Artysta inaczej ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • magart
    Początki nałogu
    • 2008
    • 378

Zamieszczone przez Sergiusz
    Pod tym adresem http://www.mediafoto.pl/ znajduje się taki napis: Artystyczne zdjęcia ślubne, oryginalne pomysły oraz piękna fotografia ślubna
    ...
    Ze strony bowiem nijak nie wynika kto jest tym artystą tym bardziej, że zamieszczone zdjęcia raczej świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.

Zastanawiam się czy używanie dowolnych sloganów mających na celu zdobycie kolejnego klienta czasem nie wprowadza w błąd? Czy takie działania słowno reklamowe są do końca uczciwe wobec klientów? A może wykonując artystyczne zdjęcia ślubne wcale nie trzeba być artystą? Ciekaw jestem co na ten temat sądzicie?
    Oglądam i oglądam tą stronę, i nijak nie mogę się doszukać zdjęć, które świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.
    Kurcze, jak się doszukałeś tego napisu :artystyczne zdjęcia ślubne..." ? Mi zajęło to parę minut, a z całą pewnością nie rzuca się w oczy jeśli nie powiedzieć, że jest po prostu mało widoczny.
    Dlatego nie sądzę, że to jakieś działania słowno reklamowe, a strona broni się sama nad wyraz, z kolei, widocznymi zdjęciami. To chyba na tej podstawie klient wybiera swojego fotografa. Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś szukając fotografa posiłkował się ZPAF.

Dodam tylko następny link z wikipedii:

Czyli wg powyższej definicji, uważasz, że trzeba również tworzyć również przy pomocy techniki gumy arabskiej żeby być artystą?
    Słuszne wg mnie jest określenie wspoółcześniejsze, że reportaż lub inne "rzemieślnicze" dzieła typu reklama można uznać za sztukę artystyczną.
    Zadaniem ZPAF "jest zachowanie dotychczasowego dorobku fotografików oraz promocja i rozwój współczesnej fotografii polskiej, ochrona twórców i ich dzieł." Jest to swego rodzaju związek zawodowy, który nie wyklucza również "rzemieślników", czy innych tzw wolnych strzelców. Tak więc podsumowując: nie jest wykładnikiem czy ktoś jest artystą czy nie.

Chciałbym, abyś jasno również spróbował określić, kim jest artysta, bo na razie musiałem się domyślać, no i które to zdjęcia są "be" z krytykowanej przez Ciebie strony?
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• Soul_Man
      Początki nałogu
      • 2007
      • 276

Nie to ładne co ładne, tylko co się komu podoba...

Myślę, że przesadą jest debatowanie nad tym kto jest artystą, a kto nie jest, szczególnie w tym wątku! Przypomnijcie sobie niedocenianych za życia malarzy Troszkę luzu, to w końcu galeria rozrywkowa, w której możemy się pośmiać z "perełek" a nie toczyć wojny :-)

Komentarz

• marwiol
        Zablokowany
        • 2007
        • 23

Pod tym adresem http://www.mediafoto.pl/ znajduje się taki napis: Artystyczne zdjęcia ślubne, oryginalne pomysły oraz piękna fotografia ślubna

Ja mam takie pytanie chyba zgodne z tematem wątku. Jeśli ktoś oferuje zdjęcia artystyczne to powinien być artystą czy nie? Według mnie powinien ale może się mylę. W razie by co zerknąłem na spis artystów http://www.zpaf.pl/pl/content/zpaf/czlonkowie.php ale tam nie figuruje jako artysta osoba podpisana z imienia i nazwiska na stronie. To postanowiłem jeszcze zerknąć tutaj aby się upewnić ale też nie ma: http://free.art.pl/fotoklubrp/index2.htm

Zastanawiam się czy sugerowanie bez pokrycia fotografii artystycznej jest w porządku czy też nie. Ze strony bowiem nijak nie wynika kto jest tym artystą tym bardziej, że zamieszczone zdjęcia raczej świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.

