Fundacja "Mam Marzenie" - marzenie o aparacie - nowa akcja!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Moze jeszcze statyw bo zechce sobie zrobic fotke z ulubionym zwierzem?
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• adikPL
      Początki nałogu
      • 2008
      • 349

Zamieszczone przez gwozdzt
      A tu po cichu znalazło się następne marzenie :-)

Potwierdziłem telefonicznie, że jest aktualne i zarezerwowałem do realizacji.

Jeśli chodzi o sam aparat, to dowiedziałem sie, że raczej nie lustrzanka; a ponieważ dziewczynka tak bardzo chce fotografować zwierzęta, to pierwsze przyszło mi do głowy, że potrzebne bedą długie ogniskowe, więc na chwilę obecną proponuję S5IS + CP740 + ładowarka/ karta/ aku/ dodatkowe materiały do wydruków (papier, tusze) itd.
      Czy są jakies uwagi do tego wyboru?

S5IS to w tym wypadku jedyny słuszny wybór jeśli chodzi o hybrydę (jesli zamykamy sie do jedynej słusznej marki jaka jest Canon ) Duzy zakres ogniskowych swietnie nada sie do przyrody, jak i innego rodzaju fotek.
      www.adriankordas.blogspot.com
      -------------------------------
      sigpic

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Wybór zestawu jest ok. Statyw też byś przydał, może coś w stylu Velbon-a DF-60 ?
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

usilnie myślę nad tym statywem... prawie 2kg + dziecko (12 lat, dziewczynka, chora -> słaba) ??
          Wiadomo, że statyw uzywa się najlepiej do 100m od samochodu, mnie się nie chce nie chce nosić mojego 2kg (funsports, 6101) i nie wydaje mi się to najlepszym pomysłem.
          Natomiast nie napisałem o futerale, ale to jest "oczywista oczywistość" :-) natomiast statyw chyba sobie odpuścimy, zgoda?
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• iktorn92
            Uzależniony
            • 2007
            • 605

SpokoMyslalem nad lzejszym statywem niz jakies 2kg przeciez do S5 nie potrzeba az tak ciezkiego solidnego statywu Fakt futral jest oczywsty..
            Flickr
            Portfolio Ślubne

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez iktorn92
              SpokoMyslalem nad lzejszym statywem niz jakies 2kg przeciez do S5 nie potrzeba az tak ciezkiego solidnego statywu
              akurat sprawdziłem ten co zaproponował MacGyver i waży 1,84kg.
              http://www.velbon-statywy.pl/?/content/czytaj/df

a prawo statywu pewnie znasz: "każdy statyw jest zbyt lekki, by zapewnić stabilność sprzętu; a jednocześnie zbyt ciężki, aby go ze sobą nosić" ;-)
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Pierwsze marzenie spełnione :-)
                Spotkanie było bardzo sympatyczne, radość Małgosi wielka. Dla jej uśmiechu na pewno warto było przeprowadzić tę akcję. Zaprosiłem ją oczywiście na nasze forum, obiecała, z pomocą opiekunki z fundacji, zalogować się i napisać Wam kilka słów
                Pisze tego posta z pociągu relacji Poznań - Wrocław, więc zdjęć jeszcze nie wrzucę. Postaram się to zrobić jutro przed południem.

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
                  Brawo

zdjęć jeszcze nie wrzucę. Postaram się to zrobić jutro przed południem.
                  czekam z niecierpliwością
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• adikPL
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 349

Świetnie, że wszystko poszło sprawnie i Gosia mogła odebrać prezencik Ja rowniez z niecierplowoscią czekam na Twoje fotki MacGyver i dzięki za wzorowo wykonaną misję Miłe są takie momenty, Pozdrawiam
                    www.adriankordas.blogspot.com
                    -------------------------------
                    sigpic

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Zamieszczone przez gwozdzt
                      akurat sprawdziłem ten co zaproponował MacGyver i waży 1,84kg.
                      Kurcze, miałem ten statyw przez rok i wydawał mi się leciutki :-) No ale może ja skrzywiony landszafciarz jestem (pomijają fakt że kumple śmieją się iż w poprzednim wcieleniu byłem szerpą) ;-)

Komentarz

• marekk_ok
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 821

Spotkanie było bardzo sympatyczne, radość Małgosi wielka. Dla jej uśmiechu na pewno warto było przeprowadzić tę akcję. Zaprosiłem ją oczywiście na nasze forum, obiecała, z pomocą opiekunki z fundacji, zalogować się i napisać Wam kilka słów
                        Pisze tego posta z pociągu relacji Poznań - Wrocław, więc zdjęć jeszcze nie wrzucę. Postaram się to zrobić jutro przed południem.
                        Radosniej i cieplej sie robi jak mozna komus sprawic radosc i usmiech, szczegolnie tym dzieciom.

