Moze jeszcze statyw bo zechce sobie zrobic fotke z ulubionym zwierzem?
Fundacja "Mam Marzenie" - marzenie o aparacie - nowa akcja!
Zwiń
X
-
-
A tu po cichu znalazło się następne marzenie :-)
Potwierdziłem telefonicznie, że jest aktualne i zarezerwowałem do realizacji.
Jeśli chodzi o sam aparat, to dowiedziałem sie, że raczej nie lustrzanka; a ponieważ dziewczynka tak bardzo chce fotografować zwierzęta, to pierwsze przyszło mi do głowy, że potrzebne bedą długie ogniskowe, więc na chwilę obecną proponuję S5IS + CP740 + ładowarka/ karta/ aku/ dodatkowe materiały do wydruków (papier, tusze) itd.
Czy są jakies uwagi do tego wyboru?
S5IS to w tym wypadku jedyny słuszny wybór jeśli chodzi o hybrydę (jesli zamykamy sie do jedynej słusznej marki jaka jest Canon
) Duzy zakres ogniskowych swietnie nada sie do przyrody, jak i innego rodzaju fotek.
Komentarz
-
-
usilnie myślę nad tym statywem... prawie 2kg + dziecko (12 lat, dziewczynka, chora -> słaba) ??
Wiadomo, że statyw uzywa się najlepiej do 100m od samochodu, mnie się nie chce nie chce nosić mojego 2kg (funsports, 6101) i nie wydaje mi się to najlepszym pomysłem.
Natomiast nie napisałem o futerale, ale to jest "oczywista oczywistość" :-) natomiast statyw chyba sobie odpuścimy, zgoda?Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Spoko
Myslalem nad lzejszym statywem niz jakies 2kg przeciez do S5 nie potrzeba az tak ciezkiego solidnego statywu
Fakt futral jest oczywsty..
Komentarz
-
akurat sprawdziłem ten co zaproponował MacGyver i waży 1,84kg.
http://www.velbon-statywy.pl/?/content/czytaj/df
a prawo statywu pewnie znasz: "każdy statyw jest zbyt lekki, by zapewnić stabilność sprzętu; a jednocześnie zbyt ciężki, aby go ze sobą nosić" ;-)Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Pierwsze marzenie spełnione :-)
Spotkanie było bardzo sympatyczne, radość Małgosi wielka. Dla jej uśmiechu na pewno warto było przeprowadzić tę akcję. Zaprosiłem ją oczywiście na nasze forum, obiecała, z pomocą opiekunki z fundacji, zalogować się i napisać Wam kilka słów
Pisze tego posta z pociągu relacji Poznań - Wrocław, więc zdjęć jeszcze nie wrzucę. Postaram się to zrobić jutro przed południem.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Komentarz
-
Świetnie, że wszystko poszło sprawnie i Gosia mogła odebrać prezencik
Ja rowniez z niecierplowoscią czekam na Twoje fotki MacGyver i dzięki za wzorowo wykonaną misję
Miłe są takie momenty, Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Radosniej i cieplej sie robi jak mozna komus sprawic radosc i usmiech, szczegolnie tym dzieciom.Pierwsze marzenie spełnione :-)
Spotkanie było bardzo sympatyczne, radość Małgosi wielka. Dla jej uśmiechu na pewno warto było przeprowadzić tę akcję. Zaprosiłem ją oczywiście na nasze forum, obiecała, z pomocą opiekunki z fundacji, zalogować się i napisać Wam kilka słów
Pisze tego posta z pociągu relacji Poznań - Wrocław, więc zdjęć jeszcze nie wrzucę. Postaram się to zrobić jutro przed południem.Komentarz
-
także przyłaczam się do podziękowań dla wszystkich którzy sfinalizowali przekazanie "daru".
