Humor fotograficzny

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MstrG
    Początki nałogu
    • 2013
    • 297

Odp: Humor fotograficzny

Zamieszczone przez tomfoot
    Dwukrotnie w ostatnich dwóch miesiącach zostałem niejako "przymuszony" do korzystania z usług zawodowych, profesjonalnych fotografów (czyli jaśniej mówiąc osób żyjących z wykonywania zdjęć). Pierwszy raz to komunia syna - pani fotograf z monopolem na obsługę uroczystości, drugi raz to grupowe i portretowe zdjęcia szkolne. Do zakupu nikt oczywiście nie zmuszał, ale w obu przypadkach odgórnie narzucony monopol na wykonanie zdjęć, zakontraktowany z księdzem i szkołą. W obu przypadkach w rękach "fotografów" jakieś Nikony z podpiętymi jakimiś nienikonami. Podsumowanie? Te 50 usd wskazywane powyżej to wygórowana stawka byłaby. Takiego syfu i kiły nawet Anselm Pawlak nie pokazuje na forum. I nie chodzi mi o jakieś wybujałe oczekiwania co do obróbki (wątpię czy w ogóle była, bo raczej to jakieś jotpegi były prosto z puszki), ale o zwykłe proste i poprawne kadry. W kościele miałem w dupie monopol i sam sobie zrobiłem reportaż. Większość rodziców miała smartfony i też się uratowali czymkolwiek na pamiątkę, ale nie wszyscy. W szkole identycznie. Zdjęcia z komunii do obejrzenia w miesiąc po uroczystości. Nie, nie w żadnym online. Na ławkach powykładane z numerkami, jak 30 lat temu. W szkole zamówienie na zasadzie - bierzesz w ciemno albo spier... Możesz ewentualnie wybrać format 15X21 za 18 zł lub A4 za 40 zł. I nie mówimy o małej wiosce, gdzie monopol wynika z braku fotografów miejscowych, ale o dużym mieście wojewódzkim, gdzie w zasadzie konkurencja winna huczeć. Tak więc nie mówcie proszę z żalem, że ludzie będą mieć fotografów w d...
    Jak pozwalacie sobie na narzucenie przez księdza jednej przez niego wybranej osoby (nieważne czy to jest florystka, fotograf czy zakład szyjący alby/suknie/garniturki), to sami jesteście sobie winni. Później taki ksiądz dyktator pozwalał rodzicom biegać między ławkami i robić zdjęcia, w tym Tobie mającemu w dupie monopol i robiącemu sam sobie reportaż? Dobrze, że napisałeś, że obie panie pracowały na Nikonach z podpiętymi nienikonami, to bardzo ważna informacja.

Inna sprawa, że ludzie nie potrafią być zorganizowani. Stado głosuje najczęściej na najtańszą opcję nie patrząc co za to dostają.

Komentarz

• mystek
      Pełne uzależnienie
      • 2011
      • 1015

W przedszkolu mojej córki regularnie robią zdjęcia, tak mniej więcej raz na kwartał, albo jak są jakieś święta. Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie. Pani robi zdjęcia ładne, takie klasyczne. Przynosi ozdoby zależne od sytuacji (wiosna, święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne itd itp). Koszt takich około 3-4 odbitek to jakieś 30zł z grubsza. Zawsze kupuję, niech dziecko ma pamiątkę. Ja mam mało takich zdjęć z przeszłości, z czasów przedszkolnych. Z aktualnych czasów też mam mało, bo to ja trzymam aparat, a sam na zdjęciach być nie lubię. Wiadomo, że rodzic zawsze nauczony swoim doświadczeniem chce lepiej dla swoich dzieci niż sam miał.
      https://www.facebook.com/mystekfoto
      https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• tomfoot
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2362

Zamieszczone przez MstrG
        Jak pozwalacie sobie na narzucenie przez księdza jednej przez niego wybranej osoby (nieważne czy to jest florystka, fotograf czy zakład szyjący alby/suknie/garniturki), to sami jesteście sobie winni. Później taki ksiądz dyktator pozwalał rodzicom biegać między ławkami i robić zdjęcia, w tym Tobie mającemu w dupie monopol i robiącemu sam sobie reportaż? Dobrze, że napisałeś, że obie panie pracowały na Nikonach z podpiętymi nienikonami, to bardzo ważna informacja.

Inna sprawa, że ludzie nie potrafią być zorganizowani. Stado głosuje najczęściej na najtańszą opcję nie patrząc co za to dostają.
        Gdy następnym razem postanowisz coś napisać, to staraj się żeby to było w temacie.

Komentarz

• MstrG
          Początki nałogu
          • 2013
          • 297

Zamieszczone przez tomfoot
          Gdy następnym razem postanowisz coś napisać, to staraj się żeby to było w temacie.
          Gdy następnym razem będziesz opowiadać jakąś wspaniałą historyjkę zmniejsz poziom podkręcania kolorków.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

to ja na ochloniecie znowu prohibicje zrobie.

czuwaj!
            www albo tez flickr

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3410

Z cyklu hipokryzja systemowa

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: nokton 50 1.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 366,2 KB
ID: 2103120

Przypisy:
              Tydzień temu burzę wśród fotografujących wywołała informacja o wycofaniu ze sprzedaży obiektywów Viltrox do systemu Canon RF. Po raz ...