Komentarz

• krisv740
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 195

także przyłaczam się do podziękowań dla wszystkich którzy sfinalizowali przekazanie "daru".
                          czekam na następną mozliwość sprowadzenia uśmiechu na dziecięcą twarz.
                          canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• jedrucha
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 110

Kurde. Przeczytałem cały wątek i... się wzruszyłem. Szkoda że go przeoczyłem, bo bardzo bym chciał również dołożyć cegiełkę. Dlatego liczę na powtórkę.
                            Jędrek

Komentarz

• Rafal913
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 115

Zamieszczone przez jedrucha
                              Kurde. Przeczytałem cały wątek i... się wzruszyłem. Szkoda że go przeoczyłem, bo bardzo bym chciał również dołożyć cegiełkę. Dlatego liczę na powtórkę.
                              Ja też

Zawsze omijałem ten wątek myśląc, że jest tu grupa sprzętowych onanistów "marzących o sprzęcie do własnego plecaka". :neutral:

Dlatego jeżeli będzie powtórka z akcji to ja chętnie się dorzucę, może niewiele ale "grosz do gosza i..." :wink:

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

Zamieszczone przez krisv740
                                czekam na następną mozliwość sprowadzenia uśmiechu na dziecięcą twarz.
                                Zamieszczone przez jedrucha
                                bardzo bym chciał również dołożyć cegiełkę. Dlatego liczę na powtórkę.
                                Zamieszczone przez Rafal913
                                jeżeli będzie powtórka z akcji to ja chętnie się dorzucę...
                                Serdecznie dziękuję Koledzy za te deklaracje :-)
                                Pożyjemy, zobaczymy... na razie musimy doprowadzić do końca bieżące sprawy. Choć różnie moze być, gdyby np. było trzeba cos dozbierać do trzeciego marzenia (na razie nieznane), to będę miał Was na uwadze i w razie potrzeby dam znać.

Dzisiaj skompletowałem zestaw dla Joasi z Olsztyna.
                                http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=180

Ostatecznie zestaw składa się z:
                                - aparat Canon SX 100 - 770zł
                                - drukarka Selphy CP-740 - 199zł
                                - 2 kpl. materiałów do wydruków KP-108IP - 2x 99,99zł
                                - Sanyo Eneloop kpl. ładowarka + 4 Aku - 80zł
                                - karta Kingston 4GB - 49,99zł
                                ----------------------------------------------
                                razem: 1298,97zł i po tych zakupach na naszym koncie pozostało 1319,07zł

Całośc skompletowałem w naziemnych sklepach (sprzęt posiada oryginalne drukowane polskie instrukcje, podbite gwarancje + paragony); poniewaz uważam, że w tej akcji nie ma miejsca na niewiadomego pochodzenia sprzęt z Allegro, zagubione przesyłki, dochodzenie winnych, itp.
                                Jedyną przesyłką będzie wysyłka powyższego sprzętu na adres olsztyńskiego oddziału Fundacji (pod zdjęciem wolontariuszy): http://www.mammarzenie.org/ourKids.php?city=olsztyn
                                i mam zamiar wysłać to w poniedziałek ubezpieczoną przesyłką kurierską.

Termin przekazania sprzętu choremu dziecku jest w gestii olsztyńskiej Koordynator FMM - pani Anny Góralskiej, ale chyba będzie to tym razem trwało krócej niz w Poznaniu, ponieważ w rozmowie telefonicznej pani Góralska wyraziła chęć jak najszybszego zrealizowania tego marzenia.
                                Przy przekazaniu sprzętu, jako przedstawiciej sponsora będzie nas reprezentowała ewa_olsztyn
                                http://canon-board.info/member.php?u=14860
                                za co Ewie serdecznie dziękujemy i prosimy o krótki fotoreportaż z tego jakże miłego wydarzenia.

teraz dwa wyjaśnienia :-)
                                - nie, nie zapomnielismy o futerale :-) dokupi go MacGyver i prześle bezposrednio do oddziału w Olsztynie.
                                - zmienił się model aparatu. Dlaczego? Już tłumaczę:
                                w zakupach towarzyszyła mi małżonka i gdy zobaczyła (oraz wzieła do ręki) S5IS a następnie skonfrontowała to z faktem, że ma to być dla 12-letniej dziewczynki, to powiedziała że chyba powariowaliśmy :-)
                                Brzydkie, wielkie, ciężkie i w ogóle be; a w jej ocenie dziecko zamiast sie ucieszyć to może się rozpłakać, że chciało fajną cyfrówkę a dostało takie "coś" ;-)
                                W sklepie oczywiście wskazała jakiegoś IXUSa, ale z drugiej strony wiemy, że nasza marzycielka chce fotografować zwierzątka (i w domyśle potrzebuje "duzo zooma"), więc drogą kompromisu, po telefonicznych konsultacjach z MacGyverem ostatecznie wybraliśmy właśnie tego SX'a.

EDIT:
                                zgodnie z ustaleniami został dokupiony futerał, wybraliśmy Tamrac Digital 1 Model 5691 w cenie 50zł i po tym zakupie na koncie pozostało 1269,07zł.
                                Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: uzupełnienie zakupów
                                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...