górze...
              Nie wiem o jakich głowicach piszesz - nie czasem tej od Velbona Sherpy ? Zgadzam się, jest beznadziejna. W porządnej głowicy nie masz problemu z przekręceniem aparatu do pionowego kadru zarówno w jedną jak i w drugą stronę...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez Krzychu
                Nie wiem o jakich głowicach piszesz - nie czasem tej od Velbona Sherpy ? Zgadzam się, jest beznadziejna. W porządnej głowicy nie masz problemu z przekręceniem aparatu do pionowego kadru zarówno w jedną jak i w drugą stronę...
                glowica w tanich Sherpach jest, jak latwo sie domyslic, tania. jak na cene calego zestawu to i tak jest niezla. mialem tym okazje ostatnio pracowac (600R) po dwoch latach z Sherpa Pro 630 + MF 486 i zupelnie da sie tym zdjecia robic. szalu nie ma, ale da sie zyc. przy czym z calego zestawu to raczej nogi bardziej dokuczaly niz glowica.

inna kwestia, ze mnie raczej uczono nie uzywac gripa przy pracy na statywie. rowniez mam trudnosc z wyobrazeniem sobie, na czym polega opisywany w watku problem, bo przycisk migawki jest nie tylko na gripie ale tez na korpusie.
                www albo tez flickr

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez akustyk
                  glowica w tanich Sherpach jest, jak latwo sie domyslic, tania. jak na cene calego zestawu to i tak jest niezla. mialem tym okazje ostatnio pracowac (600R) po dwoch latach z Sherpa Pro 630 + MF 486 i zupelnie da sie tym zdjecia robic. szalu nie ma, ale da sie zyc. przy czym z calego zestawu to raczej nogi bardziej dokuczaly niz glowica.
                  Mi właśnie dokuczał problem opisany przez inicjatora wątku - jak musiałem przekręcić aparat o troszeczkę - żeby wypoziomować poziomy kadr - to mogłem to zrobić tylko w prawo, w lewo już nie... Trzeba było przestawiać statyw, bo przy odwróceniu aparatu na głowicy dostawało się tą czadową rączką w oko...

Zamieszczone przez akustyk
                  inna kwestia, ze mnie raczej uczono nie uzywac gripa przy pracy na statywie. rowniez mam trudnosc z wyobrazeniem sobie, na czym polega opisywany w watku problem, bo przycisk migawki jest nie tylko na gripie ale tez na korpusie.
                  Ja w ogóle na statywie żadnych przycisków migawki na korpusie / gripie nie używam, ale to już inny problem ;-)
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• RyszardSwiderski
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 51

Tak, używam sherpy 600R. Jeśli chodzi o założenie aparatu odwrotnie, to tak, jest to rozwiązanie, ale wtedy ta gałkę, którą odblokowujemy głowice mamy na zewnątrz, a to nie jest takie wygodne. Dziękuję wszystkim wypowiadającym się w temacie za uzmysłowienie mi, że większość producentów jednak daje możliwość obrotu w lewo i, że sherpa, to jednak nie jest klasa w miarę wysoka jak mi się dotychczas wydawało, choć ogólnie na statyw nie narzekam.

Komentarz

• krisv740
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 195

jest jeszcze coś takiego jak RRS - : http://reallyrightstuff.com/QR/04.html

i wówczas masz dużo lepszą obsługę przy zdjęciach "pionowych"
                      canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez krisv740
                        jest jeszcze coś takiego jak RRS - : http://reallyrightstuff.com/QR/04.html

i wówczas masz dużo lepszą obsługę przy zdjęciach "pionowych"
                        Tyle że to tylko płytka, jeszcze przydała by się do tego głowica i musi być na płytki Arca Swiss...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• krisv740
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 195

Tyle że to tylko płytka, jeszcze przydała by się do tego głowica i musi być na płytki Arca Swiss...
                          albo rybki, albo autobus....

jest to imho najlepsze rozwiązanie w chwili obecnej , jeśli używasz szkieł bez łącznika statywowego...

a , że głowica potrzebna - cóż.... - potrzebna! tak jak porządny statyw , dobry obiektyw, dobry aparat...

wszystko jest zawsze kwestią potrzeb i ewentualnie kompromisów oraz kasy!

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez krisv740
                            a , że głowica potrzebna - cóż.... - potrzebna! tak jak porządny statyw , dobry obiektyw, dobry aparat...
                            Ale chodzi o to że pytający pyta o głowicę a Ty mu pokazujesz płytkę...
                            A głowicę mam, na arca swiss i taką płytkę uważam za dość zbędną...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• krisv740
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 195

Ale chodzi o to że pytający pyta o głowicę a Ty mu pokazujesz płytkę...
                              A głowicę mam, na arca swiss i taką płytkę uważam za dość zbędną...
                              powiem ci , że jak dostałem tą "płytkę" to też uważałem ją za zbędną....

jednak po dłuższym zastanowieniu .... do szkieł nie posiadających łącznika statywowego jest to idealne rozwiązanie i żadna głowica go nie zastąpi...
                              raz nie zmieniam praktycznie wysokości mocowania aparatu /jeśli już to minimalnie/ inaczej niż to jest w przypadku "położenia" głowicy...
                              dwa-szybkość zmiany położenia aparatu z głowicą rrs jest szybsza ...
                              trzy-większa stabilność takiego połączenia-większa płaszczyzna podparcia aparatu tak w poziomym,jak w pionowym położeniu..

ale........... każdy orze jak może i jak lubi....
                              to,że kolega pyta o głowicę , nie znaczy,że nie należy pokazać wszystkich dostępnych możliwości, a poza tym.... ta "płytka" bez głowicy jest bezużyteczna-więc chyba w dalszym ciągu rozmawiamy o głowicy - prawda?

skoro jednak uważasz,że nie mam racji, to skończmy tą dyskusję i powiedzmy,że ci którzy używają tego czegoś przy swoich aparatach /a są to w dużej mierze pro/ nie znają się... - ja ze spokojem mogę przyjąć twoją wersję.... - ja jej prawie nie używam, bo portretów nie robię... :cool:

Komentarz

Pracuję...