Książka ... kto mi pomoże - tytuł i autor

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gervee
    Początki nałogu
    • 2004
    • 371

Książka ... kto mi pomoże - tytuł i autor

Witam!
    Chodzi mi po głowie książka, którą czytałem kilkanaście/dziesiąt lat temu. Pozycja zaliczała się do S&F z tego co pomiętam. Dotyczyła jakiegoś gościa, który mieszkał w labiryncie po którym biegały dzikie zwierzęta (na jakiejś planecie?). Labirynt sam usuwał ścierwo. Gość ten miał problemy po jakiejś podróży kosmicznej gdzie spotkał się z istotami wielorybopodobnymi ... kojarzę też, że był tam wątek o innych istotach. Było też coś o grzybach .

Może ktoś kojarzy co to za książka?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

na szczęście tego nie znam...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• gervee
      Początki nałogu
      • 2004
      • 371

airhead nie wiem czy "na szczęście" nie znasz. Może pozycja nie zalicza się do szczególnie wybitnych ale chodzi mi po głowie i nie daje spać . Może jednak ktoś pomoże.

Komentarz

• Viqy
        Początki nałogu
        • 2007
        • 407

?

Stawiam na "Mity Greckie" Najprawdopodobniej Mit o Tezeuszu i Ariadnie.

Streszczenie bardzo podobne do Twojego opisu:

"W labiryncie zbudowanym przez genialnego budowniczego Dedala, króla Krety – Minos umieścił swojego syna, uwięzionego w ciele potwora - Minotaura. Ateńczycy mieli obowiązek corocznie oddawać siedem dziewcząt i siedmiu chłopców na żer Minotaurowi.
        Od tego haraczu uwolnił Ateny Tezeusz, który wyruszył do labiryntu z zamiarem zabicia potwora. Zakochana w nim królewna kreteńska Ariadna dała mu kłębek nici, której koniec Tezeusz przywiązał przy wejściu do labiryntu. Dzięki nici po zabiciu potwora, bezpiecznie wyszedł z pułapki."
        rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• gervee
          Początki nałogu
          • 2004
          • 371

Jaja sobie robicie a ja serio. To nie "Mity Greckie" ... no ale dzięki za "zaangażowanie" .

Komentarz

• XLesio
            Uzależniony
            • 2008
            • 515

Zamieszczone przez gervee
            Jaja sobie robicie
            Gorzej jeśli oni tak na poważnie...

Gervee - spróbuj sięgnąć po "Człowieka w labiryncie" Roberta Silverberga. Też dawno nie miałem tego w ręku (10 lat...? ), ale siakoś tak mi się to kojarzy. Inna sprawa, że twój opis pasuje w 80% do przynajmniej 5 tytułów
            Tak się jakoś ta nasza fantastyka powtarzalna zrobiła..

Z drugiej strony to:
            Gość ten miał problemy po jakiejś podróży kosmicznej gdzie spotkał się z istotami wielorybopodobnymi
            pasuje mi bardziej do "Autostopem przez Galaktykę"
            "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
            EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
            C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• gervee
              Początki nałogu
              • 2004
              • 371

XLesio ... WIELKI SZACUN za pomoc. Faktycznie to książka Roberta Silverberga "Człowiek w labiryncie". Znalazłem krótki opis w sieci i pasuje jak ulał ... pozostaje tylko kupić książkę.

Kultowa książka Silverberga, jedna z jego najbardziej znanych w Polsce powieści. Znany badacz kosmosu, spec od kontaktu z obcymi cywilizacjami - Richard Muller zostaje przez obcych przenicowany i obdarzony pewną skazą, z powodu której ludzkość go odrzuca. Muller chroni się w starożytnym labiryncie na planecie Lemnos. Ale mijają lata, ludzkość napotyka potężną obcą cywlizację, z którą nie potrafi nawiązać kontaktu. Muller znowu jest potrzebny. Jak go jednak wywabić z tajemniczego labiryntu, pełnego pułapek, miraży i dzikich zwierząt.

Komentarz

• XLesio
                Uzależniony
                • 2008
                • 515

Cała przyjemność po mojej

a jak się już rozpędzisz, to polecam również jego: Zamek Lorda Valentinea, i cały cykl kronik Majipooru
                "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• gervee
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 371

Zbliża się zima to pewnie skorzystam z propozycji przeczytania tych kilku pozycji. Dzięki raz jeszcze.

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

Zamieszczone przez gervee
                    airhead nie wiem czy "na szczęście" nie znasz. Może pozycja nie zalicza się do szczególnie wybitnych ale chodzi mi po głowie i nie daje spać . Może jednak ktoś pomoże.
                    sądząc po Twoim opisie to wydaje się straszną masakrą po prostu
                    a jak jest naprawdę to nie wiem, bo nie czytałem
                    cieszę się, że się znalazła
                    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• andrewjohn
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 349

Jeżeli chodzi o s-f na dobrym poziomie sprzed lat, to ja jednak polecam Stanisława Lema.
                      Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• gervee
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 371

Zamieszczone przez andrewjohn
                        Jeżeli chodzi o s-f na dobrym poziomie sprzed lat, to ja jednak polecam Stanisława Lema.
                        Panowie i Panie!
                        Nie chodzi o dobrą literaturę, nie chodzi o dobrą literaturę SF ani jakąkolwiek inną . Chodziło mi tylko o tą książkę, którą już znalazłem.

Proszę o niekontynuowanie wątku bo robi się nie na temat .

Komentarz

• andrewjohn
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 349

OK gervee, nie denerwuj się. Chciałem dobrze, a że okazało się, że nie całkiem na temat, to sorki.
                          Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

Pracuję...