Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Hehe, ciekawa dyskusja sie robi Mi się widzi, że jeśli to cheerleaderki Waszej drużyny i proponują Ci sesję rozbieraną to nie do końca o zdjęcia może im chodzic ;-)
No Maćku, ale po nocy Cię nachodzą myśli
A co do meritum wątku to dobrze by było poodglądać sobie trochę takich zdjęć - choćby tu: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=28 - tam znajdziesz też sporo odpowiedzi na pozostałe pytania - polecam wątki kol. Sailora i Yoz'a
a na sesję jak przyjdzie co do czego to zaprosić dziewczyny z koleżanką/koleżankami które potrafią np., umalować itp. bo Ciebie nie posądzam o umiejętność malowania, szminkowania itp. (żaden typowy facet nie ma o tym pojęcia.. no Vitez ma ale on widocznie jest nietypowy ).. Co do wynagrodzenia to trzeba spisać umowę i mogą być nim np. zdjęcia.. i w umowie powinien być zakres wykorzystania zdjęć - zarówno co możesz ty zrobić z nimi jak i co może zrobić modelka..
ale jak fotografowałeś do tej pory sport to wydaje mi się że na początek popróbuj zdjęć koleżanek w ubraniach - ja mimo że już ze 25 lat robię zdjęcia to jeszcze nie czuję się na siłach próbować tego rodzaju zdjęć - bo to bardzo duża sztuka pokazać ładnie i ze smakiem nagie ciało.. trzeba dużo wiedzy i doświadczenia w pracy ze światłem.. inaczej nic dobrego nie wyjdzie..
1. mozecie mi napisac gdzie sa przepisy prawne ktore musze znac w takiej sytuacji zeby nie posadzil mnie nikt o wykorzystywanie.
Prawo autorskie, Kodeks Cywilny
Zamieszczone przez fighter16
2. jak juz wszystko zgram i ustawia modelke to czy mozna ja dotykac, tak chyba bedzie szybciej? zeby bylo perfekcyjnie
Jak modelka niezbyt pojętna i tłumaczenie nic nie daje, to nie ma wyjścia i musisz ją dotykac żeby ustawic. Żadna zbrodnia o ile nie łapiesz jej "przypadkiem" za piersi i inne strategiczne miejsca...
3. czy musze miec swiadka?
Nie, nie musisz.
4. czy czesto dochodzi do prob wykorzystania fotografika na planie. bo jak beda sie ocieraly o mnie to czy bedzie to wykorzystanie?
A jak mają się ocierac, skoro są po drugiej stronie obiektywu. Co to znaczy zresztą wykorzystanie? Jesteście dorośli, nic wbrew własnej woli nie zrobicie.
4a) jak radzic sobie z ewentualnym stawaniem
Jak będziesz się faktycznie zajmował robieniem zdjęc, to nie będzie problemu.
5. jest taka rozkminka, zeby zainwestowac w dziewczyne ktora jest modelka w zawodzie, zeby szybciej lapac doswiadczenie.no i chyba nie bede musial jej dotykac na poczatku. co o tym sadzicie?
Można i tak, przynajmniej nie będziesz musiał godzinę tłumaczyc o co ci chodzi...
6. te dziewczyny sa calkiem ladne ale nie wiem jak wygladaja bez ciuchow n a sobie. obawiam sie, ze moga byc niezadbane czy cos i popsuje sobie reputacje jak zwroce na cos uwage. jak pewne rzeczy mowic?
To nie zwracaj uwagi...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
moje doswiadczenie jest ograniczone w tej kwestii, aczkolwiek jest wiec sprobuje cos poradzic. Najczesciej wiele sie mysli przed sesja jak powinno byc, a w czasie sesji nawiazujesz jakis kontakt z modelka i sami wyczuwacie jak to powinno byc. dotykanie intymnych czesci ciala nie bedzie niezbedne, w tym aby ją ustawic ale sprobuje wszystko wypunktowac
1. Na poczatku moze kawa/herbata/drink + rozmowa
2. O wynagrodzeniu juz bylo - zdjecia, umowa
3. Co do podniecenia - u mnie takiego nie bywalo, za mocno bylem skupiony na kadrach, ustawieniach, swietle, duzo tego jest do ogarniecia, malo czasu na podziwianie modelki - chociaz i to trzeba, bo jak porobisz zdjecia z duzym brzuszkiem to duzo czasu w PS spedzisz na usuwaniu tego
4. Jednak niektore dziewczyny (facetow nie fotografowalem, wiec ciezko mi powiedziec o nich) sa bezkrytyczne wobec siebie i chca miec 'ooo takie zdjecie jak ta', tylko ze TA ma dluzsze nogi
5. Dotyk tylko po pozwoleniu
6. Wlacz w tle muzyke, ktora pasuje do stylu sesji. Pozwoli wam obojgu się rozluznic i ewentualnie zabije momenty ciszy. A zeby ciszy nie bylo to mow jej co robisz, jak ustawiasz i dlaczego lampe, blende, opowiedz kawal, dbaj o to zeby ciszy bylo jak najmniej i zeby modelka wiedziala co, po co robisz i jaki efekt chcesz uzyskac. Jesli stworzy sobie obraz Twojej wizji to lepiej wyjdzie na zdjeciu. Tu wazna jest ta herbatka poczatkowa. W jej trakcie przelamujecie bariere 'ja go/jej nie znam'
7. Jesli amatorka ma swoja wizje to lepiej wyjdzie na zdjeciach, ktore ona czuje, niz na tych ktore Ty czujesz, a ona nie wie o co chodzi
8. Skoro chirliderka, to chyba mozesz wykorzystac jej giętkie cialo (nie, nie do seksu) i poprobowac fajne powyginane pozy, jezeli masz dostep do studio, to fajnie mozesz grac cieniem na takim ciele
9. Zacznij od portretow, potem zdjecia sexy ale ubrane, potem bielizna.. dobre zdjecia zaczynaja wychodzic dopiero po jakiejs godzince, jak sie wkrecicie, wiec masz godzinke na zdjecia, ktore nie sa tematem sesji, ale pozwolą wam się oswoic ze soba.
