Zła jakość canonowskiego kita a kity innych producentów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konradc
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 34

Zła jakość canonowskiego kita a kity innych producentów

Czytając różne wypowiedzi na różnych forach na temat sprzętu foto, a szczególnie wątki dotyczące wyboru lustrzanki, dość często spotykam się z tekstem typu "nie kupuj canona, bo najgorszy kit", "jak coś kup canona, ale nie kupuj z kitem, bo kiepski i każdy producent ma lepszego" itp. i tak mnie dziś naszła myśl skąd się to ludziom bierze? czy ta opinia wynika z kilku tabelek zamieszczonych w różnych testach? wiem, że może nie jest to najlepszy obiektyw świata, nie jest super ostry, nie ma najmniejszych aberacji, ale ja na niego aż tak nie psiocze jak niektórzy zwolennicy innych systemów, a w szczególności miłośnicy nikona d60, twierdzący, że nikona ma o wiele tańszą i lepszą optykę do swojej 60tki. Tak mnie jakoś dziś od rana naszła taka myśl. Co za tym idzie to myśląc o tym dalej zaczyna mi się rodzić taka idea w głowie, że większość z fotografujących interesuje się chyba tabelkami, liniami na mm, pomiarem wielkości aberacji, winiety itp. zamiast robieniem zdjęć. Jakiś taki nastrój mi się dziś wytworzył.
    http://flickr.com/photos/29717914@N06/
  • fret
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1503

Ale na IS nikt już nie narzeka

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

G**** prawda,

To jest zdjecie zrobione onegdaj kitem, czekam az ktorys z uzytkownikow d60 z nikkorowska plastikowa optyka pokaze mi lepsze Poza tym Panowie od d60 chyba zapomnieli ze sa przymuszani do kupna AF-Sów przez co ich obiektywy wcale nie sa takie tanie a i wybor szkiel jest zdecydowanie mniejszy.

Komentarz

• mc24
        Zablokowany
        • 2007
        • 115

Zamieszczone przez thorin
        G**** prawda,

To jest zdjecie zrobione onegdaj kitem, czekam az ktorys z uzytkownikow d60 z nikkorowska plastikowa optyka pokaze mi lepsze
        Czlowieku, da sie, jak sie pokombunuje, to sie da. Ale czego to dowodzi? Niczego. Wystarczy poobcowac troche z kitem i kicha.

Poza tym Panowie od d60 chyba zapomnieli ze sa przymuszani do kupna AF-Sów
        Zapominasz misiu drogi, ze dokladnie tak samo jest w Canonie -> pokaz mi aparat Canona z silniczkiem w body. :-P :-P :-P

Komentarz

• thorin
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1990

Zamieszczone przez mc24
          Czlowieku, da sie, jak sie pokombunuje, to sie da. Ale czego to dowodzi? Niczego. Wystarczy poobcowac troche z kitem i kicha.

Zapominasz misiu drogi, ze dokladnie tak samo jest w Canonie -> pokaz mi aparat Canona z silniczkiem w body. :-P :-P :-P
          A po co silnik w body ? skoro od 87 roku eosy maja silnik w obiektywach i nie ma problemu z doborem szkiel. Podepnij nikkora micro 60 mm swoja droga genialne szklo za niemala kase do d60. AF nie dziala? a to ci niepodzianka

Do czego to prowadzi ? Psiakosc no do robienia zdjec chyba a nie zastanawiania sie nad tym ktory plastik jest lepszy canona czy nikona.
          Polecam robienie zdjec, naprawde wyzwala.

pozdrawiam
          krzysiek

Komentarz

• kami74
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1492

Do niedawna KIT byl moim podstawowym obiektywem o zadziwiajacej jak na taniego zooma ostrości i złego słowa na niego nie powiem. Fakt, że od kiedy uciułalem na 24-105 to KIT poszedł w odstawkę ale cały czas sie nim wspieram kiedy potrzebuje szerzej.
            5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
            MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Diabel03
              Bywalec
              • 2006
              • 105

Ja tam kita nigdy nieużywałem to nie wiem, ale na forum olympusa wyczytałem że każdą elke trzeba przymykać przynajmniej o 1 działke bo strasznie mydli

Komentarz

• thorin
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1990

A w kazdym olympusie trzeba obcinac zdjecia zeby zrobic odbitke 20 x 30 albo 10 x 15 bo ma format 4/3 nie nie Panowie ten watek prowadzi po malu do flame'a moze zamkniemy ?

