A Ty na co wydałabyś/wydałbyś 9,5 MLN

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fahrenheit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

A Ty na co wydałabyś/wydałbyś 9,5 MLN

witam,
    jakoś mnie tak off-topicowa myśl naszła, bo każdy pyta się co by zrobił z 9,5 gdyby wygrał, a ciekaw jestem jakie jest wasze skojarzenie, bo powiem szczerze moja pierwsza myśl była , w końcu C24-70 2.8, a potem już poszło 35L 1.4, 50L 1.2 85L 1.2 i coś koło 400L, widać że nałóg postępuje i toczy już rozum, skoro to jest pierwsza myśl. pozdrawiam ciekaw waszych przemyśleń

... i wszystko na oddzielnych 5D
    Ostatnio edytowany przez fahrenheit; 17261.
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Jakiś niezły zestaw Nikona...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• fret
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1503

Nikona i Canona i przeszkloną gablotkę, żeby wszystko było widać

Komentarz

• XLesio
        Uzależniony
        • 2008
        • 515

Zamieszczone przez fret
        ..i przeszkloną gablotkę..
        ...na Hasselblada, żeby mi się nad kominkiem nie porysował

A do tego cyfrową Leicę, i.. i.. No w sumie to wszystko, bo do takiej kasy kobiety by same przyszły

A na poważniej, to kupiłbym sobie belweder, bo ma fajny widok z tarasu
        "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
        EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
        C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• 3SA
          Coś już napisał
          • 2006
          • 64

Ja bym poszedł do Urzędu Miejskiego w moim mieście, złożył wniosek o zmianę nazwy na Żytnią i otworzył swój własny autoryzowany serwis Canona z całym niezbędnym zestawem urządzeń. Na zewnątrz kazałbym ustawić duży ceglany mur (żeby nawet fisheye z metra złapał cały) a przy wejściu stałby stojak z kartkami do testowania FF i BF.
          ...

Komentarz

• fret
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1503

Na belweder, to chyba za mało... a na kobiety, to niestety za dużo, chyba miałbym wrażenie, że leca na kasę, a nie na mój wdzięk osobisty... Jedno jest pewne, tę cyfrę po przecinku, to bym przebalował

Komentarz

• aligator16
              Początki nałogu
              • 2008
              • 457

Ja w trybie "szybkim" wydałbym te 3,5 mln na eLki, jakieś autka, domek A resztę wrzuciłbym na lokatę i opier.....ał się przez resztę życia

Komentarz

• Jester
                Początki nałogu
                • 2005
                • 337

Zamieszczone przez XLesio
                A do tego cyfrową Leicę
                Tak z ciekawości: po co Ci taka padaczka? Gdybyś napisał "ostatnią, do której można zapakować kliszę i do tego ze trzy porządne leicowskie stałki" - to bym się dołączył i byłoby nas dwóch. Ale z cyfrową będziesz się bujał sam

J

Komentarz

• bercow
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 226

Zamieszczone przez fahrenheit
                  C24-70 2.8, a potem już poszło 35L 1.4, 50L 1.2 85L 1.2 i coś koło 400L
                  A ja 50 1.0 :d, nio dodatkowo 1dmarkIII, a co tam

a reszte do banku i zyl z procentow niech bedzie te 5% na rok, od 9,5mln, to 450k, a wiec na miecha sporo :d
                  Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                  dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                  nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• fret
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1503

Bercow, w Twoim wieku, to ryzykowne. Nie uwzględniasz inflacji i siły procentu składanego. Te 450k rocznie za kilkadziesiat lat, to już będzie inna bajka...

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

dziecku bym dom kupil. i wpuscil ludzi, zeby mieszkali i oplaty robili dopoki nie dorosnie.

sprzet? to w sumie najmniejszy problem dla mnie. a pogody, checi ruszenia tylka bladym switem czy zalatwienia przejezdnosc na autostradach - tego sie nie kupi za pieniadze
                      www albo tez flickr

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

Zamieszczone przez fahrenheit
                        witam,
                        jakoś mnie tak off-topicowa myśl naszła, bo każdy pyta się co by zrobił z 9,5 gdyby wygrał, a ciekaw jestem jakie jest wasze skojarzenie, bo powiem szczerze moja pierwsza myśl była , w końcu C24-70 2.8, a potem już poszło 35L 1.4, 50L 1.2 85L 1.2 i coś koło 400L, widać że nałóg postępuje i toczy już rozum, skoro to jest pierwsza myśl. pozdrawiam ciekaw waszych przemyśleń

co bym zrobił z 9,5mln?

1. Nikomu nie mówię że wygrałem (ew najbliższa rodzina, jak żona / rodzice)
                        2. 500tys odkładam na bieżące wydatki, kasa na koncie, na początek z limitem wypłat 15tys/miesiąc (żeby zbytnio się w oczy nie rzucać oraz aby nie dostać bzika i nie rozpuścić wszystkiego w 5lat :P)
                        3. pozostałe 9mln odkładam w banków na lokaty oszczędnościowe, obecne konto mam w mBanku, tam bez żadnych negocjacji dają 6 procent w skali rocznej, myślę że jak przelałbym z 2-3mln to mógłbym wynegocjować ok 8-9%. Ale przyjmijmy najgorszy wariant 6%. Przy takim oprocentowaniu z 9mln miałbym 45tyś zł zysku miesięcznie - czyli ok 1479 zł dziennie.
                        4. Rzucam studia i pracę, czas poświęcam na dużo ważniejsze sprawy - 100% czasu przeznaczam na ciekawe życie. Zwiedzam świat, bawię się każdego dnia (co nie oznacza dragów i codziennych libacji alkoholowych, a raczej pozytywne spędzenie wolnego czasu: ciekawe zajęcia różnego rodzaju - np kurs na paralotnię, skoki spadochronowe, nurkowanie w ciepłych oceanach, przeloty balonami itp).
                        5. Pieniądze z procentów, które odkładałyby się na koncie przez kilka lat (30tys/miesiąc zakładając limit wypłat miesięcznych 15tys), przeznaczyłbym na jakiś ładny dom (kiedy już znudziłoby mi się częste podróżowanie itp)
                        Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Zielony
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2928

Zamieszczone przez robgr85
                          co bym zrobił z 9,5mln?

1. Nikomu nie mówię że wygrałem (ew najbliższa rodzina, jak żona / rodzice)
                          Ad1. Chyba byś musiał jakąś umowę o zachowaniu poufności zastosować
                          sigpic

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez Zielony
                            Ad1. Chyba byś musiał jakąś umowę o zachowaniu poufności zastosować
                            oj chyba nie... jak by powiedzieli komuś to by zaraz znalazło się tysiąc potrzebujących [+jakaś mafia oferująca obowiązkową, odpłatną ochronę czy coś w tym stylu - nie byłoby to opłacalne :P] i nic by dla nich nie zostało
                            Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• majku
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 224

kupił hassela
                              lot na księżyc i
                              ślubny portrecik z moja kochaną z Niebieska kulką w tle
                              http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                              http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                              350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

Pracuję...