Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Potrzebuje szybkiej rady czym wysyłać paczuszkę z Irlandii do Polski. Są dwie możliwosc
Poczta irish post ( nie wiem czy ona daje radę ) przesyłka ubezpieczona do 3kg kosztuje ok 40euro lub kurier DPD bo tylko on ma normalne ceny ( z polski do irlandii 40euro ale ile z Irlandii do polski to juz nei wiem nie ma cennika na stronie DPD!! w odziale IL )
Może jakiś inny kurier? Cena myślę do max 40-50euro. Macie jakieś propozycje? Musze podjąc dezycję jak najszybciej.
daj kierowcy autobusu kursowego PL -> IR. ktos z rodziny/znajomych musi potem
w Polandzie wyjsc na dworzec, ale to najczesciej nie jest problem.
poczta? nie wiem jak irlandzka, ale z UK mail mam raczej negatywne wrazenia.
wysylka koszmarnie droga, a czas dostarczenia taki, ze moim zdaniem listonosz
musialby pod kanalem La Manche plynac, zeby tak to wydluzyc mowie
o wysylce do NL i boje sie myslec ile by to trwalo do PL
wysylka koszmarnie droga, a czas dostarczenia taki, ze moim zdaniem listonosz
musialby pod kanalem La Manche plynac, zeby tak to wydluzyc mowie
o wysylce do NL i boje sie myslec ile by to trwalo do PL
Roal Mail jest jedną z najszybszych firm pocztowych na świecie. Przesyłki krajowe ekspresowe (następny dzień do godz 12.00) są automatycznie ubezpieczone i bardzo tanie. Przesyłki na odległości 400 mil docierają w kilka/kilkanaście godzin. To co dzieje się z paczką poza granicami kraju nie jest winą poczty brytyjskiej.
Roal Mail jest jedną z najszybszych firm pocztowych na świecie. Przesyłki krajowe ekspresowe (następny dzień do godz 12.00) są automatycznie ubezpieczone i bardzo tanie. Przesyłki na odległości 400 mil docierają w kilka/kilkanaście godzin. To co dzieje się z paczką poza granicami kraju nie jest winą poczty brytyjskiej.
dokladnie to samo moge powiedziec o TNT Post, zwlaszcza, ze kraj o wiele mniejszy.
ale ktos d* musial dac, skoro przesylka szla bite 2 tygodnie. a nadruk holenderskiej poczty byl z data dnia poprzedzajacego doreczenie
natomiast co do cen... moze i krajowo jest nie najgorzej. za granice wyszlo bodajze 10 funtow za gruba koperte. troche duzo jednak
Tyle że w Irlandii jest irish post a nie Royal mail.
Dlatego ja odniosłem się do tego co napisał Akustyk a nie do pytania autora wątku:
Zamieszczone przez akustyk
Nie licząc autokaru, zna ktoś szybkiego, albo nie droższego kuriera niż poczta? Chodzi mi oczywiście o wasze doświadczenia, bo temat mnie również ciekawi.
autokar - testowałem ten sposób kilka razy, zawsze było ok.
szczególnie w przypadku delikatnych rzeczy, wrażliwych na stłuczenia,
nie ma żadnej sortowni, paczka z miejsca w ktorym wysylasz do miejsca
przeznaczenia jedzie tym jednym autobusem, kierowca pakuje to zawsze
jak najgłębiej się da żeby nie przeszkadzała innym pasażerom z załadunku wyładunku
bagażu, ale warto poczekać do czasu aż kierowca to bedzie robil i dopilnować.
Co do dariuszapicaso - świetny człek. Aparat doszedł ( miałem wahania ze jak z Irlandii , to jakis wałek czy cos bo róznie bywa ) stan elegancki. Kontakt ok Co do przesylki to nadal nie wiem co za firma , w polsce daja paczki kurierowi UPS a sami przewozą tylko miedzy Polską a IRL
Nie wiem jak wy, ale już wielokrotnie uzyskiwałam usługi od firmy przesylki cena, tylko przez nich wszystko wyłączam i zawsze radzę moim znajomym oni polzovatsa. Nie raz nie musieli razechoravatsa. Polecam
Komentarz