A wiec drodzy forumowicze, wrzucam ten temat do hp bo nigdzie indziej mi za bardzo nie pasowal :-| szukam farby do materialu, najlepiej w sprayu, nie zadne barwniki do gotowania. Mam duuuuzy kawalek materialu i chcialbym go zafarbowac na czarno ale za nic w swiecie nie zmiesci sie do zadnego z garnkow jakie posiadam zeby to zafarbowac barwnikiem. Jedyne wyjscie to farba ktora nie spowoduje sztywnosci materialu ani nie bedzie schodzic pod wplywem wody. Moze komus sie cos takiego rzucilo w oczy i zapamietal. Ja juz szukam od rana info na ten temat w internego i trafiam na coraz dziwniejsze strony :-|
Farbowanie materialu
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Motip ma aerozole do farbowania skóry. Nie wiem na ile się to sprawdzi ale jak chcesz to napiszę do motipu-jako pracownik hurtowni która jest ich przedstawicielem na świętokrzyskie potraktują pytanie poważnie. Aerozol 400ml kosztuje coś jakoś 22-24zł. Dostępne kolory-czarny, czerwony, szary.1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28) -
nie żebym był wredny czy coś,
ale jeśli nie możesz "zagotować" materiału dlatego że nie masz tak dużego garnka, albo jest Ci go żal, to może poszukaj jakiegoś gara w jakimś "złomie",
-chyba że stawiasz na inny sposób farbowania.
pozdrawiam.dSLR żarówa szkłoKomentarz
-
Poszukaj jakiegos gara w jakims zlomie, hmmm dobry pomysl ! Ale co dalej ? Garnek o srednicy 70-100cm - w sumie kociol, wstawie w domu na kuchenke ? Moze ognisko, gril albo cos ? :\ No sorry, bez obrazy, ale juz nad tym myslalem
Jest to troche technicznie ciezkie do wykonania 
Pawle, idac droga dedukcji to jesli skore mozna zafarbowac i bedzie trzymac to inne materialy raczej takze
Moglbys przyblizyc jakas konkretna nazwe z motipa ? Bo szukam na ich stronie i znalezc nie moge.
Komentarz
-
1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)Komentarz
-
Ile masz czasu? Mam ciotkę_plastyczkę, która między innymi farbuje dużo tkanin. Mogę coś wiedzieć, ale potrzeba na to 2-3 dni."Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350Komentarz
-
Czasu troche mam, 2-3 dni na pewno, i pewnie nie wiecej niz tydzien na wymyslenie sposobu
Pawel, a moglbys sie dowiedziec dokladnie czy to jest do:
- farbowania skory
- "lakierowania" skory w celu nablyszczajaco zabezpieczajacym
- odnowienia skory
bo wiem ze sa takie wlasnie spraye do odnawiania skory ktora jest wyplowiala/wytartaKomentarz
-
no to jeszcze z serii "iść, sprawdzić, poszukać": nie wiem jak to wygląda w twoim mieście ale może w jakimś "szmateksie/lumpeksie" można czasem dostać zwoje materiału, ale to niestety trzeba mieć czas na chodzenie i szukanie (ty jeszcze potrzebujesz wyłącznie czarny kolor) - zawsze jest jakaś alternatywa jak by nie było, a i taniej by pewnie wyszło.
pozdrawiam.dSLR żarówa szkłoKomentarz
-
Hermenegild102, znowu dobra rada ale nie skorzystam z niej, moglbym szukac do konca zycia a nie znalazl bym, material jest na tyle ciekawie uksztaltowany ze nie znajde takiego w lumpeksie
Tzn znalazlem na allegro ale nie dosc ze czerwony to jeszcze w cenie 899zl :P Dlatego postanowilem przefarbowac 
w sumie juz wpadlem na pewien pomysl ale musze go przetestowac na innym materiale
Farby akrylowe
Mam czarny akryl ktory niejednokrotnie stosowalem na innych powierzchniach niz material, rozciencza sie go woda wiec jest w sumie dobrze, pytanie czy nie usztywni na tyle materialu i nie bedzie sie kruszyl/sypal jak material bedzie pracowal. Ale dzis to przetestuje
Ostatnio edytowany przez Tezet-gdynia; 15198.Komentarz
-
na razie nie przychodzi mi nic więcej do głowy,
ale masz racje, są jakieś farby co się nie kruszą i trzymają się materiału, pokombinuj i daj znać jakie wynikidSLR żarówa szkłoKomentarz
-
ok, farba akrylowa moze byc, zrobilem maly test, rozcienczylem akrylowa w wodzie tak jak jest zalecane, wymoczylem w tym kawalek materialu, zostawilem do wyschniecia. Material suchy, po akcjach typu zgniatanie itp farba sie nie kruszy, nie sypie, jest trwala. Nastepnie namoczylem ten material w wodzie, znowu zgniatanie, rozcieranie itp i nie puscil farby
Takze jesli farbowac material to chyba tylko akrylem wodnym, jak wyschnie to nie zejdzie
Komentarz
-
-
farbowanie fotela
Witam!
Mam taką sprawe. Kupilem niedawno uzywane fotele do samochodu, kolor czrno- czerwony wykonane z weluru . Tyle ze ten czerwony jest juz wyblakly od slonca i bardziej przypomina blady rozowy. Chcielem je jakos odnowic. Myslalem o zabarwieniu ich z powrotem jakims czerwonym barwnikiem. Ale nie wiem jak sie do tego zabrac. Ma ktos moz jakies pomyslly, rady?? Gdzie mogłbym coś takiego kupic, i co wogole mozna by kupic. Prosze o pomoc. pzdr!Komentarz
-
Heh, moj temat
Welur - raczej niewdzieczny w farbowaniu ze wzgledu na strukture
To jest taki drobny meszek prawda ? Sprawdz czy nie jest wytarty poprostu - wtedy najlepiej wymiana u tapicera. Z welurem ciezko cokolwiek zrobic. Mozesz sciagnac tapicerke z foteli - troche roboty jest na wszystkie spinki, druty itp. i zagotowac calosc w czerwonym barwniku - czarny nie powinien przyjac barwnika jesli jest naprawde jeszcze czarny,a czerwony odzyskac barwe. Ale jesli czarny jest juz tez troche wyblakly to niestety zrobi sie lekko czerwonawy. W tym wypadku pozostaje rozpruc obicie tak zeby miec sam czerwony, zafarbowac go na czerwono barwnikiem normalnym w ktorym sie gotuje taki material, czarny zagotowac w czarnym, a pozniej zszyc spowrotem na maszynie mocnymi nicmi
Sam teraz przechodze przez renowacje siedzen - ale raczej nie bede farbowal - nie chce starego materialu na fotelach, bede raczej od nowa tapicerowal w domowym zaciszu wg starych wykrojow z tych foteli
Komentarz
-
Ok, dzieki
szukam wlasnie sposobu zeby nie rozpruwac tego wszystkiego ale chyba jednak sie bez tego nie obejdzie
albo zostawie takie jakie jest...
Komentarz
Komentarz