Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Mam dosyć nietypowe pytanie.
Jestem na trzecim roku fotografii i przyszedł czas kiedy należałoby zacząć pisanie pracy licencjackiej. Jest tylko taki mały problem ponieważ temat pracy każdy student musi sobie wymyślić sam... Na pierwszy rzut oka lepsze to niż dostać konkretny temat, który mi nie podpasuje ale z drugiej strony nie mam pojęcia o czym mógłbym napisać taką pracę. No i pomyślałem, że można poruszyć ten temat na forum. Jestem pewien, że wspólnie uda nam się coś wydumać
Od razu podkreślę, że chodzi mi tylko o wymyślenie ciekawego tematu a nie o to żeby ktoś za mnie napisał pracę.
Jeśli chodzi o to co mnie najbardziej interesuje w fotografii to chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale najwięcej zdjęć robię portretowych (moda/fashion) i motoryzacyjnych (samochody/sport samochodowy).
Z góry dziękuję za pomoc.
Rozumiem Twój ból miałam ten sam problem z pracą magisterską, tzn nadal go mam. Tez musiałam sama wymyślić temat, a i tak już 3 razy go zmieniałam
Nie wiem na jakiej zasadzie piszę się pracę na takim kierunku jak Fotografia ale mój kolega studiował na ASP w Poznaniu sztukę, interesował się malarstwem więc tematem jego dyplomowej był autoportret.
Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Witam.
Jest tylko taki mały problem ponieważ temat pracy każdy student musi sobie wymyślić sam... Na pierwszy rzut oka lepsze to niż dostać konkretny temat, który mi nie podpasuje ale z drugiej strony nie mam pojęcia o czym mógłbym napisać taką pracę. No i pomyślałem, że można poruszyć ten temat na forum. Jestem pewien, że wspólnie uda nam się coś wydumać
Pracę licencjacką/magisterską pisze się pod opieką promotora czy innego wykładowcy. Jesli masz problem z tematem to taka osoba powinna Tobie pomóc.
Myślę, że możesz zapytać Janusz Body o zgodę na pożyczenie tytułu - zapodał on, tu na forum, fajny, filozoficzny kamień: czy zdjęcie powinno odzwierciedlać rzeczywistość, coś w ten deseń. Przeszukaj forum. Albo nie
Myślę, że możesz zapytać Janusz Body o zgodę na pożyczenie tytułu - zapodał on, tu na forum, fajny, filozoficzny kamień: czy zdjęcie powinno odzwierciedlać rzeczywistość, coś w ten deseń. Przeszukaj forum.
Temat nośny Pierwszy rozdział można poświęcić istocie rzeczywistości
a moze coś w stylu inne spojrzenie na portret - coś o innych kadrach niz normalnie przyjeto do portretu.
albo coś z nietypowego spojrzenia na portret np portret czym jak rybie oko:d
albo jakieś nietypowe miejsca (albo najlepsze miejsca) na portret.. czyli opuszczone fabryki etc..
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Myślę, że możesz zapytać Janusz Body o zgodę na pożyczenie tytułu - zapodał on, tu na forum, fajny, filozoficzny kamień: czy zdjęcie powinno odzwierciedlać rzeczywistość
Temat niewątpliwie ciekawy, tylko pozostaje pytanie czy znajdę na niego wystarczająco dużo literatury. Ale na pewno przemyślę ten temat
Zamieszczone przez aptur
Pracę licencjacką/magisterską pisze się pod opieką promotora czy innego wykładowcy. Jesli masz problem z tematem to taka osoba powinna Tobie pomóc.
Zgadza sie ale w tym przypadku promotor wymaga inwencji własnej. I owszem pomoże ale dopiero jak będę miał temat.
Temat nośny Pierwszy rozdział można poświęcić istocie rzeczywistości
Zamieszczone przez Max94
Zgadza sie ale w tym przypadku promotor wymaga inwencji własnej. I owszem pomoże ale dopiero jak będę miał temat.
No to sprawa staje się delikatna - zwykle bowiem lepiej jest, kiedy przyszły promotor wyznacza temat (można wtedy bezpieczniej przyjąć, że zna się na rzeczy, tematyką się pasjonuje, etc.).
W Twoim przypadku będziesz miał po prostu dodatkowe zadanie: zarazić promotora entuzjazmem do swojego tematu
...
Wymyśl taki temat, żeby promotor nie miał o tym pojęcia. Przejdzie wszystko
Na poważnie to naprawdę dziwne, że promotor tak stawia sprawę. Parę lat przepracowałem na wyższej uczelni i tematy prac ustalali zawsze promotorzy. Powodów wiele, o jednym z nich napisał Bahrd. Innym powodem było również to, że prace magisterskie miały być pomocą w pracy naukowej promotora. Stanowić przyczynek większych opracowań. Inwencja własna studentów była mile widziana ale i tak student szukał wówczas promotora, ktory zgodził by się poprowadzić dany temat.
Tematy leżą na ulicy. Prawie każdy wątek na tym forum w którym rozwinęła sie dłuższa dyskusja może być dobry. Trudno cokolwiek radzić bez znajomości tematów, które zostały już zatwierdzone jako tematy prac licencjackich/magisterskich - chyba tematy nie powinny się powtarzać w danym roku choć odgrzewanie tematów sprzed dwóch, trzech lat jest zupełnie sensown.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Janusz Body, u mnie jak przyszło do wyboru tematu pracy magisterskiej to promotor po prostu wyskoczył z listą jego propozycji (wszystko było mu w mniejszym lub większym stopniu potrzebne) i z tego po się wybierało. Przy odrobinie gadania pewnie przeszedłby własny temat, ale jakoś mi się spodobał jeden z listy. Teraz, gdy stoję przed wyborem tematu pracy licencjackiej, promotor powiedział, ze sami mamy sobie coś wymyślić, dopiero jak już nie damy rady to on nam coś podrzuci. Wszystko zależy od promotora (właściwie to opiekuna pracy, bo promotora to ponoć mają doktoranci).
po tym jak hodowałam grzyby (boczniaki) na gazecie wyborczej twój kierunek pracy wydaje mi się cudowny jak pisze Janusz tematy leżą na ulicy
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi
... u mnie jak przyszło do wyboru tematu pracy magisterskiej to promotor po prostu wyskoczył z listą jego propozycji....
..... Teraz, gdy stoję przed wyborem tematu pracy licencjackiej, promotor powiedział, ze sami mamy sobie coś wymyślić,....
Mi się wydawało, że kolejność jest zwykle odwrotna. Licencjat a potem ewentualnie magisterka.
Janusz,
Też o tym myślałem ale jak popatrzyłem na wiek liczący sobie wiosen 24 to trochę zwątpiłem. Wiem, że jest jeszcze możliwość drugiego fakultetu równolegle tylko czy wtedy jeszcze ma się czas na foto i pisanie na forum
Janusz,
Komentarz