Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oskarkowy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2513

Zamieszczone przez ArturBonoVox
    a kto ostatnio zrobil fajne zdjecie?
    Ale fishem, czy w ogóle? Bo akurat tego szkła nigdy nie rozumiałem i nie potrzebowałem, żeby robić (moim zdaniem) fajne zdjęcia.
    Jarek

Komentarz

• dr11
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1143

Ale czego? Linijki czy cegiel?

PS. Niedzielna ryba http://woophy.com/download/761244
      .

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez dr11
        Ale czego? Linijki czy cegiel?

PS. Niedzielna ryba http://woophy.com/download/761244
        malych dzieci!

www albo tez flickr

Komentarz

• StaszekAlkata
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 33

A mnie zastawia czy są jakieś plotki odnośnie jakiegoś nowego szerokiego kąta dla EF-S. Podobno Nikon pracuje nad nową wersją 12-24 4, a Canon? Pytam bo jestem przed zakupem szkła do 50D.

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Zamieszczone przez StaszekAlkata
            A mnie zastawia czy są jakieś plotki odnośnie jakiegoś nowego szerokiego kąta dla EF-S. Podobno Nikon pracuje nad nową wersją 12-24 4, a Canon? Pytam bo jestem przed zakupem szkła do 50D.
            Zakładając, że by naprawdę pracowali. Wytrzymasz przynajmniej rok bez szkła?
            Bo pewnie wcześniej i tak nie będziesz miał szansy kupić. A potem jeszcze czas jak kupią i przetestują głupsi, którzy chcą zaryzykować kasę, kolejny czas na dyskusje, czy warto i dlaczego nie nikon... Później nie będzie w sklepach, a tipy będą chcieli jak za eLkę.. Kup może co jest i nie wybrzydzaj :-D

IMO jeśli canon ma odrobinę rozumu, to pracuje ciężko nad szerokim szkłem, właśnie typu 14-24, ale pod FF. Bo na tym polu tracą najwięcej.
            Jarek

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez oskarkowy
              Wytrzymasz przynajmniej rok bez szkła?
              Bo pewnie wcześniej i tak nie będziesz miał szansy kupić. A potem jeszcze czas jak kupią i przetestują głupsi, którzy chcą zaryzykować kasę, kolejny czas na dyskusje, czy warto i dlaczego nie nikon...
              Tak tylko dla future references cytuję i czekam na update czy to 35L czy innych "twoich szkieł" i zastanawiam się kiedy na forum ujrzymy kubki reloaded z 35II... a by pozostać w temacie

wklejam wywiad z prawdziwym Chuckiem

Odpowiadając koledze nt. UWA do 50D - ef-s 10-22 lub nowa Sigma 10-20 II. Miałem 10-22 i szkło było bajka (przynajmniej na 20D). Jednak muszę dodać, że miałem dwie sztuki tego ef-s'a i jedna była wybitna optycznie (biorąc pod uwagę rozmiar/cenę) a druga niestety tragiczna (optycznie), także trzeba w przestrzelać przed zakupem.
              the silence is deafening

Komentarz

• oskarkowy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2513

Zamieszczone przez gietrzy
                Tak tylko dla future references cytuję i czekam na update czy to 35L czy innych "twoich szkieł" i zastanawiam się kiedy na forum ujrzymy kubki reloaded z 35II... a by pozostać w temacie
                Tak się zastanawiam, czy Ty to sobie notatki prowadzisz, czy masz taką doskonałą pamięć :-D
                Normalnie strach coś napisać, żeby tego później nie wywlekli..
                Ale na razie trzymam się swojej wersji, od dobrych kilku lat.. W tym roku może z raz się złamię (85), ale to jeszcze się zobaczy.
                Jarek

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

Jeśli masz na myśli FischEye, to zajrzyj TUTAJ.

Pozdrówka!
                  "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                  Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                  tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Zamieszczone przez wywiad
                    For example, setting the aperture or locking it at a certain ISO--why are those features not there?
                    Westfall: In the beginning, we had to take into account that there are going to be a fair amount of users out there who are into the customization aspect, but the overall customer profile on this camera (the 5D Mark II) includes a lot of amateurs as well. Anything we can do to give those customers automation on the basics of video, including exposure, shutter speed, aperture, and ISO--those are things that will make it easier to produce high-quality footage without that much experience.
                    Czy wam też wydaje się, że to jest dość słaby argument? W takim razie po co jest tryb M w 5dmk2? Przecież "amateur" i tak sobie z tym nie poradzą i "automation" będzie dla nich lepszym wyborem. Co za #@$!

Komentarz

• konradl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 980

mi sie wydaje ze to po prostu bezczelne robienie z ludzi glupkow... Tym tokiem myslenia mozna zostawic sam automat takze dla zdjec...

