Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zaitsev
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1660

Zamieszczone przez konradl
    gdzie poprawion 17-40?
    Co byś w nim poprawił?

Komentarz

• streaker
      Początki nałogu
      • 2009
      • 389

zaitsev - zakres taki 16-35 tylko z gorszym światłem z tysiączek (albo dwa ) taniej byłby marzeniem. A całkiem fajnie byłoby 15-35/4

Bo imo brakuje canonowi czegoś ultra-ultra-szerokiego, jak nikonowska 14-24
      "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• Goomis
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1893

@gietrzy skąd masz info o cenach szkieł? Bo na CR nic nie ma przecież?
        Co do nowości:
        - 70-300/4-5.6 L? Bez sensu, tak ale u nas. Na zachodzie znajdzie się na nie zbyt. Bogaci ludzie z lustrzanką chcący mieć nie dużą(143mm! - prawie 30cm mniej niż 70-200/4!!) białą lufkę o super jakości i użytecznym zakresem ogniskowych.
        Chociaż zgadzam się, że 100-400mk II byłoby lepsze!
        - 60D? A co mieli zrobić żeby zachować w miarę funkcje a nie zagrozić 7D? Właśnie to co zrobili. Ale prawdą jest, że jest to wyraźna rękawica rzucona w stronę nikona. 7D-D300s
        60D-D90. Oby teraz kontynuowali ten trend i nowa piątka była zbliżona(AF i uszczelnienia!)do następcy D700.
        - 8-15/4 L? No i jest zapowiadana dawno temu premiera niszowego szkła... Wszyscy ostrzyli zęby na 35L mkII a tu taki numer...
        Wg. mnie najbardziej bezsensowna premiera... Nie wiedzieć czemu Canonowi bardziej zależy na zgarnianiu tytułów typu: "world's first lens blah blah blah" zamiast zrobić szkło na myśl o którym połowa użytkowników systemu miałaby "mokro w gaciach" - czyli np. 14-24/2.8 L, 16-50/4 L IS oba z super jakością w rogach itp.... wypuszczając ts-e 17/4 L pokazali, że mogę. Wiec czemu nic nie robią? Bez sensu...
        - Supertelasy i konwertery - mega wypas! 400 lżejsze o 1,5kg! szacunek(kto nie dźwigał nigdy 400/2.8 przez parę godzin ten nie zrozumie...) Nowe powłoki i soczewki - no na pewno są przyszłościowe szkła które stawią czoło coraz większym matrycom przez dobre parę lat. Poza tym to oczywisty krok - Nikon mając D3 i odświeżając swoje 300mm mógł pogrozić C. palcem no to Canon mu ten palec złamał i pokazał, że na największych arenach sportowych nie odda tak łatwo wieloletniego panowania.
        A jeżeli konwertery na prawdę będą takie super to nic tylko się cieszyć.
        Te premiery są już na pewno na liście "must have" wszystkich agencji korzystających ze sprzętu Canona. No ale niestety, jeżeli ceny o których pisał gietrzy to prawda to chyba oferta kierowana tylko do agencji i bogatych freelancerów oraz kasiastych amatorów z zachciankami...
        teraz chyba lepiej będzie kupić 200/2L IS i ten nowy konwerter...(konwertery jeżeli ktoś kupowałby 300/2.8 również z myślą o użyciu go jako 420/4 ;-) )
        Zobaczymy jeszcze co przyniesie photokina...
        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• zaitsev
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1660

Zamieszczone przez streaker
          Bo imo brakuje canonowi czegoś ultra-ultra-szerokiego, jak nikonowska 14-24
          Owszem, takie szkło się przyda, ale to nie może być zamiast 17-40L. Spójrz na cenę N14-24...
          Moim zdaniem oferta z 17-40L jako szeroki landszafciarski, 16-35 jako szeroki repo i 14-24 jako niszowy superszeroki, było by ok.
          Jeśli chcesz coś zarówno tańszego od 16-35 i szerszego od 17-40 to IMHO musiała by to być stałka pokroju Samyanga 14/2.8.

