Dlaczego grip do 5D tyle kosztuje?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jedrula
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 39

Dlaczego grip do 5D tyle kosztuje?

Witam,

Od jakiegoś czasu poszukuję grip'a do Canona 5D, zwanego dalej BG-E4.

Patrzę po cenach i mając na uwadze budowę tego jakże skomplikowanego urządzenia zastanawiam się, DLACZEGO do 5D grip kosztuje prawie dwa razy więcej od gripa np. do 30D, o eosach z serii XXXD nie wspomnę.

Ja rozumiem, że trzeba się nachapać itd. ale czym się te akcesoria od siebie różnią, oprócz samą dedykacją?

P.S. Nie wspomnę już o "chamówach" w stylu "przesuniemy miejsce montażu (śrubki) o centymetr co uniemożliwi używanie starszych gripów!"

P.S. 2 Wiem doskonale dlaczego tak jest a niniejszy wątek jest jedynie owocem mojej własnej, prywatnej choć delikatnej frustracji

a może zacznie się w ten sposób całkiem ciekawa dyskusja?

pozdrawiam,
    Jędrek
    FF + 24-105 + 50 1.4
  • zanussi
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1696

cena gripu wprost proporcjonlna do ceny aparatu z niem kompatybilnego. na resztę pytań prosze do wróżki. ona odpowie.
    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Jedrula
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 39

zanussi wróżka mieszka u mnie w bloku, ale nie chce pomóc

co do wprost proporcjonalności - nie przekonuje mnie to choć wiadomo, dlaczego tak jest.
      FF + 24-105 + 50 1.4

Komentarz

• marekk_ok
        Uzależniony
        • 2007
        • 821

Zasade tej "proporcjonalnosci" stosuje wiekszosc producentow nie tylko w branzy foto.
        Z pewnoscia koszt wyprodukowania gripa do xD czy xxD jest podobny - jednak trafia on do okreslonej "półki/segmentu" na rynku i kosztuje "odpowiednio do tego "obszaru". Tak bylo/jest i chyba bedzie.

Komentarz

• wojkij
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1915

Na tej samej zasadzie koszt wyprodukowania(pomijajac badania) xD nie jest drastycznie wiekszy od kosztu wyprodukowania xxxD. Czy to znaczy ze jedynki maja byc sprzedawane w cenie trabanta? Normalka w branzy elektronicznej, niewazne - Intel, Eizo czy Canon - zarabiac trzeba
          www.kwapisz.org

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

"Czysty biznes czysty zysk". W ogóle ceny gripów są księżycowe ale co powiedzieć na to, że wężyk spustowy do 40D kosztuje 170 zł!!! Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• popi
              Początki nałogu
              • 2007
              • 390

cena wyprodukowania ferrari F360 to ok 110 tys PLN, sprzedawane są każdy wie po ile ....
              sigpic

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zamieszczone przez Jedrula
                P.S. Nie wspomnę już o "chamówach" w stylu "przesuniemy miejsce montażu (śrubki) o centymetr co uniemożliwi używanie starszych gripów!"
                Welcome to digital photography, sorry about your wallet
                a może zacznie się w ten sposób całkiem ciekawa dyskusja?
                Masz ciężkiego kloca typu 85L czy telasy kupujesz, nie masz siedzisz cicho.
                Koniec dyskusji
                the silence is deafening

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

W serwisie na Żytniej czyszczenie matrycy jedynek jest dwukrotnie droższe od pozostałych.

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez Kolaj
                    W serwisie na Żytniej czyszczenie matrycy jedynek jest dwukrotnie droższe od pozostałych.
                    Oni zawsze byli mądrzy inaczej
                    the silence is deafening

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Wiem doskonale dlaczego tak jest a niniejszy wątek jest jedynie owocem mojej własnej, prywatnej choć delikatnej frustracji
                      z tego właśnie powodu wątek "przeprowadził sie" do Hydeparku :-)
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...