fotografia a PS... co o tym myslicie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zabol
    Uzależniony
    • 2005
    • 643

nie było mnie przez jakis czas w sieci... i widze ze wywiązała sie ciekawa dyskusja.

Po pierwsze nie chodziło mi o to zeby wywoałać wojnę pomiędzu foto cyfrową a foto analogową (negatywy można skanowac i również obrabiać w PS) nie chciałem też prowadzić dyskusji w stulu które święta są ważniejsze, Bożego Narodzenia czy Wielkanocne (przecierz wszyscy dobrze wiemy ze Bożego Narodzenia :-D ) Chciałem tylko zeby co niektórzy z użytkowników formu uświadomili sobie ze fotki trzeba robić z głową a nie pstrykać co popadnie a potem to podkręcać w PS.
    Niech moc będzie z WAMI

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez zabol
      Riccardo .... Trzeba sie troche namęczyć, poczytać itp. zeby potrafić nimi sie posługiwac, a co najważniejsze to światło rysuje obraz przez filt, a nie myszka i PS.

eeeeee.... to już było za komuny ;-) żeby więcej płacić tym co się bardziej spocą w pracy - poważnie. Naprawde nie widze niczego zdrożnego w korekcji (poprawianiu) zdjeć w PS czy NeatImage albo czymkolwiek innym. KAZDE zdjecie na papierze JEST/BYLO w jakis sposob korygowane. Nawet jesli drukujemy zdjecie prosto z aparatu to aparat i drukarka TEZ koryguja zdjecie. W labie.... lepiej nie mowic - potrafia zepsuc kazde zdjecie ;-)

Zamieszczone przez mcdenko
      Panowie, jesli Bozia dala talent, to sie photoshopem zdjec nie zepsuje, a jesli nie dala, to i photoshop nie pomoze! Dla mnie proste!
      Swięte słowa :-)

Janusz

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez zabol
        Szperam w necie i oglądam różne galerie foto. Od jakiegoś czasu zauważyłem tendencje do przerabiania fotek w PS albo podobnych progarmach graficzny. Coraz mniej osób potrafi zroibć dobrą fote bez jakicj kolwiek przeróbek. Czy nasz foto-społeczeństwo staje sie foto-ułomne Przecierz kiedyś fotograf czarował światłem. Niestety dziś większość idzie na łatwizne i klika (czaruje) myszką. Czy to jest jeszcze prawdziwa fotografia Sam nie wiem, z pewnościa jest mniej wartościowa.
        Żebyś nie myślał sobie, że podobnych dylematów nie było ćwierć wieku temu i wcześniej, to podam przykład z czasów kiedy o cyfrze nikt jeszcze nie słyszał. Istniała wówczas spora grupa fotograficznych purystów uważająca wszelkie prace pod powiększalnikiem za zbrodnię Ludziska Ci robili odbitki z widoczną częściowo perforacją aby podkreślić, że zdjęcie nie było kadrowane
        http://plieth.com

Komentarz

Pracuję...