Jak rozpoznać czy ten film juz był naświetlany?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paenka
    Uzależniony
    • 2008
    • 727

Jak rozpoznać czy ten film juz był naświetlany?

Jak w temacie.
    Znalazłam film, sma go kupowałam i nie pamiętam czy juz go naświetlałam czy nie. Końcówka filmy wystaje ale ja ostatnio ustawiłam w aparacie własnie zwijanie takie żeby wystawała końcówka.

Jakieś pomysły i porady?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
  • Nosferat
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 41

Zalezy jak zaczepiasz filmy w aparacie, w starszych aparatach mozna bylo poznac po tym ze koncowka kliszy byla zagieta.
    Jedna z opcji jest wywolanie kawalka kliszy, ryzykujesz utrate klatki albo 2 ale coz, ryzyk fizyk. Ja po prostu nie wyciagalem kliszy z pudelka do poki jej nie potrzebowalem.
    pudelko z dziura

Komentarz

• Paenka
      Uzależniony
      • 2008
      • 727

mam eosa 33 i nie musze zaginac. no myslalam o kawalku do wywoalania ale czy da rade potem zaczepić te klisze?
      Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• lempl
        Uzależniony
        • 2006
        • 684

kawałek końcówki jest i tak zaświetlony, po za tym nie wiemy czy tofilm cz-b, czy kolor i czy masz ciemnię.

Najprościej wywołać cały, ale to chyba nie jest specjalnie pomocna rada

Na przyszłość noś ze sobą flamaster i jeśli wyciągasz film z aparatu zaznaczaj na kasetce ilość pozostałych na kliszy klatek.

Komentarz

• schabu
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1352

no ja też czasem mam ten problem. jak zrobię kilka klatek i zmienię film to markerem piszę ile tam było strzałów, a jak się film zwinie - a nie zwija do końca - to ręcznie wpycham końcówkę do kasetki zostawiając pół centymetra, żeby było mi łatwo wyciągnąć film w ciemni, a zarazem wiem, że film jest cały naświetlony.
          Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• efish
            Zablokowany
            • 2008
            • 78

Nowy film wystaje ok 5 cm z kasetki i jest lekko przygięty. Jak zakładasz film to go trochę wyciągasz i przy okazji palcujesz. Wywiń go trochę i sprawdź. Jak jest czysty ( będzie to dokładnie widać) to nie jest naświetlony. Jest też inna metoda wyciąć parę ( ok 5-6 )klatek, przełożyć do kasetki zamiennej i wywołać. Jak film okazuje się być czysty to możesz go z powrotem założyć do aparatu. Końcówkę filmu ścinasz pod skosem między dziurkami perforacji i gotowe

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

Zamieszczone przez Paenka
              Końcówka filmy wystaje ale ja ostatnio ustawiłam w aparacie własnie zwijanie takie żeby wystawała końcówka.
              Też tak mam. Czasami bowiem zwijam film wcześniej i potem dopstrykuję. W takim przypadku trzeba zawsze mazakiem na kasetce napisać numer klatki.
              A po wyjęciu skończonego, już odruchowo po prostu chowam końcówkę do kasetki, wtedy wiadomo.
              Gdy nie wiadomo - raz tak miałem - po prostu nie użyłem go tylko wywołałem. Akurat był naświetlony (-:

Najlepiej go wywołać - jeśli tam nie było zdjęć to tylko koszt następnego filmu, jeśli były - to dwa filmy zmarnowanych zdjęć.

Zamieszczone przez efish
              Jak zakładasz film to go trochę wyciągasz i przy okazji palcujesz.
              No właśnie wyciągając za końcówkę niekoniecznie - nie ma potrzeby go tam dotykać, zwłaszcza że pod spodem jest delikatna migawka.

Komentarz

• efish
                Zablokowany
                • 2008
                • 78

Zamieszczone przez minek
                No właśnie wyciągając za końcówkę niekoniecznie - nie ma potrzeby go tam dotykać, zwłaszcza że pod spodem jest delikatna migawka.
                Pracuje w labie od wielu lat i potrafię poznać negatyw naświetlony w 99 % przypadków. Nie dotykasz negatywu pod spodem tylko z góry przy zakładaniu go. No chyba że robisz to w rękawiczkach

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

Zamieszczone przez efish
                  Pracuje w labie od wielu lat i potrafię poznać negatyw naświetlony w 99 % przypadków. Nie dotykasz negatywu pod spodem tylko z góry przy zakładaniu go. No chyba że robisz to w rękawiczkach
                  Dociskam lekko kasetkę z góry a film trzymam za brzegi końcówki - tego węższego kawałka. Kładę na szpulce i zamykam klapkę.
                  Film upalcowuję dopiero po ciemku, przy ładowaniu do koreksu (-:

Komentarz

• efish
                    Zablokowany
                    • 2008
                    • 78

Zamieszczone przez minek
                    Dociskam lekko kasetkę z góry a film trzymam za brzegi końcówki - tego węższego kawałka. Kładę na szpulce i zamykam klapkę.
                    Film upalcowuję dopiero po ciemku, przy ładowaniu do koreksu (-:
                    jesteś tym 1% :-D

Komentarz

• Yenox
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 291

To ja jestem drugim
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Komentarz

Pracuję...