Zastanawiam się czy używanie dowolnych sloganów mających na celu zdobycie kolejnego klienta czasem nie wprowadza w błąd? Czy takie działania słowno reklamowe są do końca uczciwe wobec klientów? A może wykonując artystyczne zdjęcia ślubne wcale nie trzeba być artystą? Ciekaw jestem co na ten temat sądzicie?
        Sergiusz, dlaczego twierdzisz, że moje zdjęcia swiadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach ??
        Czyżbyś był samobójcą czy próbujesz się zemścić za moje wcześniejsze wypowiedzi na temat twoich warsztatów fotografii studyjnej ??

Jeżeli moje zdjęcia są kiepskie to dlaczego proponowałeś mi zamieszczenie ich w twoim czsopismie "twoje studio"
        Oto moja korespondencja z Sergiuszem na PW:

Zamieszczone przez marwiol
        Wydaje takie czasopismo:http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogoln...wspolpraca.htm

i jak masz ochotę mogę Tobie zrobić prezentację zdjęć ślubnych. Pozdrawiam!
        Sergiusz
        Nie za bardzo rozumiem informacji zawartej wysłanym do mnie linku Mam rozumieć że mogę zamieścić zdjęcia w czasopiśmie, ale obliguje mnie to do zakupienia rocznej prenumeraty ??
        Skreśl sobie to zdanie z prenumeratą, możesz zamieścić zdjęcia z opisem działalności i firmy.
        Ok mogę zamieścić swoje zdjęcia. Powiedz mi, które Cię interesują i w jakiej rozdzielczości mają być,
        ewentualnie dalsze instrukcje.

Pozdrawiam
        Marek
        Napisz o sobie i o swojej pasji około 5000 znaków ze spacjami i wybierz najlepsze Twoim zdaniem zdjęcia lub te o, których napiszesz. Jak chcesz mogę wysłać pytania do wywiadu. razem prezentacja zajmuje 6 stron.

Cześć,
        i co z tym wywiadem - bo czekam i nic nie przyszło
        Wyśle wieczorem, wyślij mi coś na [email protected] to będe miał mejla
        ....?????

Komentarz

• bierhoff
          Bywalec
          • 2008
          • 191

ojojoj - emocje emocjami, ale pw tak udostępniać ogółowi.... :-/

Komentarz

• yaro78
            Coś już napisał
            • 2006
            • 79

Proponuję zamknąć ten wątek bo coraz większe bagno się robi.
            To zaczyna wyglądać jak prywatne porachunki
            bez sensu

Komentarz

• Soul_Man
              Początki nałogu
              • 2007
              • 276

Zamieszczone przez yaro78
              Proponuję zamknąć ten wątek bo coraz większe bagno się robi.
              To zaczyna wyglądać jak prywatne porachunki
              Dlaczego zamknąć? Po prostu przenieść odpowiednie posty do pralni! Łagodnieją nasi moderatorzy, łagodnieją...

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Zamieszczone przez Soul_Man
                Dlaczego zamknąć? Po prostu przenieść odpowiednie posty do pralni! Łagodnieją nasi moderatorzy, łagodnieją...
                Mówisz i masz :-)
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

No generalnie czad - nie dziwię się publikacji PW w takiej sytuacji. Jak dla mnie całkowita żenada, łącznie z dywagowaniem na temat określenia artysta będąc kierownikiem niedzielnej szkółki produkującej mega-knoty i słodzącej sobie nawzajem....
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• Woodland
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 106

Obejrzałem sobie stronę http://www.mediafoto.pl/ i nie jako artysta ale jako "oglądacz" uważam, że generalnie zdjęcia są OK. Wydaje mi się, że w tym przypadku Sergiusz się czepia i tyle. Czasami ludzie tak mają bo się nudzą albo bo sprawia im to frajdę.
                    Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

Zamieszczone przez Krzychu
                      No generalnie czad - nie dziwię się publikacji PW w takiej sytuacji. Jak dla mnie całkowita żenada, łącznie z dywagowaniem na temat określenia artysta będąc kierownikiem niedzielnej szkółki produkującej mega-knoty i słodzącej sobie nawzajem....
                      Mocne

Komentarz

• Soul_Man
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 276

Zamieszczone przez MacGyver
                        Mówisz i masz :-)
                        Dziękuję :-)

Zamieszczone przez Woodland
                        Obejrzałem sobie stronę http://www.mediafoto.pl/ i nie jako artysta ale jako "oglądacz" uważam, że generalnie zdjęcia są OK. Wydaje mi się, że w tym przypadku Sergiusz się czepia i tyle. Czasami ludzie tak mają bo się nudzą albo bo sprawia im to frajdę.
                        Też uważam, że są ok. Może nie powaliły mnie na kolana i nie jestem zwolennikiem selektywnej desaturacji, ale imho całkiem fajnie.

