Co nowego u Canona? [Plotki]
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
No ale cichy napisał :
Więc tu nie chodzi o 5 i 1, ani o szkła, których potrzebujemy, tylko faktycznie niezłe "nowości"...
Kurde, nie mogę się doczekać
Komentarz
-
A kto to jest cichy? Z całym szacunkiem
Imho, będzie coś co sprawiło, że fotoświat nie jest już taki jak wcześniej a wyszło to z... tego forum. I nie, nie mam na myśli (później) Corwina.
Młodym (stażem) kolegom forumowiczom polecam zanurkować bardzo głęboko do Księgi Genesis Canon-Board
Akustyk
- twoje 17-40 już krzyczy o update, po Nikkorku może w IS
- 50/1.4 jakby też
- ef-s 35/1.8: bez komentarza
- EF 24-70 II - imho tylko przy okazji 1Ds4
- SX40 też; byłby rekord pierwszy, który dobił do 1000mm
- XZ1 nadal (optycznie) rządzi więc może taki G2/Pro2 remake? (2.0-2.5)
Co do kitów, był sobie kiedyś EF 40mm f/1.2L, Panas ma swojego, bardzo ostrego 20/1.7 więc może Canon posłucha/ł wreszcie wyjących do księżyca

BTW. Puszki mnie nie interesują, tak samo jak ef-s nawet 30 i nawet 1.4; mam swoje GF1 i czekam już tylko na małą Lajkę 25/1.4.Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.the silence is deafeningKomentarz
-
OK, I'll play - na podstawie ostatniego wpisu na CR
W jesiennym cenniku dla Canon Pro Dealerów z Alle
brakuje:
1. 1Ds3
2. 1D4
Cichy pisał o trzech nowościach więc jeden cytacik z moich PW:
wiesz, tak naprawdę to żadne szkło UWA Canona nie jest nawet dobre -> pozdrawiam
the silence is deafeningKomentarz
-
No dobra, bo zaczynacie już głupoty pisać. Chodziło mi o "przystępne cenowo szkła pod FF ". Arcyciekawe - tak to określiłem, bo nigdzie o tym jeszcze nie czytałem (tzn można znaleźć informacje w sieci, ale trzeba wiedzieć, czego szukać). I na razie tyle. Wyjdą na 99%, nie znam na razie dat (ale raczej niedługo). Puszki FF o której wiem nie miałem na myśli, bo nie mam żadnej informacj, czy w ogóle wyjdzie w takiej postaci, w jakiej ją widziałem.
Evil FF - nie w tym roku. NEX 7 raczej APS-C, Leica - APS-C, Ricoh - już wiadomo, APS-C, Zeiss Icon - miał być FF, nie wiadomo, czy w ogóle wyjdzie, Canon - ???
Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Ojtam ojtam.
Akurat z 85 jestem zadowolony, 35/2 też mi się podoba.
Gdyby dali 24/1,8 to byłbym chętny prawie natychmiast.
W zasadzie innych życzeń nie mam
Komentarz
-
g3... co krzyczy o update w Canonie to ja wiem. ale do planu wydawniczego Canona to ma sie nijak
co do update'u 50/1.4 to nie postawilbym na taki zaklad ani grosza - z prostego wzgledu: ostatnia stalke nie-L Canon wypuscil w.... 1995 roku. niektorzy uzytkownicy tego forum jeszcze wtedy w pieluche robili
a 50/1.4 to jest druga po 28/1,8 (tej z 1995) najmlodsza stalka w zestawie Canona 
a to, ze te nie-L stalki Canona sa nijakie, bo nierzadko podle mechanicznie, srednio ostre (te dluzsze, bo nad szerokimi katami juz sie nie bede znecal) i w wiekszosci drewnianie rysujace... who cares, Yamada-san?i tak kupia, bo nie maja za wielkiej alternatywy...
