Wiesz Slider, nic nie poradzimy na to, że elektronika jest coraz tańsza i coraz bardziej dostępna. Podobnie mogą narzekać np. kamerzyści albo fryzjerzy gdyż dostęp do kamer czy maszynek do strzyżenia także spowodował spadek ich dochodów . Ogólnie problem leży w zarobkach społeczeństwa. Wraz z bogaceniem się ludu większy będzie popyt na usługi szanownych kolegów z forum czego im serdecznie życzę
Zdjecia, to juz nic wartościowego...?!!??!
Zwiń
X
-
-
Gadacie, ze cos tam jest tansze i tansze i bardziej dostepne..
Canon 300 analogowy kosztuje 400 zl.. Do tego jakis obiektyw. Nie musi byc mega dobry, bo analogi dobrze sobie daja rade z tymi z nizszej polki. Kupujesz pare rolek filmu i robisz zdjecia.. Jesli potrafisz odpowiednio ulozyc kadr, ustawic ekspozycje, to zdjecia beda dobre. Jesli nie - wyjda beznadziejne albo przecietnie.
I tak sie wszystko sprowadza do umiejetnosci przciez, a nie do dostepnosci sprzetu...Komentarz
-
Komentarz
-
To tez swego rodzaju umiejetnosc.. Na mnie dziwnie patrzyli, jak mowilem, ze nic nie zmieniam w programie graficznym, a ja po prostu nie umiałem. Powoli się uczę ingerencji w zdjęcia - mam nadzieję, że z dobrym skutkiem.Komentarz
-
Taki Wam się filozoficzny wątek z tego zrobił : )
jakby ktoś miał ochotę, to tak do poczytania o pani fotograf w ramach refleksji:
Komentarz
-
A ja zawsze byłem przekonany że w Bolesławcu to są tylko dobre knajpy i panowie w sportowej odzieży
.
A co do zakładów z wiekową tradycją - naoglądałem się ostatnio zdjęć znajomych z kilku różnych legnickich punktów foto od wielu, wielu lat trzymających lokalny rynek, kasujących z 2-3k pln, mających terminy zawalone kilka lat do przodu(tak zazdroszczę!
). Zawsze żyłem w przekonaniu że przy takim obrocie "produkują" oni zdjęcia na poziomie Kaliny albo Habakuka. A tam kurcze delikatnie mówiąc amatorszczyzna, na co drugim zdjęciu nogi poucinane w kostkach, suknia spalona na 80% zdjęć na świeżym powietrzu, kadry z kosmosu(pionowo połowa kadru to sylwetka, reszta przejarane niebo), lampa na wprost i egipskie ciemności w tle, oczywiście materiał w formie jpg z puszki z dodanymi w psie tandetnymi ramkami itd itp.
Rosnąca konkurencja z powodu większego dostępu do sprzętu wszystkim wyjdzie na dobre, społeczeństwo zacznie dostawać lepszy materiał, ludzie zaczną widzieć pewne rzeczy i w efekcie wszystkim poważnie podchodzącym do fotografii wyjdzie to na dobre. Przynajmniej taką mam nadzieje.Komentarz
-
Nie ma dobrych knajp, dresiarzy jakby mniej a co do ceny...A ja zawsze byłem przekonany że w Bolesławcu to są tylko dobre knajpy i panowie w sportowej odzieży
.
A co do zakładów z wiekową tradycją - naoglądałem się ostatnio zdjęć znajomych z kilku różnych legnickich punktów foto od wielu, wielu lat trzymających lokalny rynek, kasujących z 2-3k pln, mających terminy zawalone kilka lat do przodu(tak zazdroszczę!
). Zawsze żyłem w przekonaniu że przy takim obrocie "produkują" oni zdjęcia na poziomie Kaliny albo Habakuka. A tam kurcze delikatnie mówiąc amatorszczyzna, na co drugim zdjęciu nogi poucinane w kostkach, suknia spalona na 80% zdjęć na świeżym powietrzu, kadry z kosmosu(pionowo połowa kadru to sylwetka, reszta przejarane niebo), lampa na wprost i egipskie ciemności w tle, oczywiście materiał w formie jpg z puszki z dodanymi w psie tandetnymi ramkami itd itp.
Rosnąca konkurencja z powodu większego dostępu do sprzętu wszystkim wyjdzie na dobre, społeczeństwo zacznie dostawać lepszy materiał, ludzie zaczną widzieć pewne rzeczy i w efekcie wszystkim poważnie podchodzącym do fotografii wyjdzie to na dobre. Przynajmniej taką mam nadzieje.
Jak coś jest drogie to ludzie zwykle myślą że jest dobre.Komentarz
Komentarz