Spotkanie 40D z betonem...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Spotkanie 40D z betonem...

Dzisiaj moj 40D mial niestety bliskie spotkanie z betonem plyty lotniska w Naval Air Station Oceana...

Zostawilem go na statywie razem z 400/5.6L i w momencie jak mnie nie bylo przy nim, przewrocil go wiatr. Korpus uderzyl o beton prawym dolnym rogiem - pekla obudowa (ma widoczna szpare), LCD jest tez pekniete i nie wyswietla kompletnie nic, obiektyw tez zarobil - zintegrowana oslona przeciwsloneczna sie zowalizowala... I tyle - aparat robi zdjecia, obiektyw jest calkowicie sprawny - dzwiek przy upadku byl jakby wszystkie soczewki poszly w drobny mak.

Tak wiec w sumie to dosc mocny sprzet, ale pewnie naprawa bedzie nieoplacalna i skonczy sie na nowym korpusie (pewnie jeszcze tutaj poki jestem w US).

Statyw to 055ProB - polecam uzytkownikom tanich wynalazkow w rodzaju Sherpy albo nie daj boze jakis chinskich plastikow z Allegro zastanowic sie czy warto stawiac na tym sprzet warty wielokrotnie wiecej - wiele jak widac nie trzeba (wiatr byl mocny ale huragan to nie byl znowu).

PS - Raptor rzadzi.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography
  • Superbeer
    • 2008
    • 13

Bardzo współczuję z powodu straty sprzętu.
    Ja mam statyw Hama Star 9. Niby takie gówienko leciutkie ale ma chaczyk od spodu. Gdy powieszę na nim plecak (jakieś 3 kG) to nagle uzyskuje zadziwiającą stabilność.
    PowerShot A610 >> EOS 40D, EF-S 18-55 IS >> od zawsze pasja

Komentarz

• Olszewski
      Uzależniony
      • 2006
      • 782

Ogromne współczucia :/
      40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
      Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• s..
        Coś już napisał
        • 2005
        • 99

Zamieszczone przez Krzychu
        Statyw to 055ProB - polecam uzytkownikom tanich wynalazkow w rodzaju Sherpy albo nie daj boze jakis chinskich plastikow......
        Mi na tym statywie sprzet tez zaliczyl bliski kontakt z podlozem. Mialem zalozone 5D+70-200+580. Troche bylo w tym mojej winy, bo na szybko nie chcialo mi sie bardziej rozstawic nog, na szczescie uszczerbek niewielki, tylko kilka rys na 580 .
        2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
        moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• adi3124
          Bywalec
          • 2008
          • 122

Jeszcze nigdy nie widziałem połamanej 40-stki pokażesz fotke tej dziury ?
          EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

Moje 40D gruchnęło o beton razem z 70-200/4L - na szczęście z małej wysokości. Nawet ryski nie znalazłem
            Sprzęt oczywiście sprawny.

Komentarz

• Yoshitaka
              Uzależniony
              • 2006
              • 585

Zamieszczone przez KMV10
              Moje 40D gruchnęło o beton razem z 70-200/4L - na szczęście z małej wysokości. Nawet ryski nie znalazłem
              Sprzęt oczywiście sprawny.
              Może polski beton nie jest tak twardy jak ten w USA
              Canon 50D + dodatki

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

Zamieszczone przez Yoshitaka
                Może polski beton nie jest tak twardy jak ten w USA
                Bo ja wiem, czasami odnoszę wrażenie, że w dziedzinie "betonu" jesteśmy światowym liderem

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Krzychu
                  Statyw to 055ProB - polecam uzytkownikom tanich wynalazkow w rodzaju Sherpy albo nie daj boze jakis chinskich plastikow z Allegro zastanowic sie czy warto stawiac na tym sprzet warty wielokrotnie wiecej - wiele jak widac nie trzeba (wiatr byl mocny ale huragan to nie byl znowu).
                  A ja bym po prostu odradzał to:

Zostawilem go na statywie razem z 400/5.6L i w momencie jak mnie nie bylo przy nim, przewrocil go wiatr.

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez Vitez
                    A ja bym po prostu odradzał to:
                    Nie watpliwie wina jest moja i nie ma co zwalac jej na statyw. Przestrzegam tylko innych - wystarczy odejsc dwa kroki (ja odszedlem troche dalej ;-) ) i moze tak sie skonczyc....
                    Bo akurat moj statyw jest z tych stabilniejszych...

Zdjecie moze wrzuce pozniej bo mam dosc ograniczone mozliwosci obrobki...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

No i moj polamany 40D z 400/5.6L pomimo walniecia o beton, mojej glupoty i mistrzowskiego rozpracowania powodow tego wydarzenia przez Viteza zrobil m.in. zdjecie takie :

Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubak82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2348

ide rzucic moim o beton - moze tez zacznie takie fotki robic

Komentarz

• liquidsound
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1956

Zamieszczone przez Kubak82
                          Kubak raczej poczekaj jak polska wymieni flote powietrzna ;-)
                          1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                          Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

hmm... po tym jak moje 30D zaliczylo kapanie w Morzu Polnocnym po "malym" podmuchu wiatru nie zdarza mi sie juz wiecej zostawiac statywu w pozycji niestabilnej a w wypadku obaw o podmuchy wiatru (czestych w tym kraju) odchodzic od aparatu na statywie dalej niz 2m.

co do krytyki "bo sie zostawilo"... sorki, ale czlowiek wychowany w Polsce nie ma pojecia co to znaczy podmuch wiatru i nie docenia tego zywiolu. trudno miec pretensje, ze ktos sie na tym przejechal, jesli w takim kraju nad Wisla trzeba wlezc na Sniezke albo na Grzesia, zeby poczuc, ze "wieje", co w innych krajach ma sie regularnie na plaskim terenie.
                            www albo tez flickr

Komentarz

• XLesio
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 515

Zamieszczone przez Kubak82
                              Tylko załóż na niego eLę 400!

Zamieszczone przez akustyk
                              co do krytyki "bo sie zostawilo"... sorki, ale czlowiek wychowany w Polsce nie ma pojecia co to znaczy podmuch wiatru i nie docenia tego zywiolu
                              Pamiętaj że na człowieka urodzonego w Polsce działa jeszcze jeden mechanizm.. Niewielu znam takich, którzy mają odwagę oddalić się od stojącego luzem xxD z eLką
                              Ostatnio edytowany przez XLesio; 16566.
                              "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                              EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                              C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

Pracuję...