czekam na następną mozliwość sprowadzenia uśmiechu na dziecięcą twarz.canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Komentarz
-
Kurde. Przeczytałem cały wątek i... się wzruszyłem. Szkoda że go przeoczyłem, bo bardzo bym chciał również dołożyć cegiełkę. Dlatego liczę na powtórkę.Jędrek
Komentarz
-
Ja też
Zawsze omijałem ten wątek myśląc, że jest tu grupa sprzętowych onanistów "marzących o sprzęcie do własnego plecaka". :neutral:
Dlatego jeżeli będzie powtórka z akcji to ja chętnie się dorzucę, może niewiele ale "grosz do gosza i..." :wink:Komentarz
-
Serdecznie dziękuję Koledzy za te deklaracje :-)
Pożyjemy, zobaczymy... na razie musimy doprowadzić do końca bieżące sprawy. Choć różnie moze być, gdyby np. było trzeba cos dozbierać do trzeciego marzenia (na razie nieznane), to będę miał Was na uwadze i w razie potrzeby dam znać.
Dzisiaj skompletowałem zestaw dla Joasi z Olsztyna.
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=180
Ostatecznie zestaw składa się z:
- aparat Canon SX 100 - 770zł
- drukarka Selphy CP-740 - 199zł
- 2 kpl. materiałów do wydruków KP-108IP - 2x 99,99zł
- Sanyo Eneloop kpl. ładowarka + 4 Aku - 80zł
- karta Kingston 4GB - 49,99zł
----------------------------------------------
razem: 1298,97zł i po tych zakupach na naszym koncie pozostało 1319,07zł
Całośc skompletowałem w naziemnych sklepach (sprzęt posiada oryginalne drukowane polskie instrukcje, podbite gwarancje + paragony); poniewaz uważam, że w tej akcji nie ma miejsca na niewiadomego pochodzenia sprzęt z Allegro, zagubione przesyłki, dochodzenie winnych, itp.
Jedyną przesyłką będzie wysyłka powyższego sprzętu na adres olsztyńskiego oddziału Fundacji (pod zdjęciem wolontariuszy): http://www.mammarzenie.org/ourKids.php?city=olsztyn
i mam zamiar wysłać to w poniedziałek ubezpieczoną przesyłką kurierską.
Termin przekazania sprzętu choremu dziecku jest w gestii olsztyńskiej Koordynator FMM - pani Anny Góralskiej, ale chyba będzie to tym razem trwało krócej niz w Poznaniu, ponieważ w rozmowie telefonicznej pani Góralska wyraziła chęć jak najszybszego zrealizowania tego marzenia.
Przy przekazaniu sprzętu, jako przedstawiciej sponsora będzie nas reprezentowała ewa_olsztyn
http://canon-board.info/member.php?u=14860
za co Ewie serdecznie dziękujemy i prosimy o krótki fotoreportaż z tego jakże miłego wydarzenia.
teraz dwa wyjaśnienia :-)
- nie, nie zapomnielismy o futerale :-) dokupi go MacGyver i prześle bezposrednio do oddziału w Olsztynie.
- zmienił się model aparatu. Dlaczego? Już tłumaczę:
w zakupach towarzyszyła mi małżonka i gdy zobaczyła (oraz wzieła do ręki) S5IS a następnie skonfrontowała to z faktem, że ma to być dla 12-letniej dziewczynki, to powiedziała że chyba powariowaliśmy :-)
Brzydkie, wielkie, ciężkie i w ogóle be; a w jej ocenie dziecko zamiast sie ucieszyć to może się rozpłakać, że chciało fajną cyfrówkę a dostało takie "coś" ;-)
W sklepie oczywiście wskazała jakiegoś IXUSa, ale z drugiej strony wiemy, że nasza marzycielka chce fotografować zwierzątka (i w domyśle potrzebuje "duzo zooma"), więc drogą kompromisu, po telefonicznych konsultacjach z MacGyverem ostatecznie wybraliśmy właśnie tego SX'a.
EDIT:
zgodnie z ustaleniami został dokupiony futerał, wybraliśmy Tamrac Digital 1 Model 5691 w cenie 50zł i po tym zakupie na koncie pozostało 1269,07zł.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
Komentarz