Kto pomoże lesorowi

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Kto pomoże lesorowi

Panowie i panie, kupiłem miejsce na www, i co dalej Wiem, że pytanie rzeka, ale widzę, że sporo z was ma fajniutkie stronki, a ja jestem w tym temacie noga
    Z tego co widzę, to galerie odpadają, bo to nie prawdziwe www. Znam nieco HTML, ale z tego co czytam, to juz najstarsze dinozaury tego nie stosują. Jak czytam czasem Tomka z Muflonem....

Może jakieś wskazówki, jakieś linki to schemacików, jakieś tutoriale ?
    Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • robson
    Bywalec
    • 2005
    • 228

Przyłączam się do prośby Kubamana

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Que? Przecież właśnie my jesteśmy za HTML-em?

Ja kiedyś używałem "web page creator", bo umożliwiał sporą kustomizację kodu plus obudowałem to z palca stronami informacyjnymi itd.

Przy pisaniu z palca radzę stosować o CSS (stylesheets). Umożliwi to stworzenie jednego pliku, w którym będą opisy wyglądu strony: kolory, czcionki, tła itd.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• djtermoz
        Uzależniony
        • 2004
        • 995

Z HTMLem nie jest tak zle. Co prawda jest teraz tendencja zeby czesciej stosowac XHTML ale do prostej galerii fotek to spokojnie wystarczy.

Tomek dobrze pisze - HTML + maksymalnie duzo wpakowac do CSS zeby bylo latwiej przebudowywac strone w przyszlosci.

To jest calkiem niezla stronka - bardzo pomocna przy obcowaniu z HTML/CSS: http://web.reporter.pl/html/
        djtermoz@pbase

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez djtermoz
          Z HTMLem nie jest tak zle. Co prawda jest teraz tendencja zeby czesciej stosowac XHTML ale do prostej galerii fotek to spokojnie wystarczy.
          zaraz zaraz... o ile mnie pamiec nie myli, to specyfikacja XHTML jest ubozsza niz HTML. wiec tym bardziej XHTML powienien wystarczyc, jako ze mozna sie go latwiej nauczyc.... :/
          www albo tez flickr

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Moja biblia: http://webmaster.helion.pl/kurshtml/ Wlasciwie po tym zaczalem robic co chcialem a nie co wyszlo

Co do najstarszych dinozaurow... Dla mnie nadal HTML + text editor rzondzi rulezem wiec nie jest tak zle... Fakt ze doszedl CSS i sporo PHP, czasami jakas JAVA, ale calosc nadal metodami mocno tradycyjnymi

Wbrew pozorom nie jest to takie wolne, a wrecz czasami duzo szybsze jak dlubanie myszka.
            ...

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Kiedys mialem calkiem zgrabna stronke zrobiona Arlesem (Arles Image web page creator czy jakos tak - do wygooglania), kolega ktory kiedys na nasze forum uczeszczal nadal z niego korzysta i rowniez dosc gladziutka strone dzieki niemu zbudowal: http://www.fotojaw.neostrada.pl/
              A moja obecna stronka to czysty HTML+CSS+ze dwie sztuki Javascriptow , ale nie ja robilem bo troche grafiki toto wymagalo.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

No to ja jako dinozaur też się dopiszę Czysty HTML+CSS (docelowo chciałem żeby walidowało się na Strict, ale dało się tylko na Transitional ;-) ). Wszystko generowane statycznie skryptem z katalogu obrazków + metadata. I tak to powinno moim zdaniem wyglądać. Ewentualnie jakieś bardziej dynamiczne PHP, bo server-side jest tu w sumie najmniej ważne.

Edit: oo, rozjechała mi się walidacja w Transitional Trzeba będzie poprawić.
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Ted
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 143

Ja uzywam Arlesa do tworzenia samych stron galerii i uwazam ze spisuje sie bardzo dobrze. Szybko i sprawnie a efekt taki jak chce. Jesli chodzi o same strony to html+css rulez.
                  Dobry kurs html od ktorego zaczynalem w 1997 roku (wtedy chyba jeszcze na stronach PCkuriera lub cos podobnego) to ten podany przez Kuchatka, warto sobie poczytac.

Komentarz

Pracuję...