Trójwymiarowe kartki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kwv
    Bywalec
    • 2006
    • 118

Trójwymiarowe kartki

Może pamiętacie kiedyś były podobne kartki w obiegu Poczty Polskiej:rolleyes:
  • marekk_ok
    Uzależniony
    • 2007
    • 821

Prawie jak film

Komentarz

• aBe
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 44

Nie wiem jak kiedys ale teraz to sie lenticular nazywa. Jestem grafikiem w firmie, ktora produkuje takie rzeczy.
      fotografia noworodkowa Kielce

Komentarz

• illy
        Bywalec
        • 2007
        • 146

kiedys tez sie bawilem, zdjecia nie moje, znalezione na google pod haslem stereogram

Komentarz

• gushman
          Coś już napisał
          • 2008
          • 68

A to jest moje:

Komentarz

• beachcomber
            Początki nałogu
            • 2005
            • 271

ktos moze opisac jak cos takiego zrobic? w PS?

Komentarz

• gushman
              Coś już napisał
              • 2008
              • 68

Najpierw robisz dwa zdjęcia o tych samych parametrach ekspozycji i z miejsc oddalonych od siebie o... powiedzmy 10 cm. Czyli obrazowo rzecz ujmując - najpierw patrząc jednym okiem przez wizjer, później drugim nie ruszając się jednocześnie z miejsca. Ew. można posłużyć się statywem dla większej precyzji, zależy jak co komu lepiej wychodzi.

W PS przenosisz jedno zdjęcia na drugie - tworzy się dla niego druga warstwa. Otwierasz okno animacji, kopiujesz w nim klatkę (z jednej robią się dwie). W pierwszym okienku wyświetlasz jedno zdjęcie (druga warstwa z drugim zdjęciem jest niewidoczna), w drugim na odwrót. Zdaje się czas opóźnienia między zdjęciami automatycznie ustawiony jest na 0, więc tego nie ruszasz. Pracę zapisujesz jako .gif i już.

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Statyw z przykręconym suwakiem do zdjęć stereoskopowych.Wykonać dwa zdjęcia przesuwając aparat suwakiem o odległosc bazową ,o ile dobrze pamietam 7,5 cm.Gdzies w książkach o fotografii opisywana jest fotografia stereoskopowa, a suwaki pentacona i innych firm są do wyszperania za grosze.Pozdrawiam.

Komentarz

• tom517
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 495

dobre to jest ale do zdjec statycznych, od jakiegos czasu chodzi mi po glowie (odkad kupilem pilota )wykonanie takiego czegos ale z obiektem w ruchu (np. akrobacje na rowerze itp itd) zamysl jest taki kilka body + takie same obiektywy (ok 10) i wszyscy identyczne piloty zeby mozna bylo z jednego w jednym czasie uruchomic migawke, otaczamy lukiem obiekt i cyk mamy 3d obraz, tylko do tego trzeba by bylo grupe Canonowiczow, chyba ze ktos ma 10 body i tyle identycznych szkielek

Komentarz

• Bagnet007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1344

Do tego zrobić maszynkę, która będzie na zmianę zasłaniała lewe i prawe oko (np wirujące przed głową półkoło) z częstotliwością dopasowaną do zmieniających się klatek. Wbić się w fazę lewej klatki dla lewego oka, prawej do prawego i mamy pełne 3D :smile:, choć i bez tego wygląda ciekawie. Próbowałem rękami,aczkolwiek mało skuteczne i zabawnie to wygląda

Komentarz

• gushman
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 68

Zamieszczone przez tom517
                      dobre to jest ale do zdjec statycznych, od jakiegos czasu chodzi mi po glowie (odkad kupilem pilota )wykonanie takiego czegos ale z obiektem w ruchu (np. akrobacje na rowerze itp itd) zamysl jest taki kilka body + takie same obiektywy (ok 10) i wszyscy identyczne piloty zeby mozna bylo z jednego w jednym czasie uruchomic migawke, otaczamy lukiem obiekt i cyk mamy 3d obraz, tylko do tego trzeba by bylo grupe Canonowiczow, chyba ze ktos ma 10 body i tyle identycznych szkielek
                      Nie jesteś pierwszy z taką wizją. Ba! Już nawet widziałem wykonanie czegoś takiego. Gość zrobił szynę wygiętą w łuk i długości połowy okręgu. Średnicy mniej więcej 2 - 3 metrów. Na całej długości, wewnątrz łuku, pomontował aparaty i spiął je do centralnego sterowania. Tym sposobem sam jeden mógł wykonać precyzyjnie trójwymiarowy obraz, który można było obracać we wszystkie strony. Widziałem w ten sposób zrobione zdjęcie dziewczynki skaczącej na skakance. Piorunujące wrażenie.

Komentarz

• illy
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 146

yyyyy

matrixa w ten sposob krecili.
                        Kamera, szyna z aparatami, kamera.

Komentarz

• Misiaque
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 392

dokładnie, zdaje się że zresztą 300D :-)

Komentarz

• Mellan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1851

Ciekaw jestem jak to wyewoluuje. Ta "trzęsiawka" sprawia wrażenie bardziej kiczowatej, niż pocztówki 3D jakie pamiętam oglądało się w czasach mojego dzieciństwa.
                            C-F-K - forever

Komentarz

• illy
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 146

wiesz, do tego powiny byc okulary stereo, ewentualnie na takie obrazki (2 obok siebie) patrzec zezem (czy tam technika patrzenia stereo)

jesli zobaczysz to: http://www.smart-kit.com/wp-content/...ram%20bird.gif
                              to zobaczysz to:

Komentarz

Pracuję...