Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
eee tam wujek bill, wujek bill, wszyscy na niego narzekaja, a tak naprawde 98% ludzi uzywa jego systemow operacyjnych i jego oprogramowania posrednio lub bezposrednio :]
co do kolejnosci instalacji, to nie powinno miec znaczenia, ale widac niestety wieksze security w SP2 ma rowniez i na to wplyw :/ w SP1 nie bylo tego problemu i wogole systemy NT 5.0 i w gore (czyli win 2000, XP, 2003) maja to do siebie, ze uporano sie z tak zwanym problemem "dll hell", czyli masa softu korzystajaca z roznych wersji tych samych dllelek, instalowana w roznej kolejnosci, pewnie poprawia to w nowszej rewizji SP2 :]
eee tam wujek bill, wujek bill, wszyscy na niego narzekaja, a tak naprawde 98% ludzi uzywa jego systemow operacyjnych i jego oprogramowania posrednio lub bezposrednio :]
i tutaj sie nie ma z czego cieszyc :-/ taki monopol sprawia, ze ludzie maja klapki na oczach i uzywaja produktow wujka B (systemy, office, explorera tfuu) a inne omijaja z daleka. skutecznie dusi to inne firmy, ktore moga spokojnie konkurowac z M$ ale niestety nie maja na to szans. imo jest to skuteczne hamowanie postepu w tej dziedzinie... reszta sobie dopowiedz, bo nie chce mi sie pisac wywodow
a czy ktos psioczy na canona, ze robi dobre puszki :] poprostu uzywacie tego co najlepsze, jakos nikt sie nie kwapi przerzucic na nikona albo minolte tylko w imie powstrzymania monopolu, m$ wbrew temu co sie ogolnie mowi, robi duzo rzeczy porzadnie, wiem co pisze, bo oprogramowuje systemy m$ od kilku lat, poczawszy od poziomu win API32, az po .NET, to prawda, ze zdominowali rynek, ale jaki powod musi byc, ze wiekszosc ludzi zamiast siedziec na darmowym linuxie siedzi na m$, i jest jakis powod, ze wiekszosc softu tworzy sie na platforme m$, a jak kazda firma, ma produkty lepsze i gorsze, czasami ich polityka jest niezla, a czasami zawodzi
a czy ktos psioczy na canona, ze robi dobre puszki :] poprostu uzywacie tego co najlepsze, jakos nikt sie nie kwapi przerzucic na nikona albo minolte tylko w imie powstrzymania monopolu, m$ wbrew temu co sie ogolnie mowi, robi duzo rzeczy porzadnie,
Niestety analogia jest bledna, zmiana body ciagnie za soba zmiane calego systemu (sic!), a to czesto wydatek rzedu 10kPLN. Natomiast zmiana systemu operacyjnego to mysle ze w najgorszym razie 1 (slownie jeden) dzien roboty.
Wyobraz sobie o ile ich produkty byly by lepsze gdyby dzialali w warunkach permanentej konkurencji i musieli naprawde walczyc o to by chociaz 25% komputerow mialo zainstalowany windows. Dowodem na to jest chyba fakt, ze pierwszym naprawde stabilnym systemem z rodziny windowsow (dla zwyklego odbiorcy) byla dwutysiaczka. Choc tak naprawde dopiero XP mam zainstalowany od ponad 1.5 roku bez reinstalacji, co w przypadku (wysmienitego w niektorych zastosowaniach) 98 jest nie do pomyslenia.
No i XP moze chodzic bezprzerwy nawet dwa tygodnie (pewnie duuuuzo dluzej).