Komentarz

• merger
            Uzależniony
            • 2006
            • 619

Zamieszczone przez Goomis
            Wg. mnie najbardziej bezsensowna premiera...
            wedlug mnie akurat najciekawsza, bo takiego szkla w canonie wlasnie brakowalo i w torbie rybie oko mam wlasnie jako jedyny obiektyw niesystemowy.
            5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
            430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• zaitsev
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1660

Zamieszczone przez merger
              wedlug mnie akurat najciekawsza, bo takiego szkla w canonie wlasnie brakowalo i w torbie rybie oko mam wlasnie jako jedyny obiektyw niesystemowy.
              A mimo wszystko jest to nisza,
              tylko maniak kupi tego fisza!

Szkło faktycznie ciekawe, ale czuje, że dużo osób będzie sięgać nadal po Canonową rybkę 15/2.8. Chociażby ze względu na światło.

Komentarz

• konradl
                Uzależniony
                • 2004
                • 980

Zamieszczone przez zaitsev
                Co byś w nim poprawił?
                ostrosc w rogach.
                Nie watpie ze do reporterki to i w tej postaci jest calkiem wystarczajacy ale do zastosowan landscapowych na 21 Mpix w zakresie 17-22 w rogach jest papka a nie szczegoly.

Komentarz

• streaker
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 389

Tak, tak, masz rację z tym podziałem na reporterski 16-35 (bo to fajny zakres do reporterki) i maksymalnie szeroki 14-24.

Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo tego drugiego wspomniałem w kontekście, że 17-40 fajnie byłoby poszerzyć do zakresu choćby 16-35, tylko z gorszym światłem niż obecny i przez to tańszego

Taki 16-35/4 L USM za 3000 - nawet bym nie czekał na testy, tylko rwał do sklepu
                  "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• zaitsev
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1660

ostrosc w rogach.
                    Nie watpie ze do reporterki to i w tej postaci jest calkiem wystarczajacy ale do zastosowan landscapowych na 21 Mpix w zakresie 17-22 w rogach jest papka a nie szczegoly.
                    Racja, ale bez przesady. Na pewno jest lepszy w rogach niż konkurencyjne UWA na cropa. I nie może być dużo lepszy, żeby się jakościowo nie zbliżył do 16-35, który bardzo go nie miażdży. Miażdży, owszem. Ale jeśli 17-40 by był lepszy, to ta różnica nieco by się zatarła i kto wie ile osób więcej wybrało by tańszą wersję. Zresztą mam 17-40 na FF i bardzo sobie chwalę. Ale z tego co się orientowałem to mam trochę lepszą sztukę...
                    Zamieszczone przez streaker
                    Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo tego drugiego wspomniałem w kontekście, że 17-40 fajnie byłoby poszerzyć do zakresu choćby 16-35, tylko z gorszym światłem niż obecny i przez to tańszego

Taki 16-35/4 L USM za 3000 - nawet bym nie czekał na testy, tylko rwał do sklepu
                    1mm to niby zawsze 1mm w zapasie, ale bo ja wiem czy jest sens tylko po to odświeżać szkło? A jeśli dodatkowo by się poprawiło rogi, to płacenie 2700zł więcej (średnio 2900zł vs 5600zł wg. skąpca) za 16-35, tylko po to żeby zyskać marne 1EV mijało by się z celem. To by już było typowo szkiełko, którym to 1EV robi mega różnicę... Bo po za tą różnicą f/2.8 vs f/4 to by nie było już jakichś znacznych...

Komentarz

• konradl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 980

Ja bym nie jeczal gdyby 16-35 byl pod tym wzgledem znaczaco lepszy tylko po prostu bym go kupil.
                      ...ale niestety takze i w tym obiektywie w rogach nie jest super.

