5D + Canon 10-22 EF-S !

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mor_feusz
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1370

a nie lepiej Sigme 12-24 HSM. Szybka, 12mm na FF (szeroko - bardzo szeroko) i nic nie wadz. Poza tym jakosc zdjec bardzien jz dobra - osmielam sie powiedziec ze moim zdaniem rewelacyjna

Komentarz

• fahrenheit
      Początki nałogu
      • 2008
      • 360

te 3 mm w przypadku canona mają znaczenie, poza tym canon ma usm. Testowałem oba i nie zamieniłbym canona na tokinę, a co do sigmy to przypomnoj morf jaki tam jest filtr 82? ile sam słoik kosztuje (2000+? za używkę) ale rzeczywiście jeżeli akceptujemy te wady to pod 5d może być

Komentarz

• krzysiek29
        Bywalec
        • 2007
        • 189

Zamieszczone przez Thunder
        Ostatnio podpinalem Tokine 12-24 pod FF i tam lustro o nic nie wadzi a obiektyw jest uzywalny od okolo 18mm :]
        tokina 11-16 f/2.8 też jest używalna ale zakres jaki pozostaje to 13-16mm i całkiem ostra.
        pozdrawiam Krzysiek

Komentarz

• Mariusz_C
          Uzależniony
          • 2007
          • 577

Tak wygląda fotka z tokiny 12-24 na 5d przy 12mm (lustro nie zaczepia o szkło):

Uważam że można jej używać od 19mm na 5d, ale myślę że nie warto, dlatego sprzedałem ja zaraz po przesiadce na 5d i kupiłem 17-40.
          Co do canona 10-22 to fajnie że się da go podpiąć, tylko czy warto kombinować?? To szkło zostało zaprojektowane do cropa a nie do pełnej klatki i co z tego że da jakiś tam obraz na 15mm jak i tak ten obraz będzie gorszy jakościowo niż np ten 17-40 na 17mm.
          Co do sigmy 12-24 to jest to świetny obiektyw i nawet sam o nim myślałem, ale nie pasuje mi to że jest to sigma i że ma filtry 82mm (nie mam takich, drogie są).
          Poza tym chyba nie potrzebuję aż tak szeroko. Na pewno są tacy, którzy wolą to szło od innych.
          Ostatnio edytowany przez Mariusz_C; 9775.
          5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• Pecek
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 35

Ja mam sigme 12-24 pod 40d... szkiełko jest rewelacyjne. Czekam na zmiane na 5D, wtedy pokaże prawdziwe pazury. A co do filtrów, przy landszaftach pozostaje jedynie hdr, nie znalazłem filtru 82mm, a nawet jeśli takowe istnieją to za ich cene sie kupi drugą puszke ;] btw. fajny "fish" z tego ef-s'a ;]
            www.amphoto.pl
            pecunio.digart.pl

Komentarz

• kicha
              Zablokowany
              • 2008
              • 119

Zamieszczone przez Mariusz_C
              Co do sigmy 12-24 to jest to świetny obiektyw i nawet sam o nim myślałem, ale nie pasuje mi to że jest to sigma i że ma filtry 82mm (nie mam takich, drogie są).
              .

ta sigma ma pierscień na filtry którego nie używa sie z fulem

z fulem stosujesz filtry żelatynowe - czyli znając życie nie stosujesz
              Ostatnio edytowany przez kicha; 21686. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• XLesio
                Uzależniony
                • 2008
                • 515

Zamieszczone przez Mariusz_C
                Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od filtra? Jeśli wyłącznie ochrony, to budgetówkę dostaniesz za śmieszne pieniądze. Używałem podobnych (na 72mm), i nie zauważylem jakiegoś pogorszenia jakości optycznej zestawu.

http://cgi.ebay.com/MULTI-COATED-82m...3%3A1|294%3A50
                "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• Mariusz_C
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 577

Zamieszczone przez XLesio
                  Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od filtra? Jeśli wyłącznie ochrony, to budgetówkę dostaniesz za śmieszne pieniądze. Używałem podobnych (na 72mm), i nie zauważylem jakiegoś pogorszenia jakości optycznej zestawu.
                  Ja trochę więcej oczekuję od filtrów. Myślę raczej o filtrze polaryzacyjnym, a dobra uv-ka też swoje kosztuje. Miałem kiedyś sigmę 24-70, która też miała filtry 82mm więc orientuję się mniej więcej w cenach. Poza tym uważam, że na dobre szkło nie warto zakładać byle jakiego filtra po to, żeby go zepsuć. Można oczywiście kombinować z tańszymi filtrami.

Komentarz

• kicha
                    Zablokowany
                    • 2008
                    • 119

Ludzie. Czy wy czytacie co ja pisze ?? Nie rozumie waszych rozważań. Jakie znaczenie ma cena filtra skoro

sigma 12-24 nie przewiduje montowania filtrów przedobiektywowych bo NIE MA GWINTU !! jest specjalny pierścień ale on winetuje na styk do cropa 1.6 ( ze slimem )

Komentarz

• Mariusz_C
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 577

Zamieszczone przez kicha
                      Ludzie. Czy wy czytacie co ja pisze ?? Nie rozumie waszych rozważań. Jakie znaczenie ma cena filtra skoro

sigma 12-24 nie przewiduje montowania filtrów przedobiektywowych bo NIE MA GWINTU !! jest specjalny pierścień ale on winetuje na styk do cropa 1.6 ( ze slimem )
                      Czytacie. Luzik. Nie ważne jakie ma te filtry, w każdym razie wiadomo, że inne. Nie jest to tematem tego wątku.

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Zamieszczone przez kicha

Wiem dokladnie o czym mowisz. Sigma ma tylko "metalowy pierscien", w ktory "wpina sie" dekielek. Pierscien ten ma gwint. Niektorzy wkrecaja w niego filtry. Niestety Sigma ta wymaga filtrow a'la Cokin. Polara ciezko "normalnie" podpiac. Focilem ta Sigma w tym rokuw Grecji. Polara mialem na 24-105 - sigma bez niczego. Powiem tak po zaimportowaniu zdjec - bylem pod wrazeniem. Nawet bez Polara to szklo dawalo naprawde swietne rezultaty. No i praca pod slonce - super (jak dla mnie amatora). Moim zdaniem albo crop i 10-20 Canon'a (naprawde Lka tylko ze EF-S - mialem to szklo w reku - focilem - i zreszta poczytajcie na Forum - wszysct oy potwierdza). jesli chodzi o FF to "standard UWA" powiedzialbym 17-40L lub 16-35L jesli "extreme UWA" to Sigma 12-24. Moim zdaniem podpiecie 10-20 pod 5D i "ryzyko uszkodzenia lustra" oraz pozbycie sie "dupki" nie jest tego warte.

Komentarz

• patric89
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 336

zaciekawił mnie tytuł posta 5d i EF-S!!!
                          a Jednak sie da. gratuluje pomysłu
                          5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• dr11
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1143

Poczytalem komentarze. To nie jest tak, ze 'dupke' trzeba urwac, spilowac. Ona na zatrzasku jest. I to nie tak, ze specjalnie 10-22 byl pod 5D uzyty. Zapinam go ciagle pod cropa i jest bardzo dobry, bywaja opinie, ze nawet lepszy niz UWA na FF. Do 5D podpialem go z czystej ciekawosci a posta napisalem w charakterze ciekawostki
                            .

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Odświeżę wątek. Czy ktoś zdejmował tę dupkę i może mi napisać/pokazać gdzie jest ten zatrzask?

Komentarz

• Chris_11
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 572

Może to pomoże:

Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

Pracuję...