taaa jasne, zmiana systemu operacyjnego to nie zmiana analogiczna do zmiany puszki, a co w takim razie zrobisz z calym legalnym softem, ktory zakupiles, napisanym pod winde i dzialajacym tylko pod winda (nawet jezeli sa wersje po inne systemy operacyjne, to zupelnie inna wersja, ta co masz nie bedzie dzialac), zmiana systemu operacyjnego jest jak najbardziej analogiczna do zmiany puszki, i tak sie sklada, ze sytuacja canona jest dosc analogiczna do sytuacji m$ na rynku OSow :] a co by bylo gdyby to ja nie wiem, bo prorokiem nie jestem, pewnie, ze byloby lepiej gdyby, na rynku byl inny potentat OSow, moze nawet dwoch, ale moze byloby tak jak jest teraz na polskim rynku GSM, czyli operatrzy dziela sie zyskami i udaja, ze konkuruja, pewnie gdyby nikon stal lepiej na nogach i nie robil glupich posuniec to mielibys juz dawno DSLR za 500$ ja uzywam i tworze oprogramowanie pod najlepsze systemy operacyjne dla uzytkownikow domowych, a sa nimi windowsy NT, czy sie to ludziom podoba czy nie, systemy NIXowe sa dla elity, dla ludzi swiadomych technologicznie, a jak wiemy pieniadze sa na rynku masowym
edit: co do zarzutu, ze m$ dopiero teraz robi dobre OSy, to nieprawda, linia windows NT jest stara prawie jak sam m$, ale wczesne systemy NT byly dla elity, swiadomej technologicznie, byly nieskonfigurowane defaultowo pod domowego uzytkownika, gry nie chodzily, z multimediami byly problemy, ale byly stabilne jak skala, no i co, i to, ze prawie nikt o tym nie wie, tak samo jak teraz nikt nie zawraca sobie glowy Unixem, tylko pasjonaci, albo korporacje, ktore wiedza czego chca, tak samo bylo kiedys z wczesnymi wersjami windows NT, m$ zdominowal rynek zwyklych zjadaczy chleba, bo dla nich maja w tej chwili najlepsza oferte pod sloncem, wyprzedzajac Unixa o 10 dlugosci
Tez pamietam ta panike z policja. Ale to swiadczy tylko o swiadomosci prawnej Polakow. Przeciez bez nakazu to oni nawet spojrzec za prog mojego mieszkania nie moga.
No to zes teraz napisal o swiadomosci prawnej
Policja MOZE bez nakazu wejsc do domu w naszym kraju. Prokurator ma potem obowiazek wystawic stosowny nakaz w przeciagu 7 dni od daty nalotu.
Yasin: to prawda, że Canon jest trochę jak M$ w świecie software. Co jednak nie usprawiedliwia tych, którzy kradną/kupują kradzione body/obiektywy, "bo ich nie stać".
Vitez, ale to jest trosze nielogiczne (niemowie, ze to Twoja wina - pewnie jakas luka w prawie albo niewiedza sprzedawcow) bo na oryginalnym XPku (i nie tylko), ktory lezy przede mna jest naklejka z napisem 'Wersja OEM. Przeznaczony do dystrybucji wylacznie z nowymi komputerami PC'
I czegos tu nie rozumiem. Bo z tego co piszesz to nie kupiles Zestawu komputerowego tylko 'worek czesci'. Co teraz z Window$em poczac?
"Microsoft Windows 2000 Professional PL OEM
system operacyjny sprzedawny z nowym komputerem, notebookiem lub dowolnym komponentem komputera niezbędnym do jego uruchomienia"
Zamieszczone przez McKane
A wracajac jeszcze o produkatch OEM do myszki to M$ niezle zarobil na panice jaka z 1,5 roku temu nawiedzila Polske ze niby jest akcja na piratow i policja buszuje po prywatnych mieszkaniach.
Powiem ci ze mylisz sie z tym slowkiem "niby" . Wiem o tej akcji doskonale (moj ojciec pracuje w Policji w wydziale informatyki) gdyz mialem cynk jeszcze zanim sie zaczela... wtedy zaryzykowalem, teraz mnie stac na spokojny sen 8)
"Microsoft Windows 2000 Professional PL OEM
system operacyjny sprzedawny z nowym komputerem, notebookiem lub dowolnym komponentem komputera niezbędnym do jego uruchomienia"
aaa jasne, zmiana systemu operacyjnego to nie zmiana analogiczna do zmiany puszki, a co w takim razie zrobisz z calym legalnym softem, ktory zakupiles,
nic, bo nie mam i miec nie bede.