Przy aktach polecam spisac umowe z kazda modelka (wzory umow znajdziesz w googlach)
Modelki musza miec 18 lat, inaczej sie nie podejmuj, bo zawsze moze wyjsc kwas.
Zgodnie z prawem nie muszą miec 18 lat. Skończone 15 wystarczy i oczywiście zgoda opiekunów prawnych (chyba na publikację wizerunku, bo do samego pozowania to niekoniecznie). Chyba, że modelka mimo braku 18 lat jest już pełnoletnia (osiąga to poprzez małżeństwo). A kwas może wyjśc bez względu na wiek...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
a kwas moze być jak koleś zaprasza do siebie do domu dziewczyne na kawę, bez żadnych sesji normalnie by pogadać, kwas moze sie zrobić jak kolesia laska skokietuje a potem się wyprze. Czy w takim razie zapraszając laskę do domu by " " obejrzeć film " też mamy spisywać jakies umowy cy cuś...?? Myślisz, że dziewcze się rozbierze i zacznie krzyczeć...??
Ja proponuje tak:
1. spotkanie biznesowe na kawie w neutralnym miejscu w miejscie. Modelka rowniez nabierze przekonania do Twojej osoby. Nie zawsze sa pewne czy widzac nas po raz pierwszy przez kilka minut moga spokojnie zajac sie pozowaniem. Tego typu spotkanie eliminuje niepowazne modelki i niepoprawnych pseudofotografikow. Od razu uprzedz o wymogu pelnoletnosci i pokaz wzor umowy, ktorej podpis bedzie konieczny przed rozpoczeciem sesji.
2. jak robisz zdjecia tego typu to zastanawiasz sie bardziej nad ustawieniami, swiatlem, nowa poza modelki, ulozeniem ust, gra cieni, wzrokiem, wlosami itd itd. Jesli podchodzisz do tego powaznie i z pasja to nie powinienes sie martwic (przepraszam wszystkich urazonych za zwrot) ewentualnymi 'powstaniami'. Takie jest moje zdanie. Jesli naprawde chcesz zrobic zdjecia a nie tylko zaprosic dziewczyne aby sobie popatrzec to tego typu problemy nie istnieja
3. za kazdym razem (Za kazdym) pytaj modelki czy mozesz ja dotknac (przy ustawianiu, poprawianiu itp). Za kazdym razem. Chyba, ze z gory zaznaczy, aby w przypadku koniecznosci swobodnie ja ustawiac.
czytałem ciekawą książkę o fotografii aktów, i z całości zapamiętałem przedewszystkim, by jak najlepiej opisywać słownie jak modelka ma się ustawić.
Niespodziewany dotyk może wpłynąć na modelke w sposób bardzo niekorzystny.. dla sesji, zacznie się krępować itp. zdjęcia nie będą miały duszy a przecież to jest najważniejsze. A drugim aspektem moze być faktycznie tzw. kwas ;-)
Zaproponuj dziewczyną sesje w plenerze, mogą być w mini skoro ma być sexi.
Bez doświadczenia, bez odpowiedniego sprzętu , lamp i obiektywów za grubą kase nie podejmuj się*tak trudnego tematu, jakim jest fotografia aktu.
strzała!
czytałem ciekawą książkę o fotografii aktów, i z całości zapamiętałem przedewszystkim, by jak najlepiej opisywać słownie jak modelka ma się ustawić.
Niespodziewany dotyk może wpłynąć na modelke w sposób bardzo niekorzystny.. dla sesji, zacznie się krępować itp. zdjęcia nie będą miały duszy a przecież to jest najważniejsze. A drugim aspektem moze być faktycznie tzw. kwas ;-)
Zaproponuj dziewczyną sesje w plenerze, mogą być w mini skoro ma być sexi.
Bez doświadczenia, bez odpowiedniego sprzętu , lamp i obiektywów za grubą kase nie podejmuj się*tak trudnego tematu, jakim jest fotografia aktu.
strzała!
Najlepiej na sobie niech wyprobuje niektore pozy, co by w razie czego pokazac. Czasem gadanie wprowadza w blad i modelka sie gubi. A czy tylko w "mini" jest sie sexi ? Moze byc po uszy ubrana i byc sexi. Tylko trzeba umic to wydobyc
Tak wypasiony sprzet moze jedynie wrazenie zrobic i nic poza tym
Po prostu jak masz dziewczyne/zone/kochanke, to jej zrob sesje. Nie musisz pokazywac tych fot. Do wlasnego uzytku. A jak sie nauczysz, to znajdz taka modelke, ktora bedziesz mogl pokazac majac juz to doswiadczenie.
Uważasz, że oświetlenie studyjne i jasne obiektywy robią tylko dobre wrażenie?
Jak ktos zaczyna od wypasionego sprzetu, studia zeby panienki zmiekly na wejsciu, to watpie aby cokolwiek i jakiekolwiek fotki wyszly z tego "studia" Jezeli uwazasz, ze bez tego sie nie mozna obejsc, to Twoja sprawa i zycze powodzenia. Bo wstyd przed panienka wyskoczyc z xxxD z kitem Wtedy nie wiadomo czy chce robic zdjecia czy co innego
Prosta sprawa, jak juz podstawowe narzedzia sa niewystarczajace wtedy warto rozbudowac "studio".
Komentarz