Eh, prawdziwi artyści za życia często musieli się zmagać z przeciwnościami i zazdrością... Oglądał ktoś film "Amadeusz"? ..."za dużo nut"... ;-)

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Zamieszczone przez Soul_Man
                          Dziękuję :-)

Też uważam, że są ok. Może nie powaliły mnie na kolana i nie jestem zwolennikiem selektywnej desaturacji, ale imho całkiem fajnie.

Eh, prawdziwi artyści za życia często musieli się zmagać z przeciwnościami i zazdrością... Oglądał ktoś film "Amadeusz"? ..."za dużo nut"... ;-)
                          Mówisz, że Salieri też jest na "S"?
                          A zdjęcia w ww. galerii są dobre.

Komentarz

• magart
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 378

Właściwe miejsce dla powstałego OT

Ciekawy jestem wypowiedzi Sergiusza, bo minęło trochę czasu i nazbierało się wypowiedzi.
                            Sergiusz, tłumacz się...
                            EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
                            www.magaczewski.blogspot.com
                            www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• nagor
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 522

Ja mam takie pytanie chyba zgodne z tematem wątku. Jeśli ktoś oferuje zdjęcia artystyczne to powinien być artystą czy nie? Według mnie powinien ale może się mylę. W razie by co zerknąłem na spis artystów http://www.zpaf.pl/pl/content/zpaf/czlonkowie.php ale tam nie figuruje jako artysta osoba podpisana z imienia i nazwiska na stronie. To postanowiłem jeszcze zerknąć tutaj aby się upewnić ale też nie ma: http://free.art.pl/fotoklubrp/index2.htm

Zastanawiam się czy sugerowanie bez pokrycia fotografii artystycznej jest w porządku czy też nie. Ze strony bowiem nijak nie wynika kto jest tym artystą tym bardziej, że zamieszczone zdjęcia raczej świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.

fragment o przystąpieniu do ZPAF:

TRYB PRZYJMOWANIA DO ZPAF określono w Statucie:

w paragrafie 9 :
                              Członkowie ZPAF dzielą się na: rzeczywistych, honorowych i wspierających.

w paragrafie 10:

Członkiem rzeczywistym ZPAF może zostać osoba pełnoletnia, obywatelstwa lub pochodzenia polskiego,
                              zamieszkała w Polsce lub za granicą lub cudzoziemiec zamieszkały na terenie Rzeczypospolitej Polskiej
                              pracujący twórczo w dziedzinie fotografii i uznający statut ZPAF - który ponadto:

wykazuje się udokumentowanym dorobkiem twórczym w zakresie fotografii lub sztuk pokrewnych,
                              posiada rekomendację dwóch członków rzeczywistych ZPAF,
                              uzyska akceptację Rady Artystycznej.
                              Szczegółowy tryb przyjmowania członków określa regulamin opracowany przez Radę Artystyczną
                              i zatwierdzony przez Zarząd Główny ZPAF.

Sergiusz to wg ciebie artysta jest ktoś kto ma conajmniej dwóch znajomych artystów?
                              bezsensu...
                              Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                              zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• piast9
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3267

Zamieszczone przez nagor
                                Sergiusz to wg ciebie artysta jest ktoś kto ma conajmniej dwóch znajomych artystów?
                                Dlaczego znajomych? Pokazujesz obcym ludziom, artystom, swoje prace, jeśli je uznają za sztukę to rekomendują. Przynajmniej tak powinno być. Czy jest w praktyce - tego nie wiem, oczywiście jest to furtka dla kolesiostwa.
                                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...