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez micles
                        Czy wam też wydaje się, że to jest dość słaby argument?
                        Zły fragment cytujesz

Zamieszczone przez Chuck Westfall
                        but it's a generation 1.0.
                        Co za #@$!
                        C'est la vie, ale o wiele ciekawszy jest fragment dslr vs. camcorder odnośnie gęstości pikseli: 6.4 vs. 1.7 (mikron) - jak widać jeszcze wszystko przed nami
                        the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Czy wam też wydaje się, że to jest dość słaby argument? W takim razie po co jest tryb M w 5dmk2? Przecież "amateur" i tak sobie z tym nie poradzą i "automation" będzie dla nich lepszym wyborem. Co za #@$!
                          to nie jest slaby argument. 5D to jest, z amerykanskiego czy japonskiego punktu widzenia, aparat dla ksiegowego, nauczyciela (no dobra, nie kazdego nauczyciela ), accounta czy informatyka. nie dla profesjonalisty.

ten sprzet kosztuje okolo 3000$ z lensem. to jest zasieg finansowy przyzwoicie zarabiajacego amatora w kraju zachodnim. i to jest bardzo duza grupa targetowa dla 5D.

tak realnie. sam Westfal, jesli mnie pamiec nie myli, pisal kiedys o rynku docelowym 5D i ten aparat byl krojony pod japonskich ksiegowych. bo mieszkancy kraju przekwitlej wisni sa niewiarygodnymi onanistami sprzetowymi, a jak maja kase (a ksiegowi maja) to ja wydaja na gadzety elektroniczne, ktorymi "jaraja sie jak male misie". i to jest duza grupa nabywcza. i ja bym raczej, zamiast oburzenia na automatyzacje, cieszyl sie, ze ten aparat nie spiewa i tanczy a na ekranie nie ma tamagotchi

nie patrz z punktu widzenia malego kraju o relatywnie niskich zarobkach. bo to jest taka mala kropeczka na mapie marketingu Canona.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

C'est la vie, ale o wiele ciekawszy jest fragment dslr vs. camcorder odnośnie gęstości pikseli: 6.4 vs. 1.7 (mikron) - jak widać jeszcze wszystko przed nami
                            No z dalszej części tego wywiadu wynika jasno, że dla nich wyścig na mpx się nie skończył. Także matryce 20 i więcej mpx w cropie to tylko kwestia czasu imho.
                            Zamieszczone przez akustyk
                            to nie jest slaby argument. 5D to jest, z amerykanskiego czy japonskiego punktu widzenia, aparat dla ksiegowego, nauczyciela (no dobra, nie kazdego nauczyciela ), accounta czy informatyka. nie dla profesjonalisty.

ten sprzet kosztuje okolo 3000$ z lensem. to jest zasieg finansowy przyzwoicie zarabiajacego amatora w kraju zachodnim. i to jest bardzo duza grupa targetowa dla 5D.

tak realnie. sam Westfal, jesli mnie pamiec nie myli, pisal kiedys o rynku docelowym 5D i ten aparat byl krojony pod japonskich ksiegowych. bo mieszkancy kraju przekwitlej wisni sa niewiarygodnymi onanistami sprzetowymi, a jak maja kase (a ksiegowi maja) to ja wydaja na gadzety elektroniczne, ktorymi "jaraja sie jak male misie". i to jest duza grupa nabywcza. i ja bym raczej, zamiast oburzenia na automatyzacje, cieszyl sie, ze ten aparat nie spiewa i tanczy a na ekranie nie ma tamagotchi

nie patrz z punktu widzenia malego kraju o relatywnie niskich zarobkach. bo to jest taka mala kropeczka na mapie marketingu Canona.
                            Tak nieco w nawiązaniu do tego co piszesz to kolejny wniosek jaki się nasuwa z tego wywiadu to to, że nie będzie taniego FF dla mas. Czymś takim właśnie jest 5D mkII .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Zamieszczone przez oskarkowy
                              Ale na razie trzymam się swojej wersji, od dobrych kilku lat.. W tym roku może z raz się złamię (85), ale to jeszcze się zobaczy.

Koniecznie daj znać we wszystko o bokeh.

ps. Ty czekasz na swoje 85Ly a ja czekam już na twoje 200/2 - choć cena rodem z Zabójcza Broń 10 i 64/100 to obrazek mówi sam za siebie...miejmy nadzieję, że Adam ruszy Wasze/Ślubne towarzystwo.

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              No z dalszej części tego wywiadu wynika jasno, że dla nich wyścig na mpx się nie skończył. Także matryce 20 i więcej mpx w cropie to tylko kwestia czasu imho.
                              Kiedyś japoński canon bolek na łamach eos magazine (uk) stwierdził, że dla nich nie ma "żadnego" ograniczenia. 100-150 MPx - possible maybe rather s00ner than later.

20 MPx w cropie? No to faby Sigmy będą pracować na 106% mocy
                              Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                              the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12226

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Tak nieco w nawiązaniu do tego co piszesz to kolejny wniosek jaki się nasuwa z tego wywiadu to to, że nie będzie taniego FF dla mas. Czymś takim właśnie jest 5D mkII .
                                jesli taki wniosek sie nasuwa z wywiadu, to z niego, po mojemu, wynika jasno co Canon sadzi o mozliwosci wyprodukowania przez Playstation taniej matrycy FF

bo technologicznie to Canon moze klepac matryce z chocby 5D mkI za takie pieniadze, ze po wpakowaniu do korpusu (panstwo wybacza ten eufemizm) w desen "przeskalowany 350D" moglby sprzedawac to za mniej niz jakies 1200$ i na tym przyzwoicie zarabiac.

tylko, ze tego nie musi zrobic. bo konkurencja ledwo dochrapala sie w ogole matrycy FF i w najblizszych planach nie ma budzetowego FF. to i Canon woli sprzedawac za 2500$ zamiast za 1500$. ja ich nawet rozumiem :cool:
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...