300D czy 5d mark II- doradźcie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bakek
    Bywalec
    • 2007
    • 126

300D czy 5d mark II- doradźcie

Zainspirowany rożnymi wątkami postanowiłem kupić sobie kolejny aparat. Co mi doradzicie? Nie mam kasy, ale potrzebny mi aparat do wszystkiego. I najlepiej jakby w ogóle nie miał szumów, bo słyszałem, że to niemodne teraz. Zastanawiam się nad tymi dwoma z tytułu. Co mi doradzicie?
    Czekam na propozycje- kto da najśmieszniejszą dostanie ode mnie nagrodę-niespodziankę.
  • trothlik
    Uzależniony
    • 2004
    • 782

nie masz kasy a mierzysz na 5D? trochę różnica miedzy nim a 300D. a co do mody na szumy...będziesz robić zdjęcia czy świrować?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• enter
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1201

doradzę trzeciego
      kup analoga body ci szumieć nie będzie na velvii 50

Komentarz

• budzikk

300D, więcej literek= bardziej pro.

nie liczę na niespodziankę, aczkolwiek głupi temat... ;]

Komentarz

• efish
          Zablokowany
          • 2008
          • 78

Proste, jak nie masz kasy do bież 300D (to jakbyś się pytał czy masz kupić Poloneza czy Mercedesa), Ale ty masz 350 to po grzyba ci 300? Chyba że tobie po głowie chodzi Nikon D300. Ja osobiście wybrał bym 5 chociażby dla tego żeby mieć jeden system.

Komentarz

• bakek
            Bywalec
            • 2007
            • 126

Zamieszczone przez budzikk
            300D, więcej literek= bardziej pro.
            nie liczę na niespodziankę, aczkolwiek głupi temat... ;]
            Jak na razie wygrywasz- niektórzy jak widać nie zaczaili tematu- widocznie nie przeczytali nawet pierwszego posta- to też o czymś świadczy ;-)

Komentarz

• Tezet-gdynia
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1283

Bierz 300D ! Dlaczego ? To jest aparat o wiele bardziej zaawansowany technicznie w stosunku do operatora niz 5D! Dlaczego ? Przy dobrych wiatrach sam wymienisz bolec od lustra, a przy jeszcze lepszych sam wymienisz migawke na jakas papierowa hybryde ktora przelata 500k zdjec Pozatym jak w 300D otworzysz wbudowana lampe ktora prawie odrywa glowe od karku, to wszyscy beda wiedziec kto tu rzadzi w 5D nie ma nawet lampy, taki canomatic
              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Dilbercik
                Bywalec
                • 2004
                • 135

300d a wlasciwie amerykanska wersje kissa bedziesz podrywac laski na kissa
                Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Komentarz

• piotrusb
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 127

Poza tym, jak chcesz nagrywać filmy to bierz 300tkę. Po co przepłacać za nową piątkę, skoro 300tka nagrywa filmy z prędkością 3 kl/s.
                  www.piotrusb.fotolog.pl
                  www.piotrbednarek.pl
                  Edytor.net

Komentarz

• Nickifor
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 16

"""""""Słowo średnio-zaawansowana jest tutaj kluczowe, gdyż średnio-zaawansowani użytkownicy nie zadają takich pytań."""""""""":-))

Pamiętaj też o dobrej szybkiej karcie.:-)

Pozdrawiam!
                    Ostatnio edytowany przez Nickifor; 2532.
                    "Życie jest zbyt krótkie,aby je traktować całkiem serio"

Komentarz

• xxkomarxx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1456

Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie co brać. 300d jest już stare ale jednak postawiłeś go obok 5d mk2. Wniosek taki. kup 300d bo to klasa sama w sobie, stary ale jary sprzęt. Co do szumów to jak będziesz go intensywnie eksploatował to coś padnie i wogóle nie będzie szumiał, a może nawet nie wyda z siebie dźwięku. No i oczywiście 300 to więcej niż 5 nawet jeśli się go pomnoży przez 2 (5 mk 2 ).

Komentarz

• polaro
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 63

Bierz 300d! Zdjęcia rób tylko w idealnych warunkach i szumów nie zauważysz. Jak ktoś zapyta dlaczego tak się ograniczasz, to wytłumacz że wszedłeś na wyższy poziom sztuki i nie bawi Cię nic poza Twoim kanonem fotografii (cóż za ironia z tym kanonem). Będziesz szanowany!
                        A tak btw, kasę którą zaoszczędzisz pomiędzy 5d a 300d przeznaczysz na upominek niespodziankę dla mnie. TO MA SENS!

Komentarz

• Nickifor
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 16

.....300d na raty i najlepiej, aby były małe i duże i żeby można je było spłacać
                          na koniec, ale też i na początku miesiąca.....
                          Ależ,proszę bardzo!

Fajny wątek :-)
                          "Życie jest zbyt krótkie,aby je traktować całkiem serio"

Komentarz

• marekb
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2273

bierzesz 300D ino czarny, zaklejasz dwa zera i masz pierwszy najnowszą puszkę 3 D natenczas nowa piatka może się schować. A tak w szczególe to ci sie prima aprilis z lanym poniedziałkiem zamieszał, za dużo świetowania w pierwszym dniu..

Komentarz

• chyrus
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 436

Nie ma co się zastanawiać. Bierz 300D koniecznie ode mnie. Przeżył trochę, ma tylko małe otarcia na obudowie, urwane lustro, zfajczoną elektronikę, brak większości śrubek, bagnet trzyma się aż na jednej. Normalnie konstrukcja dla zawodowca, bo więcej już się nie zepsuje. Tylko brać i wbijać śledzie od namiotu expedycyjnego. Wrażenia niezapomniane. Dodatkowa zaleta, to straszak na niedźwiedzie, ponieważ po włożeniu baterii bez przerwy klapie migawka z resztkami lustra. I to nie jest niepełne 3kl/s, to jest co najmniej 6 (pewnie hammerware odblokował szybkostrzelność)!!! Skoro mowa o hammerware, to wgrane jest oczywiście wasiaware. Prawda o szumie jest oczywiście bardzo subiektywna. Jednym szumi już po jednej flaszce, innym 3 nie wystarczą :P Jak się przecedzi wodę ognistą przez powyższe 300D, to dodatkowego prądu dostaniesz, tak ok. 1000V wprost z kondensatora lampy błyskowej, której to 5D nie posiada.....

Dobra, popłynąłem, wracam do stołu objadać się :P
                              digart

Komentarz

Pracuję...