Canon sam sie przyblokowal, nie tak dawno temu wypuscil sredniawe 16-35... no i teraz trudno zeby nowe 17-40 bylo lepsze.

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

No akurat dla Ciebie, ale powiedz ile jest ludzi którzy potrzebują i circular i diagonal fisha w jednym szkle i to f4?
                        Ja osobiście wolę diagonal 15/2.8 - nie musi być L...
                        Szkoda, że wprowadzili ta dziwaczną Lkę ZAMIAST 15/2.8 - dla mnie to jest w sumie największy bezsens tej premiery...

Innym adresatem tego szkła są ludzie korzystający z puszek o różnych matrycach (np. FF i APS-H) którzy chcąc mieć diagonalnego fisha dla obu tych matryc muszą mieć 2szkła... No ale takich też chyba MASY nie ma...

Ja dalej uważam, że 14-24/2.8L i 16-50/4L IS byłyby znakomicie lepszymi propozycjami! 14-24 nie zagroziłby 16-35/2.8L(zakres i pewnie cena) ani 17-40/4L nie byłby zagrożeniem dla młodszego brata 16-50/4L IS(zakres i brak IS - jak ktoś nie potrzebuje IS i dodatkowych mm, albo by nie było go stać na ten nowy mógłby sobie spokojnie kupić relatywnie tanie/dobre/UWA - po prostu inna półka)
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• _igi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2035

Mi bardzo podobają się nowe premiery. Pomijając te, na które mnie nie stać, to uważam, że 60D jest świetną puszką jako backup (małe, lekkie i z dobrym AF, do tego z ruchomym ekranem), no i 70-300. Tutaj podoba mi się zakres i uszczelnienie obiektywu. Uszczelniony 70-200 jednak droższy będzie, chociaż kto to wie )

Ciekawe jak to ułożą cenowo względem 70-200 f/4 is. Bo w to, że "gołe" f4 nadal będzie najtańszą elką, to nie wątpię )

I szczerze - jeśli chodzi o tele, moje potrzeby spokojnie załatwiło by 70-300 L i 70-200/2,8 non is.
                          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• zaitsev
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1660

To 70-300L to chyba takie spacerowe UWA dla ptaszników... ;-)

Komentarz

• merger
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 619

Zamieszczone przez Goomis
                              No akurat dla Ciebie, ale powiedz ile jest ludzi którzy potrzebują i circular i diagonal fisha w jednym szkle i to f4?
                              Ja osobiście wolę diagonal 15/2.8 - nie musi być L...
                              Szkoda, że wprowadzili ta dziwaczną Lkę ZAMIAST 15/2.8 - dla mnie to jest w sumie największy bezsens tej premiery...
                              chcialem Wam tylko pokazac, ze Wasz punkt widzenia na premiery nie jest jedyny. a swoja droga szklo wcale nie jest niszowe, po prostu uzywaja jej fotografowie zajmujacy sie inna czescia fotografii. To ze cos Wam nie jest potrzebne, nie znaczy, ze nie ma na to zapotrzebowania.
                              Co do f4, to akurat bez przesady. rybie oko nie musi byc jasne. f4 jest w sam raz.
                              jest to ciekawa premiera i jak juz bedzie szklo na rynku, to bede sie pewnie zastanawial nad zmiana rybcoka. szczegolnie, ze bedzie to bardzo fajne szklo pod wideo.
                              5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                              430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

Ja bym nie jeczal gdyby 16-35 byl pod tym wzgledem znaczaco lepszy tylko po prostu bym go kupil.
                                ...ale niestety takze i w tym obiektywie w rogach nie jest super.
                                To prawda. Też mnie to szkło rozczarowało.

chcialem Wam tylko pokazac, ze Wasz punkt widzenia na premiery nie jest jedyny.
                                Otóż to. Niektórzy są zbyt mocno przekonani, że jeśli im jest coś niepotrzebne to reszcie też nie 8).
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...