Co nowego u Canona? [Plotki]
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Komentarz
-
Ze z'update'owanym LCD(żeby było cokolwiek widać), matrycą (żeby szumiała podobnie albo mniej niż 5d2) i AFem z 40/50 (żeby boczne również były używalne)(chociaż jak i tak są w takim ścisku, to od biedy można używać tylko centralnego, pal licho) A to wszystko w cenie 4-5k.Komentarz
-
Oczywiście, że 7D mógłby się nazywać nawet 2000D, ale tu też rządzą kwestie psychologiczne.
Nowy segment, czyli odseparowanie od grupy xxD, jedno i to samo.
Za jednocyfrówkę zawsze można zawołać więcej.
Widzę, że Canon wmówił niektórym, że FF to luksus i musi kosztować. Ludzie to łykają.
Tak może było 3 lata temu, ale teraz to jest totalna bzdura (koszt nowej matrycy FF do sprawdzenia w serwisie).
IMHO: 5D MKII wcale nie jest taki biedny - ma sporo cech "wypasionych".
Ja więc poproszę o ubogą wersję FF, da się zrobić tańszą ubogą wersję FF i drogiego, dobrego, wypasionego CROPa i nie ma w tym nic złego. Ważne, by wiedzieć, z czego zrezygnować w puszce, z której strony ją odchudzić, a co ma istotne znaczenie dla zdjęć, dla zwykłych fotografów, a nie dla gadżeciarzy.
100 stref pomiaru światła dla mnie, korzystającego z trybu M (jak na lustrzankowca przystało) - bez sensu.
Niedawno mówiło się: "po co 15 MPix w 50D?!", "jakie szło to pociągnie?!",
a teraz 18MPix, wkrótce pewnie 21MPix na APS-C... na co to mi? By używać sRAW? Bym kadrować sobie mógł? Z zawinietowanych rogów kadru?
Stop making sense.
Przyjdą czasy, że wszystkie DSLR będą FF, CROP - dostępny po jednym kliknięciu w body. Szybciej niż nam się zdaje.
Ku uciesze CROPowców i FullFrame'owców.
FF wcale nie musi mieć pancernej i uszczelnionej obudowy!
Pewnie się powtórzę: wielkość matrycy a inne cechy aparatu, nie muszą iść w parze. Może być 30 MPix CROP, to dlaczego nie może być 10MPix FF?
Myślę, że Micles rozumie, co mam na myśli.
Dobrego weekendu wszystkim! Idźmi focić.Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...Komentarz
-
Ale Canon jest sprytniejszy, bo wie, że jak nie wypuści taniego FF to ja do tego 5d2 tak czy siak taki miclesik dozbiera i nabędzie
A jeszcze przy okazji odciągnie miclesika na jeden sezon od FF takim 7d z 720p60 i za rok znowu miclesik będzie jęczał o FF, kiedy to już 5d2 będzie wychodziło z produkcji, a wejdzie 5d3 za 12kzł
(wiem, że tak nie będzie, wyolbrzymiam tylko
)
Komentarz
-
nie canon wmówił
elitarność FF wypracowała konkurencja nie interesując się FF
1DS, 1DsII, 1DsIII, 5D, 5DII
D700, D3m, D3x
Alfpha 850 i 900
10 korpusów FF z czego kupić można nowe 7
najsłabsze za ile?
FF to luksus i musi kosztować
z wyboru 3 firm
zresztą skoro ludzie są gotowi zapłacić 6000 za 7D
idiotyzmem byłoby sprzedawać FF taniej
a myślę że tam ludzie jednak dostrzegają różnicę między cropem a FFKomentarz
-
Micles, widzę, że i Ty się połapałeś o co chodzi w tym foto-biznesie
Josif - z Tobą też zgadzam się w 100%.Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...Komentarz
-
michal: proponuje troche sie ostudzic. wyluzuj, poczytaj ten watek z rok i zobaczysz ze marzenia mozna wlozyc do piachu i zaczac myslec jak firma, ktora robi kase a nie rozdaje prezenty. podejrzewam, ze kazdy na dzien dobry tak reagowal. ale jak widzisz, wiekszosci przeszlo. marzenia marzeniami, zycie zyciemKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
I być może dołożą jeszcze więcej: http://www.canonrumors.com/2009/09/r...eo-for-5d2-7d/EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
Kurcze - w sumie to firmware'owo te 720p60 w 5d2 też pewnie idzie zrobić, co nie?
EDIT : Adobe zrobiło format CinemaDNG (video w formacie raw) :
Zamieszczone przez
[urlhttp://asia.cnet.com/crave/2009/09/11/adobe-announces-cinemadng-format-for-video/]Adobe[/url] also released software to let its video-editing software import CinemaDNG files.
"Adobe and other industry participants have finalized the CinemaDNG specification and Adobe has made CinemaDNG plug-ins for Adobe After Effects CS4 and Adobe Premiere Pro CS4 software available online on Adobe Labs," the company said in a series of announcements at the 2009 IBC trade show in Amsterdam.Ostatnio edytowany przez micles; 8127.Komentarz
-
3.5 tyś /*tanizna
.
Tak szczególnie AF :wink:.
No i tu chyba kończymy dyskusję. W końcu wyszło na jaw, że nie chodzi o FF-a, cropa czy cokolwiek innego tylko kto tu jest "prawdziwym fotografem", a kto gadżeciarzem :wink:Ja więc poproszę o ubogą wersję FF, da się zrobić tańszą ubogą wersję FF i drogiego, dobrego, wypasionego CROPa i nie ma w tym nic złego. Ważne, by wiedzieć, z czego zrezygnować w puszce, z której strony ją odchudzić, a co ma istotne znaczenie dla zdjęć, dla zwykłych fotografów, a nie dla gadżeciarzy.
.
/* - równie dobrze można napisać 100zł - tak samo niesprawdzalneOstatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Nie chciałem nikogo dzielić na fotografów i gadżeciarzy, przepraszam, jeśli uraziłem.
Myślę, że się rozumiemy, dla Canon najważniejsze są zyski i obroty,
w końcu to firma, spełniająca tylko część marzeń Klientów.
Nie jeden z nas liczyłby na skromny FF za 5-6k.Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...Komentarz
-
Komentarz