Zamknięty, znaczy niezawodny
              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• atsf
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 5119

Gdzież by to traktować jako humor!

Ja tu widzę jakiś osobisty dramat!
                EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3410

Zamieszczone przez atsf
                  Gdzież by to traktować jako humor!

Ja tu widzę jakiś osobisty dramat!
                  Mnie to akurat bawi Lucius Dwulicus w pełnej krasie, tu pluje na inne systemy, gdzie indziej włazi im w ... ^^
                  Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• cybulski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2022
                    • 1248

Tu pytanie jest czy faktycznie kolejne szkło 50/1.2 będzie potrzebne w systemie Fuji. W Fuji aktualnie są do dyspozycji dwie wersje systemowego 56/1,2 oraz systemowy 50/1. Rozumiem, że ktoś będzie chciał się bawić manualnie, że może "coś tam" będzie lepiej rozmyte, może ostrzejsze. Ok dobrze że jest wybór i szkła nowe powstają ale nie przeceniałbym tego akurat w systemie Fuji. System ten ma dużo własnych systemowych stałek, odświeżonych, z jasnościami 1.4. Wyboru jest aż nadto a do zabawy w "mauale" są TTartisany, 7artisany, przez przejściówki szkła Leici, m42, PK, więc jest w czym wybierać za kilkaset złotych.
                    Na tego Voitlandera to nie wiem ilu będzie chętnych w cenie w jakiej są te Voitlandery.

Ja bym tu wręcz powiedział, że w manualu lepiej gdy producent stosuje bagnet Leici, wtedy ma z tego więcej kasy, takie szkło pasuje do każdego bezlusterkowca. Natomiast z konkretnym bagnetem to już produkt mocno niszowy. Osobiście mam dwa artisany do Leici i bardzo fajnie się z tym działa w RF. Wiadomo, nie sią to szkła na codzień a do eksperymentowania i zabawy.
                    Dodatkowo z bagnetu Leica można zastosować przelotkę close fokus, która znacząco skraca MFD.

Minusem stosowania w manualach bagnetu E,Z,X, czy RF jest trudność w odsprzedaży takiego szkła, gdy już nacieszymy się nim i stoi na półce. No niestety, znaleźć nabywcę może być trudno jesli nie skorzystamy z ebay czy amazon. Natomiast nabywcę na manulana z bagnetem Leici nie jest trudno, po prostu nabywca może być z dowolnego systemu bezlusterkowego. Warto też o tym pamiętać napalając się na manuala z dedykowanym bagnetem E/Z/X .
                    Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• g69
                      Początki nałogu
                      • 2020
                      • 312

Sa wg ciebie jakieś szkła z tym mcowanie,które warto wypróbować,bo w innych systemach trudno taki rendering znalezć? Canon ma Lki i to z AF,Sony swoje Gmastery... czy warto sie w to bawić dzisiaj??

Komentarz

• cybulski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2022
                        • 1248

Zamieszczone przez g69
                        Sa wg ciebie jakieś szkła z tym mcowanie,które warto wypróbować,bo w innych systemach trudno taki rendering znalezć? Canon ma Lki i to z AF,Sony swoje Gmastery... czy warto sie w to bawić dzisiaj??
                        tzn o co dokładnie pytasz ? o system Fuji ?
                        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Shadow
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1572

Zamieszczone przez candar
                          Z cyklu hipokryzja systemowa

[ATTACH=CONFIG]14445[/ATTACH]

Przypisy:
                          Tydzień temu burzę wśród fotografujących wywołała informacja o wycofaniu ze sprzedaży obiektywów Viltrox do systemu Canon RF. Po raz ...

Zamknięty, znaczy niezawodny
                          I wszystko w temacie mocowania RF. Jeśli ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości to już zostały rozwiane i raczej nie jest to nic zabawnego. Lustrzanki zaorane a bezlusterkowce w monopolu jedynej słusznej firmy. Co się później dziwić że ludzi przechodzą z Canona do konkurencji. Klasyczny strzał w kolano.

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4087

Zamieszczone przez Shadow
                            Klasyczny strzał w kolano.
                            Zależy, jest wiele osób które kupuja tylko canonowskie szkła. Japońcą najprawdopodobniej opłaca się sprzedawać mniej puszek ale z obiektywami, niż więcej aparatów i mniej szkła. Ich bagnet i mogą robić co chcą. Mi to akurat lata i powiewa.

Ps. Każda firma w chinach może zrobić własne aparaty i sprzedawać do nich obiektywy.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cybulski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2022
                              • 1248

Są użytkownicy, którym zawsze czegoś będzie brakować w tym czy innym systemie. A to za tanie, albo za drogie, nie ma szkieł innych producentów, obraz nie taki, szumów za dużo, rawy za duże, za mało klatek na sekundę, itp itd.
                              No wszystko przeszkadza w fotografowaniu.
                              Jest na to rada, pójść tam gdzie trawa jest bardziej zielona.
                              Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.

Komentarz

• Shadow
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1572

To jest zwykła korporacja dla której liczy się tylko zysk. Póki kasa się będzie zgadzać to będą tak robić. Słupi sprzedaży polecą w dół to od razu zmienią politykę w zakresie swoich produktów.

Komentarz

Pracuję...