Co nowego u Canona? [Plotki]
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
-
malych dzieci!

Komentarz
-
A mnie zastawia czy są jakieś plotki odnośnie jakiegoś nowego szerokiego kąta dla EF-S. Podobno Nikon pracuje nad nową wersją 12-24 4, a Canon? Pytam bo jestem przed zakupem szkła do 50D.Komentarz
-
Zakładając, że by naprawdę pracowali. Wytrzymasz przynajmniej rok bez szkła?
Bo pewnie wcześniej i tak nie będziesz miał szansy kupić. A potem jeszcze czas jak kupią i przetestują głupsi, którzy chcą zaryzykować kasę, kolejny czas na dyskusje, czy warto i dlaczego nie nikon... Później nie będzie w sklepach, a tipy będą chcieli jak za eLkę.. Kup może co jest i nie wybrzydzaj :-D
IMO jeśli canon ma odrobinę rozumu, to pracuje ciężko nad szerokim szkłem, właśnie typu 14-24, ale pod FF. Bo na tym polu tracą najwięcej.JarekKomentarz
-
Tak tylko dla future references cytuję i czekam na update czy to 35L czy innych "twoich szkieł" i zastanawiam się kiedy na forum ujrzymy kubki reloaded z 35II... a by pozostać w temacie
wklejam wywiad z prawdziwym
Chuckiem
Odpowiadając koledze nt. UWA do 50D - ef-s 10-22 lub nowa Sigma 10-20 II. Miałem 10-22 i szkło było bajka (przynajmniej na 20D). Jednak muszę dodać, że miałem dwie sztuki tego ef-s'a i jedna była wybitna optycznie (biorąc pod uwagę rozmiar/cenę) a druga niestety tragiczna (optycznie), także trzeba w przestrzelać przed zakupem.the silence is deafeningKomentarz
-
Tak się zastanawiam, czy Ty to sobie notatki prowadzisz, czy masz taką doskonałą pamięć :-D
Normalnie strach coś napisać, żeby tego później nie wywlekli..
Ale na razie trzymam się swojej wersji, od dobrych kilku lat.. W tym roku może z raz się złamię (85), ale to jeszcze się zobaczy.JarekKomentarz
-
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
Czy wam też wydaje się, że to jest dość słaby argument? W takim razie po co jest tryb M w 5dmk2? Przecież "amateur" i tak sobie z tym nie poradzą i "automation" będzie dla nich lepszym wyborem. Co za #@$!Zamieszczone przez wywiadFor example, setting the aperture or locking it at a certain ISO--why are those features not there?
Westfall: In the beginning, we had to take into account that there are going to be a fair amount of users out there who are into the customization aspect, but the overall customer profile on this camera (the 5D Mark II) includes a lot of amateurs as well. Anything we can do to give those customers automation on the basics of video, including exposure, shutter speed, aperture, and ISO--those are things that will make it easier to produce high-quality footage without that much experience.Komentarz
-
mi sie wydaje ze to po prostu bezczelne robienie z ludzi glupkow... Tym tokiem myslenia mozna zostawic sam automat takze dla zdjec...Komentarz
-
Zły fragment cytujesz
C'est la vie, ale o wiele ciekawszy jest fragment dslr vs. camcorder odnośnie gęstości pikseli: 6.4 vs. 1.7 (mikron) - jak widać jeszcze wszystko przed namiZamieszczone przez Chuck Westfallbut it's a generation 1.0.
the silence is deafeningKomentarz
-
to nie jest slaby argument. 5D to jest, z amerykanskiego czy japonskiego punktu widzenia, aparat dla ksiegowego, nauczyciela (no dobra, nie kazdego nauczyciela
), accounta czy informatyka. nie dla profesjonalisty.
ten sprzet kosztuje okolo 3000$ z lensem. to jest zasieg finansowy przyzwoicie zarabiajacego amatora w kraju zachodnim. i to jest bardzo duza grupa targetowa dla 5D.