Zamieszczone przez yasin
ale moze byloby tak jak jest teraz na polskim rynku GSM, czyli operatrzy dziela sie zyskami i udaja, ze konkuruja,
A! to pewnie dlatego w ciagu 1.5 roku (wtedy kupilem ostatnia komorke) ceny polaczen spadly ponad 3 krotnie.
Zamieszczone przez yasin
co do zarzutu, ze m$ dopiero teraz robi dobre OSy, to nieprawda, linia windows NT jest stara prawie jak sam m$
Nie wyswietla czy z zasady nie czytasz tekstu w nawiasach? ;-)
Przeciez pisze ze z lini NT dopiero 2000 byl masowo instalowany na domowych komputerach.
Zamieszczone przez muflon
Co jednak nie usprawiedliwia tych, którzy kradną/kupują kradzione body/obiektywy, "bo ich nie stać".
Nie lubie porownania uzywania nielegalnego softu do kradziezy. Kiedy cos kradniesz ktos cos traci, a tutaj nie zyskuje. Dla mnie jest kolosalna roznica.
A! to pewnie dlatego w ciagu 1.5 roku (wtedy kupilem ostatnia komorke) ceny polaczen spadly ponad 3 krotnie.
I nadal są kilkukrotnie większe niż chociażby na niedalekiej Słowacji (już nie wspominając o bardziej rozwiniętych krajach).
Zamieszczone przez gonzo44
Nie lubie porownania uzywania nielegalnego softu do kradziezy. Kiedy cos kradniesz ktos cos traci, a tutaj nie zyskuje. Dla mnie jest kolosalna roznica.
Heh, debata stara jak świat Ja swego czasu też nie byłem czysty - do dziś ostało mi się "trochę" mp3/filmów ;-) Tym niemniej nie udaję świętoszka i nazywam rzeczy po imieniu.
BTW: "kiedyś" (tak powiedzmy -15 lat) sytuacja była jasna:
"wszyscy" piracili
producenci olewali rynek
nie było darmowej alternatywy
Dzisiaj nic z powyższego nie jest już aktualne. Nie chcesz płacić M$ - używaj darmowego oprogramowania - zestaw: Linux+OpenOffice+Gimp zaspokaja 99% rzeczywistych potrzeb amatora. Nie wystarcza ci ono, nie lubisz się babrać w systemie, potrzebujesz bajerów i "kreatorów" - płać. Albo kradnij.
dla 90% posiadaczy DSLR niedlugo tez nie bedzie nic wielkiego, bo beda mieli tylko body i KITa :]
po ilu latach zaczeli wogole udawac, ze konkuruja, i dlaczego jest tak ogromny lobbing na nie wpuszczenie kolejnego operatora, nie mowiac o ich wiekszej liczbie
porownaj ceny w innych krajach, mieszkalem pol roku w kopenhadze, i nie moglem wygadac kasy jaka wplacilem na PREPAIDa jak wyjezdzalem, w koncu wyjechalem z zapelnionym do polowy kontem, nie mowiac o tym, ze bylo wielu operatorow do wyboru
mozesz tego nie lubic, ale taka jest prawda, ale jak nie lubisz to w takim razie skorzystam z okazji i poszukam jakichs fajnych zdjec w Twojej galerii i pare sobie "wezme", bo przeciez nic na tym nie stracisz, a wiesz akurat mi potrzeba pare fotek
moze jeszcze ktos nie lubi nazywac takich rzeczy kradzieza, prosze zglaszajcie sie do tego watku, to bede wiedzial w czyich galeriach mam szukac, dzieki
moze jeszcze ktos nie lubi nazywac takich rzeczy kradzieza, prosze zglaszajcie sie do tego watku, to bede wiedzial w czyich galeriach mam szukac, dzieki
Z moich możesz brać - już nieraz się do mnie ludzie z takim pytaniem zwracali (głównie samoloty). Ale to moja własna decyzja - jeśli ktoś (w tym wypadku produent softu) ma na ten temat inne zdanie, to jego prawo - i jeśli się do tego nie stosujesz, to jesteś złodziejem.
(to ostatnie to oczywiście nie do Ciebie, tylko do przedpiścy)
Komentarz