Czy nie jestem już trochę za stary?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gooduser
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 22

Czy nie jestem już trochę za stary?

Witam serdecznie
    Ostatnio po uważnej lekturze forum oraz innych stron poświęconych tematyce sprzętu foto doszedłem do wniosku, że zainwestuję nieco pieniążków w aparat oraz szkła.
    Stwierdziłem, że zanim kupię aparat postaram się szukać ew. kadrów tak "na sucho"popatrzeć na świat jakby przez obiektyw... tak się tylko zastanawiam-mam 30 dychy na karku zero doświadczenia z fotografią, jakieś zdjęcia pewnie porobię, ale czy to trochę nie za późno zaczynać w tym wieku...

P.S. tak w ogóle to witam serdecznie ponieważ to mój pierwszy post
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Cześć! W fotografii to jest fajne, że chyba nigdy nie jest za późno żeby zacząć patrzeć przez wizjer...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• basala
      Uzależniony
      • 2008
      • 615

Przede wszystkim odstaw już kielicha i... Nie użalaj się nad sobą. Na naukę nigdy nie jest za późno! Truizm -wiadomo. To tak jak z nauką języków obcych. Ktoś, kto ma pięćdziesiąt lat mówi, że nie będzie się uczył, bo jest za stary. Przy okazji swoich pięćdziesiątych drugich urodzin mówi to samo. A przez dwa lata mógł sporo zrobić! A więc: do dzieła! Najważniejsze żeby Twoje nowe hobby sprawiało Ci przyjemność. Stosuj zasadę, którą ja wyznaję: nie o to chodzi by złowić króliczka, ale by gonić go.
      Ostatnio edytowany przez basala; 17401.

Komentarz

• sbogdan1
        Początki nałogu
        • 2007
        • 359

To takie moje motto M.Twaina
        ...Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj.
        Mark Twain
        Zapewniam Cię sprawdza się i nie trzeba czekać dwadzieścia lat,kupuj sprzęt i ciesz się nowym ,,skrzywieniem,,
        Pozdrawiam...
        EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• iREM
          Uzależniony
          • 2005
          • 951

Zamieszczone przez gooduser
          Stwierdziłem, że zanim kupię aparat postaram się szukać ew. kadrów tak "na sucho"popatrzeć na świat jakby przez obiektyw... tak się tylko zastanawiam-mam 30 dychy na karku zero doświadczenia z fotografią, jakieś zdjęcia pewnie porobię, ale czy to trochę nie za późno zaczynać w tym wieku...
          P.S. tak w ogóle to witam serdecznie ponieważ to mój pierwszy post
          Polecam na początek dwie rzeczy. Pierwsza to książki Scotta Kelby. Facet zarazi Cię od razu dobrym warsztatem, a że wykłada to lekko jak powieści od d... Maryni (czyli marynistyczne), wciągnie Cię jak odkurzacz i w lekturę i w fotografię.
          Druga rzecz to oglądanie najlepszych. Dużo, dużo, dużo. A teraz zapraszam do robienia tych wszystkich błędów, które wszyscy robią na początku ;-)
          Za rok, dwa sam się zdziwisz jakie postępy zrobiłeś. Tylko nie zapominaj o odbitkach. Sam sprzęt i oglądanie na monitorze to nie wszystko.
          Pozdrawiam bardzo gorąco!
          Wszystko można zrobić lepiej.
          www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Tylko nie wpadnij w pułapkę kupowania na początek nie wiadomo jak wypasionego sprzętu. Czy kupisz 1000D z 18-55 czy 5D z 24-70 pierwsze zdjęcia będą tak samo do d...uszy.
            Generalnie im bardziej zaawansowany sprzęt tym trudniej go opanować i tym gorzej działa tryb full auto.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Nigdy później nie będziesz miał takiej frajdy z fotografii jak na początku.
              Zbyszek Tomaszczuk był starszy od Ciebie kiedy zaczynał...
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Toffic
                Bywalec
                • 2005
                • 235

Jeśli tylko to nie będzie "słomiany zapał" (szkoda wtedy pieniędzy wydanych na sprzęt) to z całą pewnością nie jest za późno. Z całą pewnością - podkreślam.
                Fotografia

-

Komentarz

• Paenka
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 727

Wybacz gooduser ale większej bzdury nigdy nie przeczytałam chyba to nie jest balet, nauka gry na fortepianie czy też taniec. Tutaj pracujesz nie ciałem a umysłem, wyobraźnią.
                  Z resztą w sumie to nawet gdyby to od ciała zależało to przeszkodziłoby ci to gdybys po prostu czuł że chcesz i potrafisz i że będzie ci to frajdę sprawiać?

Jeślic hcesz potrenowac na sucho to najłatwiej będzie jak sobie wykombinujesz skądś ramkę na slajd i będziesz ją nosił ze sobą i za jej pomocą kadrował i komponował

Dla każdego coś dobrego
                  Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• iREM
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 951

Zamieszczone przez Sławek
                    Nigdy później nie będziesz miał takiej frajdy z fotografii jak na początku.
                    Zbyszek Tomaszczuk był starszy od Ciebie kiedy zaczynał...
                    Jak się dobrze będzie starał i nie wpadnie w onanizm sprzętowy to zawsze będzie miał frajdę.
                    Wszystko można zrobić lepiej.
                    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• APP
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 664

Trzydziestka powiadasz... Życie nabrało już tempa, teraz poleci jak z górki ??:

Ciekawe hobby pomaga złagodzić objawy andropauzy... czy tego, jak mu tam... "kryzysu wieku średniego"

Jeśli uważasz, że fotografia nie jest dla Ciebie, zawsze możesz wziąć się za akwarystykę

Komentarz

• Sławek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 968

Do kryzysu wieku średniego to jeszcze trochę...
                        Ale jak już przyjdzie to najlepiej spróbować aktu.
                        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• andrewjohn
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 349

Co do starości,to wydaje mi się,że fotografia to znakomite hobby i recepta na nudę i zniechecenie po przejściu na emeryturę.
                          Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• oszczepnik
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 279

przestań za stary to jesteś na uprawienie sportu wyczynowego a nie na foto Bierz sprzęt w łapy i do dzieła
                            pozdro
                            "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• gooduser
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 22

Dzięki za budujące porady.
                              Właśnie kupiłem aparat i szkła, zadecydowały opinie na forum; wybrałem aparat Canon 50d oraz dwa obiektywy 17-40/f4 oraz 70-200/f4 zbierają bardzo dobre opinie. Zresztą kończył mi się vat do odliczania... :-)
                              Pozwolę sobię na jeszcze jedon pytanie, ale założę na nie oddzielny wątek chodzi o efekt abberacji na 17mm zakresie przysłon f4-f11, ale to w innym wątku.
                              Bardzo Wam dziękuję

Komentarz

Pracuję...