Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez gietrzy
    czysta spekulacja, ale tytuł wątku na to pozwala to proszę bardzo: kompatybilność z nowym systemem pomiaru światła/układem AF, ktore pewnie częściowo zadebiutują w 60D a na bank w 1DIV, większa moc, powrót do master&slave and last but not least Nikon flash-mode by nie podnosić szczęki z podłogi za każdym razem kiedy się błyska leciwym D200 na wprost... dobrany przez combo body/flash AWB nie jest żółty, nie różowy tylko WZOROWY.
    To chyba mój znajomy ma jakieś podróbki D200 i SB800 . To rozpowszechnianie kolejnych mitów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Ernest_DLRS
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1216

Jeżeli wyjdzie wreszcie 1D (nie Ds) w pełnej klatce, ze wszystkimi dotychczasowymi ficzerami znanymi z 1DmkIII + jakieś ewentualne uaktualnienia, to będzie to killer. Może mieć 16mpix, może mieć nawet mniej (ale pewnie mniej nie będzie miał). To będzie wypas.
      FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
      APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• Goomis
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1893

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
        Jeżeli wyjdzie wreszcie 1D (nie Ds) w pełnej klatce, ze wszystkimi dotychczasowymi ficzerami znanymi z 1DmkIII + jakieś ewentualne uaktualnienia, to będzie to killer. Może mieć 16mpix, może mieć nawet mniej (ale pewnie mniej nie będzie miał). To będzie wypas.
        Ciekawe czy zwiną serie 1 do jednej puszki. Ale wtedy to musiałby być jakiś crop chociażby programowy(chyba Nikon D3 tak ma?)bo jednak wielu osobom podoba się i jest dla nich użyteczny crop 1.3 Rozmawiałem ze znajomym od żużlu powiedział, że bez sensu zdejmowanie APS-H :-P
        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Ernest_DLRS
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1216

Nie, pewnie będzie 1D z mniejszą matrycą FF i 1Ds z większą matrycą FF (np. 1D 16mpix i 1Ds 24 mpix)
          FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
          APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• BuRton
            Uzależniony
            • 2008
            • 681

Nie, pewnie będzie 1D z mniejszą matrycą FF i 1Ds z większą matrycą FF (np. 1D 16mpix i 1Ds 24 mpix)
            Podoba się mi Twój tok myślenia :-D . To by było naprawdę super rozwiązanie. No dobra...nie dla wszystkich - dla "tych" sportowych niech Canon zostawi cropa 1.3 ;-).
            Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Wielu foto chwali sobie cropa. Coś bedą z tym musieli zrobić.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• BuRton
                Uzależniony
                • 2008
                • 681

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Wielu foto chwali sobie cropa. Coś bedą z tym musieli zrobić.
                Tylko pytanie ZA CO SOBIE GO CHWALĄ ? 1.3 aż tak nie "wydłuża" ogniskowej. Dla bardziej wszechstronnej używalności 16-35 :rolleyes: . Może po prostu musi wyjść taki FF z małą (relatywnie) ilością mpix i dziesięcioma klatami na sek. ?

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez BuRton
                  Dla bardziej wszechstronnej używalności 16-35 :rolleyes:
                  Nie ma śmiacia, goście z agory praktycznie go nie odklejają a dzięki napisowi Mark III lampa siedzi w torbie przez większość dnia.
                  the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Tylko pytanie ZA CO SOBIE GO CHWALĄ ?
                    to moze tak...

za to, ze jednakowy crop jest w 1D mkIII, byl w mkII i w mkI i wszelkich ich mutacjach (literkowo-kropkowych). tak ze ziomek uzywajacy tego sprzetu, z zamknietymi oczami, obudzony w srodku nocy, bedzie wiedzial jaki kadr wytnie konkretny obiektyw i lecac na zlecenie moze w ciemno zalozyc lensa.

