Z exifem czy bez ??? średnio i analogowo...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • delaa
    Bywalec
    • 2007
    • 168

Z exifem czy bez ??? średnio i analogowo...

Witam !

Wieczór - takie hajdparkowe question mam

No bo jak skan ze średniego albo małego obrazka (średni przykładem jest typowym) dla naprzykładu to fotka z exifem czyli brzeg cały z subtelnie odjętą maską i super seksownymi napisami np FUJI -> 6 .... FUJI -> 7 ... czy może subtelnie zostawiony ślad czarny na około - znaczy że twórca nie miał wątpliwości co do kadru ??? czy może czyściutko analogowo ale bez brzegów i ramek podkreślających superprofi podejście ???

Jak "czujecie" taki quest ?

Wieczora dobrego !!!

DeLaa.
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Nie bardzo zrozumiałem. Jak by to było po polsku?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

ja mam w komorce super ramki do zdjec - np kucharz ( zdjecie wstawia sie w mordke kucharza), albo okladka stylizowana na Times - ramki sa wypas
      Instagram

Komentarz

• DonBolano
        Początki nałogu
        • 2008
        • 331

Zamieszczone przez Jac
        ja mam w komorce super ramki do zdjec - np kucharz ( zdjecie wstawia sie w mordke kucharza), albo okladka stylizowana na Times - ramki sa wypas

az sie zadlawilem ...
        Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• delaa
          Bywalec
          • 2007
          • 168

Zamieszczone przez DonBolano

az sie zadlawilem ...
          Ok widzę że nie łapiecie o co chodzi...

Pozdro !

Komentarz

• quail
            Początki nałogu
            • 2008
            • 400

Zamieszczone przez delaa
            Ok widzę że nie łapiecie o co chodzi...
            Myślę, że masz rację

Komentarz

• delaa
              Bywalec
              • 2007
              • 168

Zamieszczone przez quail
              Myślę, że masz rację
              Chciałbym powiedzieć ::Przepraszam::

Komentarz

• WereWolf
                Coś już napisał
                • 2005
                • 96

a ja chyba łapię...

czy chodzi o perforację w małym obrazku i/lub napisy w średnim formacie?

jeśli o skany chodzi, to pewnie zależy od skanera, bo wydaje mi się, że nie każdy będzie miał możliwość zrobienia perforacji (ale mogę się mylić, bo jeszcze nie miałem okazji skanować)

a jeśli już możliwość jest, to według własnego uznania... chyba lepiej zeskanować i mieć to na wszelki wypadek, a w razie wydruku, czy pokazywania tego gdzieś, zawsze można wyciąć, z wklejeniem byłoby gorzej

jeśli chodzi o średni format, to było (jest?) nawet kilku (albo więcej) twórców, którzy zostawiali obramowanie filmu na powiększeniach i nawet w późniejszych przedrukach to zostawało (po części ma to chyba właśnie świadczyć o tym, że artysta kadrował świadomie aparatem, a nie później pod powiększalnikiem)
                moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
                Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

• delaa
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 168

Zamieszczone przez WereWolf
                  a ja chyba łapię...

jeśli chodzi o średni format, to było (jest?) nawet kilku (albo więcej) twórców, którzy zostawiali obramowanie filmu na powiększeniach i nawet w późniejszych przedrukach to zostawało (po części ma to chyba właśnie świadczyć o tym, że artysta kadrował świadomie aparatem, a nie później pod powiększalnikiem)
                  Dokładnie o to mi chodzi -obserwuję wiele prezentacji gdzie jest świadomie zostawiony cały margines - (łącznie z prawie exifem czyli na czym) - chciałem sprowokować dyskusję na ten temat ale ....

Z drugiej strony - obserwując wielkoformatowców - szczególnie na materiałach natychmiastowych - cały bałagan "w koło" - jest jakby "art - regułą' w odróżnieniu od schludnie dorżniętych cyfrówek - chciałem wiedzieć co o tym myślą C-boardzi ....

Pozdrawiam jak zwykle DeLaa.

Komentarz

• WereWolf
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 96

jeśli o mnie chodzi, to jestem jak najbardziej za zostawianiem tych informacji, faktycznie w dobie cyfrowej jest to jakiś znak, że jednak robi się na analogu i kadruje świadomie

a jeszcze lepiej jak jest to robione ręcznie pod powiększalnikiem, ja dopiero od niedawna tego próbuję, tylko czasu mało teraz :/
                    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
                    Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

• rolaj
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 584

Zamieszczone przez delaa
                      Witam !

Wieczór - takie hajdparkowe question mam

No bo jak skan ze średniego albo małego obrazka (średni przykładem jest typowym) dla naprzykładu to fotka z exifem czyli brzeg cały z subtelnie odjętą maską i super seksownymi napisami np FUJI -> 6 .... FUJI -> 7 ... czy może subtelnie zostawiony ślad czarny na około - znaczy że twórca nie miał wątpliwości co do kadru ??? czy może czyściutko analogowo ale bez brzegów i ramek podkreślających superprofi podejście ???

Jak "czujecie" taki quest ?

Wieczora dobrego !!!

DeLaa.
                      Nie wiem co pijesz, ale chcę to samo:-D

Komentarz

• delaa
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 168

Zamieszczone przez rolaj
                        Nie wiem co pijesz, ale chcę to samo:-D
                        Ha!!!
                        Jak sie nie ma problemu z AF, nie szuka sie mydła w obiektywie za pięć koła, nie "brzęczy" co lepsze stara czy nowa "piątka" to odrazu musi pijak tak ??? i pewnie złodziej ???

Pozdro!

Komentarz

Pracuję...