Komentarz

• Patryk_mirek
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 235

Imho kit z aparatów canona nie jest aż taki tragiczny - wystarczy zajrzeć do jednego z wątków na forum poświęconego zdjęciom z tego właśnie obiektywu
                  [tzn zależy o którym "kicie mowa" (zakładam ze zwykły 18-55 3.5-5.6) bo w aparatach canona były przynajmniej 3 "kity" i niektóre całkiem niezłe: 28-80? (z USM dodawany do lustrzanek analogowych), zwykły 18-55, i to co zauważyłem że się pojawia przy nowszych 18-55 IS
                  C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• mc24
                    Zablokowany
                    • 2007
                    • 115

(...)skoro od 87 roku eosy maja silnik w obiektywach(...)
                    Canon przeszedl w 87, droga radykalna, Nikon przechodzi 20 lat pozniej, droga ewolucyjna. I tyle. Troche sztuczne podniecenie robisz.

Komentarz

• dzik
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 884

Zamieszczone przez Diabel03
                      Ja tam kita nigdy nieużywałem to nie wiem, ale na forum olympusa wyczytałem że każdą elke trzeba przymykać przynajmniej o 1 działke bo strasznie mydli
                      Na forum olympusa jest proste myslenie

dowolne szklo olympusa >>> dowolne szklo innego producenta

Z zalozenia kazde szklo olympusa jest super, a nikon i canon nie potrafia zrobic obiektywu.

P.S. Zobacz rawy z dowolnego olympusa, jak masz taki filtr aa w body to nie ma roznicy co za sloik podepniesz.

Komentarz

• popi
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 390

a tam ja uzywalem kita z 350d przez ponad rok i na prawdę nie narzekałem na to szkło. Nie miał usm'a ale ostrzył o niebo szybciej i dokłądniej niż zachwalana 50 1.8 II.
                        sigpic

Komentarz

• mc24
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 115

Zamieszczone przez popi
                          Nie miał usm'a ale ostrzył o niebo szybciej i dokłądniej niż zachwalana 50 1.8 II.
                          To zaden cud, AF w tej piecdziesiatce jest wyjatkowo fatalny.

Zachwalana jest ze wzgledu na stosunek jakosci optycznej i ceny.

Komentarz

• GoRo3
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 29

Witam
                            Niejestem jakimś specjalistą od aparatów, ale z tego co czytałem o innych modelach zanim kupiłem swojego 400D to Cannon w 99% deklasuje swoich rywali z innych firm. Stwierdzenie nie kupuj canona bo kit jest do kitu, wydaje mi się poprostyu szukaniem problemów aby dowartościować własny produkt. I tak jeśli ktomuś sie spodoba fotografia to wymieni kita na lepszy model. Pozatym rozpiętość modeli obiektywów do Conona jest znacznie szersza niż konkuręcji.
                            Oczywiście zdaje sobię sprawę ,że na forum nikona usłyszał bym dokładne przeciwieństwo, ale wkońcu sam wybrałem Canona i nie żałuję, oraz uważam że kit jest naprawde fajnym obiektywem ale dla początkującego użytkownika.

Pozdrawiam !!!!
                            Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro

Komentarz

• thorin
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1990

Zamieszczone przez mc24
                              Canon przeszedl w 87, droga radykalna, Nikon przechodzi 20 lat pozniej, droga ewolucyjna. I tyle. Troche sztuczne podniecenie robisz.
                              No i co w zwiazku z tym?

Komentarz

Pracuję...