Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siudym
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2249

Zamieszczone przez micles
    To co, obstawiamy?

1)EVIL FF
    2)Kamera RED-Like
    3)Kalkulator z myszką, podkładką, drukarką, skanerem i chomikiem w takim kółeczku do biegania.
    Kurde chcialem napisac to samo

1. Bezlusterkowiec FF
    2. Kamerka z mocowaniem EF
    3. termos terenowy wygladajacy jak 200/2

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Zamieszczone przez akustyk
      eeeeeee tam.... to moze jednak badzmy realistyczni...
      No ale cichy napisał :
      Zamieszczone przez Cichy
      Lada chwila będą 3 arcyciekawe zapowiedzi do Canona, o których jeszcze nie mieliście okazji czytać w żadnych rumorsach Na razie nic więcej nie mogę powiedzieć.
      Zamieszczone przez Cichy
      Niestety nie mam na myśli tych zapowiedzi, poza tym na ten temat CR są
      Więc tu nie chodzi o 5 i 1, ani o szkła, których potrzebujemy, tylko faktycznie niezłe "nowości"...

Kurde, nie mogę się doczekać

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez micles
        No ale cichy napisał
        A kto to jest cichy? Z całym szacunkiem
        Imho, będzie coś co sprawiło, że fotoświat nie jest już taki jak wcześniej a wyszło to z... tego forum. I nie, nie mam na myśli (później) Corwina.

Młodym (stażem) kolegom forumowiczom polecam zanurkować bardzo głęboko do Księgi Genesis Canon-Board

Akustyk

- twoje 17-40 już krzyczy o update, po Nikkorku może w IS
        - 50/1.4 jakby też
        - ef-s 35/1.8: bez komentarza
        - EF 24-70 II - imho tylko przy okazji 1Ds4
        - SX40 też; byłby rekord pierwszy, który dobił do 1000mm
        - XZ1 nadal (optycznie) rządzi więc może taki G2/Pro2 remake? (2.0-2.5)

Co do kitów, był sobie kiedyś EF 40mm f/1.2L, Panas ma swojego, bardzo ostrego 20/1.7 więc może Canon posłucha/ł wreszcie wyjących do księżyca

BTW. Puszki mnie nie interesują, tak samo jak ef-s nawet 30 i nawet 1.4; mam swoje GF1 i czekam już tylko na małą Lajkę 25/1.4.
        Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
        the silence is deafening

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez gietrzy
          BTW. Puszki mnie nie interesują
          OK, I'll play - na podstawie ostatniego wpisu na CR

W jesiennym cenniku dla Canon Pro Dealerów z Alle brakuje:

1. 1Ds3
          2. 1D4

Cichy pisał o trzech nowościach więc jeden cytacik z moich PW:

wiesz, tak naprawdę to żadne szkło UWA Canona nie jest nawet dobre -> pozdrawiam
          the silence is deafening

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

No dobra, bo zaczynacie już głupoty pisać. Chodziło mi o "przystępne cenowo szkła pod FF ". Arcyciekawe - tak to określiłem, bo nigdzie o tym jeszcze nie czytałem (tzn można znaleźć informacje w sieci, ale trzeba wiedzieć, czego szukać). I na razie tyle. Wyjdą na 99%, nie znam na razie dat (ale raczej niedługo). Puszki FF o której wiem nie miałem na myśli, bo nie mam żadnej informacj, czy w ogóle wyjdzie w takiej postaci, w jakiej ją widziałem.

Evil FF - nie w tym roku. NEX 7 raczej APS-C, Leica - APS-C, Ricoh - już wiadomo, APS-C, Zeiss Icon - miał być FF, nie wiadomo, czy w ogóle wyjdzie, Canon - ???
            Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Przystępne cenowo szkło pod FF brzmi interesująco.

Komentarz

• tombas
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2194

Zamieszczone przez MC_
                Przystępne cenowo szkło pod FF brzmi interesująco.
                to pewnie bez czerwonego paska, a tymi jak wiadomo trudno cos zrobić
                Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Ojtam ojtam.
                  Akurat z 85 jestem zadowolony, 35/2 też mi się podoba.
                  Gdyby dali 24/1,8 to byłbym chętny prawie natychmiast.

W zasadzie innych życzeń nie mam

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Akustyk
                    - twoje 17-40 już krzyczy o update, po Nikkorku może w IS
                    - 50/1.4 jakby też
                    - ef-s 35/1.8: bez komentarza
                    - EF 24-70 II - imho tylko przy okazji 1Ds4
                    g3... co krzyczy o update w Canonie to ja wiem. ale do planu wydawniczego Canona to ma sie nijak

co do update'u 50/1.4 to nie postawilbym na taki zaklad ani grosza - z prostego wzgledu: ostatnia stalke nie-L Canon wypuscil w.... 1995 roku. niektorzy uzytkownicy tego forum jeszcze wtedy w pieluche robili a 50/1.4 to jest druga po 28/1,8 (tej z 1995) najmlodsza stalka w zestawie Canona

a to, ze te nie-L stalki Canona sa nijakie, bo nierzadko podle mechanicznie, srednio ostre (te dluzsze, bo nad szerokimi katami juz sie nie bede znecal) i w wiekszosci drewnianie rysujace... who cares, Yamada-san?i tak kupia, bo nie maja za wielkiej alternatywy...

kwestia update'u 17-40 - ma sens ze wzgledu na uzupelnienie linii L-f4-IS, zeby byl combos 17-40, 24-105, 70-200). z tym ze na niewiadomo jaki skok optyczny bym nieliczyl. Nikon ma za 900 EUR mocno przecietny optycznie 16-35/f4, a Canon nie ma za duzo miejsca na cenowe wypozycjonowanie, bo przy 17-40 mkI za 650 EUR i 16-35 mkII za 1250 EUR wychodzi jak w morde misia price-tag 950 EUR (na starcie 1100 EUR). wiec nie spodziewam sie tu szkla duzo lepszego od Nikkora.

