Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

Zamieszczone przez Kolekcjoner

Nie wiem kto czeka na jeszcze bardziej wycięty korpus niż 5D mkII ale musi mieć wyjątkowo purytańskie podeście do fotografii .
    zgadzam sie w 200%. tak jak kiedys mowiono ( w czasach 30d i 5d) ze fajnie by bylo jakby C wypuscil cos pomiedzy taki jak 30d tyle ze ff ( oczywiscie to nie mialbyc 5d)
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      Nie wiem kto czeka na jeszcze bardziej wycięty korpus niż 5D mkII ale musi mieć wyjątkowo purytańskie podeście do fotografii .
      Ja tam byłbym zadowolony z cyfrowej wersji Praktiki
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Zamieszczone przez Bahrd
        IMVHO, z opisu Kolegi wynika, że chciałby zwyczajnie móc kupić w sklepie 5D.
        Ze z'update'owanym LCD(żeby było cokolwiek widać), matrycą (żeby szumiała podobnie albo mniej niż 5d2) i AFem z 40/50 (żeby boczne również były używalne)(chociaż jak i tak są w takim ścisku, to od biedy można używać tylko centralnego, pal licho) A to wszystko w cenie 4-5k.

Komentarz

• michaljedynak
          Bywalec
          • 2009
          • 108

Oczywiście, że 7D mógłby się nazywać nawet 2000D, ale tu też rządzą kwestie psychologiczne.
          Nowy segment, czyli odseparowanie od grupy xxD, jedno i to samo.
          Za jednocyfrówkę zawsze można zawołać więcej.

Widzę, że Canon wmówił niektórym, że FF to luksus i musi kosztować. Ludzie to łykają.
          Tak może było 3 lata temu, ale teraz to jest totalna bzdura (koszt nowej matrycy FF do sprawdzenia w serwisie).

IMHO: 5D MKII wcale nie jest taki biedny - ma sporo cech "wypasionych".

Ja więc poproszę o ubogą wersję FF, da się zrobić tańszą ubogą wersję FF i drogiego, dobrego, wypasionego CROPa i nie ma w tym nic złego. Ważne, by wiedzieć, z czego zrezygnować w puszce, z której strony ją odchudzić, a co ma istotne znaczenie dla zdjęć, dla zwykłych fotografów, a nie dla gadżeciarzy.

100 stref pomiaru światła dla mnie, korzystającego z trybu M (jak na lustrzankowca przystało) - bez sensu.

Niedawno mówiło się: "po co 15 MPix w 50D?!", "jakie szło to pociągnie?!",
          a teraz 18MPix, wkrótce pewnie 21MPix na APS-C... na co to mi? By używać sRAW? Bym kadrować sobie mógł? Z zawinietowanych rogów kadru?
          Stop making sense.

Przyjdą czasy, że wszystkie DSLR będą FF, CROP - dostępny po jednym kliknięciu w body. Szybciej niż nam się zdaje. Ku uciesze CROPowców i FullFrame'owców.

FF wcale nie musi mieć pancernej i uszczelnionej obudowy!
          Pewnie się powtórzę: wielkość matrycy a inne cechy aparatu, nie muszą iść w parze. Może być 30 MPix CROP, to dlaczego nie może być 10MPix FF?

Myślę, że Micles rozumie, co mam na myśli.
          Dobrego weekendu wszystkim! Idźmi focić.
          Ostatnio edytowany przez michaljedynak; 26105. Powód: Automerged Doublepost
          Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Ale Canon jest sprytniejszy, bo wie, że jak nie wypuści taniego FF to ja do tego 5d2 tak czy siak taki miclesik dozbiera i nabędzie A jeszcze przy okazji odciągnie miclesika na jeden sezon od FF takim 7d z 720p60 i za rok znowu miclesik będzie jęczał o FF, kiedy to już 5d2 będzie wychodziło z produkcji, a wejdzie 5d3 za 12kzł (wiem, że tak nie będzie, wyolbrzymiam tylko )

Komentarz

• josif
              Początki nałogu
              • 2008
              • 380

Zamieszczone przez michaljedynak
              Widzę, że Canon wmówił niektórym, że FF to luksus i musi kosztować. Ludzie to łykają.
              Tak może było 3 lata temu, ale teraz to jest totalna bzdura (koszt nowej matrycy FF do sprawdzenia w serwisie).

nie canon wmówił
              elitarność FF wypracowała konkurencja nie interesując się FF

1DS, 1DsII, 1DsIII, 5D, 5DII
              D700, D3m, D3x
              Alfpha 850 i 900

10 korpusów FF z czego kupić można nowe 7
              najsłabsze za ile?