kwestia update'u 17-40 - ma sens ze wzgledu na uzupelnienie linii L-f4-IS, zeby byl combos 17-40, 24-105, 70-200). z tym ze na niewiadomo jaki skok optyczny bym nieliczyl. Nikon ma za 900 EUR mocno przecietny optycznie 16-35/f4, a Canon nie ma za duzo miejsca na cenowe wypozycjonowanie, bo przy 17-40 mkI za 650 EUR i 16-35 mkII za 1250 EUR wychodzi jak w morde misia price-tag 950 EUR (na starcie 1100 EUR). wiec nie spodziewam sie tu szkla duzo lepszego od Nikkora.
24-70 mkII i 135/2 mkII sa dla mnie z dwoch wzgledow realistyczne - to szkla dla kotleciarzy, a ci beda oczywiscie bluzgac, ze w sumie to wiele sie nie poprawilo, a cena nowek z ksiezyca.... a potem oczywiscie kupia, no bo przeciez...
Komentarz
-
A ja odwrotnie, mogą się postarać jak w przypadku każdego szkła 4/IS by przyciągać środkowy target.
24-105 jakby lepsze - tfwu - od Nikkora.
70-200/4 IS - póki co (18 MPx) wciąż jaw dropper
200-400/4 IS - I'm all in
70-300L IS - po twojej rekomendacji tylko Corwin, oskarkowy, Miyagi San (tak, uwielbiam podróbki
) no i Cichy mogli by zarzucić coś temu szkiełku 
Jak by nie patrzeć brakuje na dole.
135 - jedno z najostrzejszych szkieł wg. Canona; za wcześnie.
35 - po ostatnim Nikorze mogą spokojnie tłuc obecne przez kolejne 5 lat
Ja kiedyś bym zabił za 180/3.5 hIS macro, ale możliwe, że zaproponują 50/2.8 hIS
the silence is deafeningKomentarz
-
Niby tak, nie po to Canon wypuścił pancerne - 50/1.2 L, żeby teraz robić pancerne 1.4 za 1/3 ceny. Ja mam swoje 1.4 od 15 lat. Gdzieś ze 4-5 lat temu wymieniałem silnik na Żytnej, ale ostatnio widzę że znów czasem jakby nie chce ruszyć AF. Szkło zawsze z osłoną. Skoro nie będzie nowego 1.4 to pozostanie zbieranie na 1.2L i większy futerał. Szkoda bo mój egzemplarz jest super używalny na 1.4 i jak porównywałem z 1.2 to nie było żadnego rozgoryczenia.Komentarz
-
Canon zrobił 50L tylko po to by mieć w katalogu, nie po to by na niej zarabiać. Na 50/1.4 II można by zarobić miliony - jak pięknie pokazuje Sigma.
Któraś z moich egz. też była super @1.4, następna już nie, ale za to nie dawała chmurki w słońcu, etc...the silence is deafeningKomentarz
-
mysle, ze jednak nie do konca. jasne 50 to szklo z zadatkami na konia roboczego do kotleta, zwlaszcza jesli znikoma glebie ostrosci i efekciarskie rozmycia. 1.2 duzo bardziej spelnia ta definicje, a umowmy sie, ze w bogatszych krajach (i nie chodzi mi tylko o k* droga, nawet przy normalnym kursie franka, Szwajcarie) zakup 50/1.2 nie zamorduje zawodowego kotleciarza.
a 50/1.4 to po prostu ma byc przyzwoita 50-tka dla mas, absolutnie nie liczona na duzy przebieg. i to zalozenie obecna spelnia. lepsza nie musi byc, moze tylko co do rozdzielczosci by sie Canon bardziej postaral, bo to powinien byc benchmark mozliwosci matryc 18 Mpix.Komentarz
-
W swietle poniższego jest to watpliwa kwestia, nawet uzywanie swiatla 1.4 .... :
40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/Komentarz
-
Komentarz