Canon ma to fajne w sobie, ze wypuszcza aparaty logicznie ewolucyjne, nie rewolucyjne. dzieki czemu mozesz wziac do lapy np. 10D, 20D, 30D, 40D, 50D, 5D, 5D mkII i ich obsluga jest, z dokladnoscia do drobiazgow, jednakowa! i nie stanowi zadnego problemu wymienna praca korpusami, bo i interfejs jest neimal jednakowy a najwazniejsze ustawienia menu/C.fn. mozna sobie niemal wiernie skopiowac. w przypadku 1-ek jest z tym ciut gorzej, ale to nadal jest mocny konserwatyzm interfejsowy ktory, poniekad, bardzo sie Canonowi chwali.

choc i znane sa ciemne strony tego betonu (hehe... np. ponad 20 lat blagan uzytkownikow o MLU )
                    Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                    www albo tez flickr

Komentarz

• jacek220
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 100

To byłoby idealne rozwiązanie i zadowoliło by pewnie prawie wszystkich.
                      A jeśli chodzi o cropa to każdy sobie go może wyciąć z FF jak chce 1.3 1.5 1.6 itd...
                      5D EOS50 G9 580EXII

Komentarz

• BuRton
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 681

Zamieszczone przez akustyk
                        to moze tak...

za to, ze jednakowy crop jest w 1D mkIII, byl w mkII i w mkI i wszelkich ich mutacjach (literkowo-kropkowych). tak ze ziomek uzywajacy tego sprzetu, z zamknietymi oczami, obudzony w srodku nocy, bedzie wiedzial jaki kadr wytnie konkretny obiektyw i lecac na zlecenie moze w ciemno zalozyc lensa. ...
                        No nie - mając FF i zakładając do niego dowolne szkło nie będzie wiedział jaki kadr da mu dana ogniskowa ... Idzie NOWE więc najwyższy już czas wyzbyć się starych i mało wartościowych udziwnień.

Komentarz

• ARN
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 757

Zamieszczone przez jacek220
                          To byłoby idealne rozwiązanie i zadowoliło by pewnie prawie wszystkich.
                          A jeśli chodzi o cropa to każdy sobie go może wyciąć z FF jak chce 1.3 1.5 1.6 itd...
                          Wiesz, to nie taka prosta sprawa z tym "ręcznym" cropowaniem. Chociażby z punktu widzenia reporterów właśnie - nikt nie będzie ślęczał nad komputerem, gdy potrzebna jest szybkość działania.
                          I , jak napisał akustyk, stare wygi zakładają z zamkniętymi oczami szkło i biegną na zlecenie, wysyłając gotowe foty do redakcji, a nie bawią sie w wycinanie.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          No nie - mając FF i zakładając do niego dowolne szkło nie będzie wiedział jaki kadr da mu dana ogniskowa ...
                          będzie wiedział, ale crop jest..."bliżej akcji" :-D
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          ... Idzie NOWE więc najwyższy już czas wyzbyć się starych i mało wartościowych udziwnień.
                          Patrząc na ceny 1D, to raczej BARDZO wartościowe rozwiązania
                          Ostatnio edytowany przez ARN; 14901. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

No nie - mając FF i zakładając do niego dowolne szkło nie będzie wiedział jaki kadr da mu dana ogniskowa ... Idzie NOWE więc najwyższy już czas wyzbyć się starych i mało wartościowych udziwnień.
                            cos w tym jest i tez mi sie wydaje, ze nadszedl juz moment, zeby wyniesc reporterke z cropa. zwlaszcza, ze Nikon juz przetarl szlak FF w tej dzialce i czesc z dzisiejszych 1.3-kowiczow miala przynajmniej okazje popykac pelna klatka.

niemniej, upieram sie, ze Canon to beton i zanim laskawie bryla ruszy z posad swiata... to jeszcze ze dwie serie body z niebieskimi kropkami zobaczymy... :-D
                            www albo tez flickr

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez ARN
                              Wiesz, to nie taka prosta sprawa z tym "ręcznym" cropowaniem. Chociażby z punktu widzenia reporterów właśnie - nikt nie będzie ślęczał nad komputerem, gdy potrzebna jest szybkość działania.
                              Ale nie trzeba będzie ślęczeć. W wizjerze będzie ramka pokazujące pole krycia aps-h a w menu sobie wybierzesz programowego cropa x1.3, który od razu da przycięte zdjęcia.
                              Digart

Komentarz

• ARN
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 757

Zamieszczone przez MMM
                                Ale nie trzeba będzie ślęczeć. W wizjerze będzie ramka pokazujące pole krycia aps-h a w menu sobie wybierzesz programowego cropa x1.3, który od razu da przycięte zdjęcia.
                                no, to w takim przypadku nasz ulubiony Canon musiałby się ugiąć i przyznać, że coś, co Nikon stosuje z powodzeniem, jest dobre i warte zastosowania...
                                Coś mi się wydaje, że opinia akustyka o betonie jest bliższa prawdy :-D

Komentarz

Pracuję...