Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy tez zauwazyliscie ze po zapieciu do swojego body jakiegos wiekszego zommika oraz ew lampy jestescie w centrum uwagi idac np ulica i majac to na szyi lub poprostu wykonujac zdjecia w publicznym miejscu ?
Ja nie zapomne jak szedlem 1wszy raz przez moja miejscowosc majac na szyi 400D z gripem, 85 USM i lampe - przechodnie wrecz sie obracali gdy sie juz z nimi minalem a bedac bezposrednio obok mnie przerywali nawet rozmowe z osoba z ktora szli (jesli nie byli sami) i patrzeli na mnie z tym charakterystycznym wyrazem twarzy.
Teraz majac T70-200 jest jeszcze bardziej komicznie jak dla mnie a juz szczegolnie jak mam zalozonego tulipana
Moze macie jakies wlasne refleksje z tym zwiazane ?
A490+SDK Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy
Ja mam - wzbudzisz w końcu "podziw" u chłopaków w sportowych strojach - dostaniesz ultimatum - aparacik albo "w ryja", albo nikt pytał o nic nie będzie
i już za chwilę nie będziesz miał czym robić "podziwa".
Podziwiam - odwagę...
Pozdro ;-)
KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl
słowo 'podziw' jest tu czasami mocno dyskusyjne
acz ja zauważyłem, że z podpiętym gripem, lampą (nawet jeśli nie jest potrzebna ) i 'zumem', łatwiej przebić się przez jakiś tłum dookoła jakiegoś widowiska, jak idziesz na pewniaka to wszyscy biorą cię za jakiegoś fotoreportera i schodzą z drogi, a jak siepchasz z kompaktem to dostanesz co najwyżej w łeb z pozdrowieniem typu 'jak leziesz baranie, tam juz nie ma miejsca'
"Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie Fotoblog (:
W moim przypadku nie ma zainteresowania jak wychodzę z 400d + grip + jakieś szkiełko.
Jest za to zainteresowanie z mojej strony kiedy jadę do centrum i widzę ludzi z 5d mkii albo jakimiś aparatem na N.... :-D. To czuje sie jak z małpką.
Ja mam - wzbudzisz w końcu "podziw" u chłopaków w sportowych strojach - dostaniesz ultimatum - aparacik albo "w ryja", albo nikt pytał o nic nie będzie
i już za chwilę nie będziesz miał czym robić "podziwa".
Podziwiam - odwagę...
Po 1wsze nie chodze ze sprzecikiem dla lansu i podziwu a po 2 unikam chodzenia w miejscach gdzie mozna dostac w "ryj".
Zamieszczone przez LISU
acz ja zauważyłem, że z podpiętym gripem, lampą (nawet jeśli nie jest potrzebna :smile: ) i 'zumem', łatwiej przebić się przez jakiś tłum dookoła jakiegoś widowiska, jak idziesz na pewniaka to wszyscy biorą cię za jakiegoś fotoreportera i schodzą z drogi
Tez to zauwazylem jednak co do lampy to przydaje sie prawie zawsze (szczegolnie w ciemnosciach i ostrym sloncu)
Zamieszczone przez ben73
Jest za to zainteresowanie z mojej strony kiedy jadę do centrum i widzę ludzi z 5d mkii albo jakimiś aparatem na N.... :-D. To czuje sie jak z małpką.
Ja bylem bardzo zainteresowany a wrecz przerazony jak widzialem "Pana fotoreportera" w Lednicy z 1d MkIII na szyi, z lampa w kieszeni polaczona kabelkiem z body, na body na przemian 70-200 f2.8 IS oraz (chyba) 24-70 IS ktore po zmianie bez zakladania jakiegokolwiek dekielka wrzucal do torby przypietej do paska a zmienial obiektywy srednio co 30-60 sekund (po doslownie kilku zdjeciach)
unikam chodzenia w miejscach gdzie mozna dostac w "ryj".
(..)
Tez to zauwazylem jednak co do lampy to przydaje sie prawie zawsze (szczegolnie w ciemnosciach i ostrym sloncu)
na dobrą sprawę to wszędzie można dostać w ryj :]
lampy unikam w takim samym stopniu jak fotografowania w ostrym słońcu, poza tym na koncercie z dużą odgrodzoną sceną, gdzie i tak trzeba strzelać tele to bez sensu. ale przecisnąć sie pomoże
"Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie Fotoblog (:
słowo 'podziw' jest tu czasami mocno dyskusyjne
acz ja zauważyłem, że z podpiętym gripem, lampą (nawet jeśli nie jest potrzebna ) i 'zumem', łatwiej przebić się przez jakiś tłum dookoła jakiegoś widowiska, jak idziesz na pewniaka to wszyscy biorą cię za jakiegoś fotoreportera i schodzą z drogi, a jak siepchasz z kompaktem to dostanesz co najwyżej w łeb z pozdrowieniem typu 'jak leziesz baranie, tam juz nie ma miejsca'
hahaha przypomniała mi się komunia siostrzenicy w kościele było 2 zamówionych fotografów i ksiądz poprosił aby tak zostało..natomiast na dworze jak to na dworze, każdy chciał swojemu dziecku zdjęcie zrobić... i to, że miałem podpięta lampę i grip bardzo pomagało przepchać się przez tłum rodziców i gości nawet ksiądz pozując z dziećmi patrzył w moją stronę:-D
Zamieszczone przez ben73
ja mam podobnie ale raczej jak widzę jakiś dobry obiektyw który chętnie bym przetestował na swoim wysłużonym body
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez LISU
(..)poza tym na koncercie z dużą odgrodzoną sceną, gdzie i tak trzeba strzelać tele to bez sensu. ale przecisnąć sie pomoże
tak, o ile wpuszczą Cie na koncert z aparatem, no chyba, że wchodzisz z wielką plakietką która Ci na to pozwala. Już wiele razy zdarzyło mi się, że na koncert nie mogłem wnieść "urządzeń rejestrujących".. a okazywało się, że z jakieś gazety koleś zdjęcia małpką robił
Ostatnio edytowany przez solver; 27088.