FF to luksus i musi kosztować
              z wyboru 3 firm

zresztą skoro ludzie są gotowi zapłacić 6000 za 7D
              idiotyzmem byłoby sprzedawać FF taniej
              a myślę że tam ludzie jednak dostrzegają różnicę między cropem a FF

Komentarz

• michaljedynak
                Bywalec
                • 2009
                • 108

Micles, widzę, że i Ty się połapałeś o co chodzi w tym foto-biznesie

Josif - z Tobą też zgadzam się w 100%.

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

michal: proponuje troche sie ostudzic. wyluzuj, poczytaj ten watek z rok i zobaczysz ze marzenia mozna wlozyc do piachu i zaczac myslec jak firma, ktora robi kase a nie rozdaje prezenty. podejrzewam, ze kazdy na dzien dobry tak reagowal. ale jak widzisz, wiekszosci przeszlo. marzenia marzeniami, zycie zyciem

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Ja więc poproszę o ubogą wersję FF, da się zrobić tańszą ubogą wersję FF
                    Już była taka uboga FF - 5D Mk I. Przestali produkować żeby bardziej kasować za 5D Mk II bo za LCD i przycisk AF-ON + "filmy" nikt o zdrowych zmysłach nie dopłaciłby 4000zł
                    Digart

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Zamieszczone przez MMM
                      bo za LCD i przycisk AF-ON + "filmy" nikt o zdrowych zmysłach nie dopłaciłby 4000zł
                      No troszkę więcej dołożyli ^^

Komentarz

• Bahrd
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 3053

I być może dołożą jeszcze więcej: http://www.canonrumors.com/2009/09/r...eo-for-5d2-7d/
                        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Kurcze - w sumie to firmware'owo te 720p60 w 5d2 też pewnie idzie zrobić, co nie?

EDIT : Adobe zrobiło format CinemaDNG (video w formacie raw) :
                          Zamieszczone przez
                          [url
                          http://asia.cnet.com/crave/2009/09/11/adobe-announces-cinemadng-format-for-video/]Adobe[/url] also released software to let its video-editing software import CinemaDNG files.

"Adobe and other industry participants have finalized the CinemaDNG specification and Adobe has made CinemaDNG plug-ins for Adobe After Effects CS4 and Adobe Premiere Pro CS4 software available online on Adobe Labs," the company said in a series of announcements at the 2009 IBC trade show in Amsterdam.
                          Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

3.5 tyś /*tanizna .

IMHO: 5D MKII wcale nie jest taki biedny - ma sporo cech "wypasionych".
                            Tak szczególnie AF :wink:.

Ja więc poproszę o ubogą wersję FF, da się zrobić tańszą ubogą wersję FF i drogiego, dobrego, wypasionego CROPa i nie ma w tym nic złego. Ważne, by wiedzieć, z czego zrezygnować w puszce, z której strony ją odchudzić, a co ma istotne znaczenie dla zdjęć, dla zwykłych fotografów, a nie dla gadżeciarzy.
                            No i tu chyba kończymy dyskusję. W końcu wyszło na jaw, że nie chodzi o FF-a, cropa czy cokolwiek innego tylko kto tu jest "prawdziwym fotografem", a kto gadżeciarzem :wink:.

/* - równie dobrze można napisać 100zł - tak samo niesprawdzalne
                            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• michaljedynak
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 108

Nie chciałem nikogo dzielić na fotografów i gadżeciarzy, przepraszam, jeśli uraziłem.

Myślę, że się rozumiemy, dla Canon najważniejsze są zyski i obroty,
                              w końcu to firma, spełniająca tylko część marzeń Klientów.

Nie jeden z nas liczyłby na skromny FF za 5-6k.

Komentarz

• Bahrd
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 3053

Na CR piszą, że to "wielkie coś" to ma być moduł (grip) do DSLR do zapisywania video RAW...
                                Niejeden z nas liczyłby na skromny FF za 5-6k.
                                Podpowiadał już MMM, podpowiadali inni: 5D
                                Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
                                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

Pracuję...