tak realnie. sam Westfal, jesli mnie pamiec nie myli, pisal kiedys o rynku docelowym 5D i ten aparat byl krojony pod japonskich ksiegowych. bo mieszkancy kraju przekwitlej wisni sa niewiarygodnymi onanistami sprzetowymi, a jak maja kase (a ksiegowi maja) to ja wydaja na gadzety elektroniczne, ktorymi "jaraja sie jak male misie". i to jest duza grupa nabywcza. i ja bym raczej, zamiast oburzenia na automatyzacje, cieszyl sie, ze ten aparat nie spiewa i tanczy a na ekranie nie ma tamagotchi
nie patrz z punktu widzenia malego kraju o relatywnie niskich zarobkach. bo to jest taka mala kropeczka na mapie marketingu Canona.Komentarz
-
No z dalszej części tego wywiadu wynika jasno, że dla nich wyścig na mpx się nie skończył. Także matryce 20 i więcej mpx w cropie to tylko kwestia czasu imho.
Tak nieco w nawiązaniu do tego co piszesz to kolejny wniosek jaki się nasuwa z tego wywiadu to to, że nie będzie taniego FF dla mas. Czymś takim właśnie jest 5D mkIIto nie jest slaby argument. 5D to jest, z amerykanskiego czy japonskiego punktu widzenia, aparat dla ksiegowego, nauczyciela (no dobra, nie kazdego nauczyciela
), accounta czy informatyka. nie dla profesjonalisty.
ten sprzet kosztuje okolo 3000$ z lensem. to jest zasieg finansowy przyzwoicie zarabiajacego amatora w kraju zachodnim. i to jest bardzo duza grupa targetowa dla 5D.
tak realnie. sam Westfal, jesli mnie pamiec nie myli, pisal kiedys o rynku docelowym 5D i ten aparat byl krojony pod japonskich ksiegowych. bo mieszkancy kraju przekwitlej wisni sa niewiarygodnymi onanistami sprzetowymi, a jak maja kase (a ksiegowi maja) to ja wydaja na gadzety elektroniczne, ktorymi "jaraja sie jak male misie". i to jest duza grupa nabywcza. i ja bym raczej, zamiast oburzenia na automatyzacje, cieszyl sie, ze ten aparat nie spiewa i tanczy a na ekranie nie ma tamagotchi
nie patrz z punktu widzenia malego kraju o relatywnie niskich zarobkach. bo to jest taka mala kropeczka na mapie marketingu Canona.
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Koniecznie daj znać we wszystko o bokeh.
ps. Ty czekasz na swoje 85Ly a ja czekam już na twoje 200/2
- choć cena rodem z Zabójcza Broń 10 i 64/100 to obrazek mówi sam za siebie...miejmy nadzieję, że Adam ruszy Wasze/Ślubne towarzystwo.
Kiedyś japoński canon bolek na łamach eos magazine (uk) stwierdził, że dla nich nie ma "żadnego" ograniczenia. 100-150 MPx - possible maybe rather s00ner than later.
20 MPx w cropie? No to faby Sigmy będą pracować na 106% mocy
Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.the silence is deafeningKomentarz
-
jesli taki wniosek sie nasuwa z wywiadu, to z niego, po mojemu, wynika jasno co Canon sadzi o mozliwosci wyprodukowania przez Playstation taniej matrycy FF
bo technologicznie to Canon moze klepac matryce z chocby 5D mkI za takie pieniadze, ze po wpakowaniu do korpusu (panstwo wybacza ten eufemizm) w desen "przeskalowany 350D" moglby sprzedawac to za mniej niz jakies 1200$ i na tym przyzwoicie zarabiac.
tylko, ze tego nie musi zrobic. bo konkurencja ledwo dochrapala sie w ogole matrycy FF i w najblizszych planach nie ma budzetowego FF. to i Canon woli sprzedawac za 2500$ zamiast za 1500$. ja ich nawet rozumiem :cool:Komentarz
Komentarz