Powód: Automerged Doublepost
wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:
Ja to nie wiem. Jak zaczynałem i byłem podniecony sprzętem to rzeczywiście może tak miałem. Zwłaszcza na wiosce u rodziców.
Ale normalnie, przeważnie aparat trzymam w ręce, jak ide przez miasto to z ręką spuszczoną, nie zastanawiam się czy ktoś na mnie patrzy, ale też nie myślę o tym, że mam aparat w ręce i nie zauważam nic takiego.
Jak dla mnie brzmi to czysto onanistycznie tutaj. Wybaczcie.
Burton: Za to canon rumors sie potwierdziły co do oczekiwanego szkiełka
jakis czas temu, zanim mialem jeszcze 580EXII, jechalismy na wesele do znajomych, no to mysle sobie wezme aparat, a ze bez lampy bryndza, to porzyczylem od ojca taka duza lampe montowana na listewce przykreconej pod spod body. do tego jeszcze taki dmuchany dyfuzor... w kosciele sie nie ujawnialem, bo taka mam zasade - jest ktos kto ma zaplacone i nie nalezy mu przeszkadzac - ja jestem zaproszony na slub i mam sie zachowywac jak na porzadnego goscia przystalo. Ale juz na sali, jak zona zniknela poprawic makijaz, wzialem cale to ustrojswo, podpialem jeszcze 70-200 i... jak fotograf mnie zobaczyl (focil jakims nikonem uzywajac wbudowanej lampy) zrobil mine jak by dostal piescia w zoladek, potem srogo zmarszczyl brwi i zniknal gdzies za przepierzeniem. Po chwili powrocil z dokreconym na obiektyw tulipankiem
A jak Tyś to dostrzegł, skoro już się minęliście, hę? Przyznaj się, lubisz koncentrować na sobie uwagę innych i podglądałeś, czy się oglądają za Tobą
Wtedy szedlem z kims i byla odzywka do mnie "widziales jak on(a) sie na ciebie patrzal(a)" wtedy tez odruchowo patrzalem na ta osobe po czesci probojac ew skojarzyc ja z kims znajomym bo z reguly gdy ide patrze bardziej pod nogi niz ludziom w oczy. Niestety ale dla wielu moich znajomych (i nieznajomych) moj sprzet jest czyms nadzwyczajnym jak cos nie z tej planety i do czego trzeba nie wiem co umiec - dla mnie to zwykly aparat do robienia zdjec a napewno nie zaden powod do dumy czy szpanu.
Daj komus znajomemu kto nie interesuje sie fotografia swoj aparat z "wyposazeniem" zeby zrobil np Tobie zdjecie - zobaczysz reakcje
Zreszta powoli juz nie dostrzegam tych reakcji ludzi ale czasem bedac gdzies wsrod ludzi gdzie sie cos dzieje musze sie obrocic w kolo i poszukac jakiegos tematu do zdjecia - wyraznie wtedy widac jak niektorzy sie pesza gdy sie obracam - smieszyc mnie dalej (jeszcze) smiesza te reakcje.
@allxages:
O mojej rodzinnej wiosce nie wspominam bo tam maja mnie za nie wiadomo kogo - ostatnio wrecz przyszlo kilku mieszkancow pytajac mnie przed impreza o wywolanie dla nich zdjec ktore dopiero zrobie a zaczelo sie od tego ze dziecku znajomych zrobilem kiedys mala sesyjke (tam sie wszyscy znaja jak rodzina to wiesci tez szybko sie roznosza)
@BuRton & @OsMax:
Ale jak widze czepialstwo o szczegoly jest nadal na wysokim poziomie niezalezne od pory roku czy tez dnia bo drobna pomylka w nazwie/specyfikacji obiektywu to powod do zaczepki slownej.
Przepraszam tez ze zalozylem "bzdurny" zyciowy watek w hydeparku na typowo onanistyczno-sprzetowym forum - zapomnialem ze tu sie tylko dyskutuje o sprzecie i jego testowaniu a takze bardzo czesto wychwalaniu nim i dyskutowaniu wyzszosci 1dnego nad 2gim. Oczywiscie by moc normalnie porozmawiac z innymi trzeba tez miec w glowie specyfikacje techniczne wszystkich szkiel dostepnych z mocowaniem do canona bo inaczej nie bedzie sie akceptowanym przez znaczaca grupe forumowiczow.
Komentarz