24-70 mkII i 135/2 mkII sa dla mnie z dwoch wzgledow realistyczne - to szkla dla kotleciarzy, a ci beda oczywiscie bluzgac, ze w sumie to wiele sie nie poprawilo, a cena nowek z ksiezyca.... a potem oczywiscie kupia, no bo przeciez...
                    www albo tez flickr

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

kwestia update'u 17-40 - ma sens ze wzgledu na uzupelnienie linii L-f4-IS wiec nie spodziewam sie tu szkla duzo lepszego od Nikkora.
                      A ja odwrotnie, mogą się postarać jak w przypadku każdego szkła 4/IS by przyciągać środkowy target.

24-105 jakby lepsze - tfwu - od Nikkora.
                      70-200/4 IS - póki co (18 MPx) wciąż jaw dropper
                      200-400/4 IS - I'm all in
                      70-300L IS - po twojej rekomendacji tylko Corwin, oskarkowy, Miyagi San (tak, uwielbiam podróbki ) no i Cichy mogli by zarzucić coś temu szkiełku

Jak by nie patrzeć brakuje na dole.

135 - jedno z najostrzejszych szkieł wg. Canona; za wcześnie.
                      35 - po ostatnim Nikorze mogą spokojnie tłuc obecne przez kolejne 5 lat
                      Ja kiedyś bym zabił za 180/3.5 hIS macro, ale możliwe, że zaproponują 50/2.8 hIS
                      the silence is deafening

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2085

co do update'u 50/1.4 to nie postawilbym na taki zaklad ani grosza -
                        Niby tak, nie po to Canon wypuścił pancerne - 50/1.2 L, żeby teraz robić pancerne 1.4 za 1/3 ceny. Ja mam swoje 1.4 od 15 lat. Gdzieś ze 4-5 lat temu wymieniałem silnik na Żytnej, ale ostatnio widzę że znów czasem jakby nie chce ruszyć AF. Szkło zawsze z osłoną. Skoro nie będzie nowego 1.4 to pozostanie zbieranie na 1.2L i większy futerał. Szkoda bo mój egzemplarz jest super używalny na 1.4 i jak porównywałem z 1.2 to nie było żadnego rozgoryczenia.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez szwayko
                          Niby tak, nie po to Canon wypuścił pancerne - 50/1.2 L, żeby teraz robić pancerne 1.4 za 1/3 ceny.
                          Canon zrobił 50L tylko po to by mieć w katalogu, nie po to by na niej zarabiać. Na 50/1.4 II można by zarobić miliony - jak pięknie pokazuje Sigma.

Zamieszczone przez szwayko
                          Szkoda bo mój egzemplarz jest super używalny na 1.4 i jak porównywałem z 1.2 to nie było żadnego rozgoryczenia.
                          Któraś z moich egz. też była super @1.4, następna już nie, ale za to nie dawała chmurki w słońcu, etc...
                          the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Canon zrobił 50L tylko po to by mieć w katalogu, nie po to by na niej zarabiać. Na 50/1.4 II można by zarobić miliony - jak pięknie pokazuje Sigma.
                            mysle, ze jednak nie do konca. jasne 50 to szklo z zadatkami na konia roboczego do kotleta, zwlaszcza jesli znikoma glebie ostrosci i efekciarskie rozmycia. 1.2 duzo bardziej spelnia ta definicje, a umowmy sie, ze w bogatszych krajach (i nie chodzi mi tylko o k* droga, nawet przy normalnym kursie franka, Szwajcarie) zakup 50/1.2 nie zamorduje zawodowego kotleciarza.

a 50/1.4 to po prostu ma byc przyzwoita 50-tka dla mas, absolutnie nie liczona na duzy przebieg. i to zalozenie obecna spelnia. lepsza nie musi byc, moze tylko co do rozdzielczosci by sie Canon bardziej postaral, bo to powinien byc benchmark mozliwosci matryc 18 Mpix.
                            www albo tez flickr

Komentarz

• wain
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 630

jasne 50 to szklo z zadatkami na konia roboczego do kotleta, zwlaszcza jesli znikoma glebie ostrosci i efekciarskie rozmycia. 1.2 duzo bardziej spelnia ta definicje
                              W swietle poniższego jest to watpliwa kwestia, nawet uzywanie swiatla 1.4 .... :

40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                              www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• gavin
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1339

24 1.8/35 1.8/50 1.4 - pewnie nic z tego

Komentarz

Pracuję...