Jako że mniej sie w Nikonie rozeznaję a mam taką potrzebę wiedzy - prośba do świadomych kolegów: interesuje mnie lista odpowiadających sobie modeli obu producentów - czyli np: 1DsMkIII = D3; 1D MkIII = ?... itd itp. Bardzo prosze o jak najbardziej precyzyjne parowanie - tu ukłon w stronę użytkowników/testerów obu systemów (mniej teoretyków:-)) Dyskusja mile widziana!
Canon = Nikon
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Otwórz sobie skąpca czy ceneo i posegreguj aparaty wg ceny. Te co są obok siebie to są porównywalne modele. -
Canon ≠ Nikon :-)
Cała sprawa polega na tym , że działy marketingu obu producentów stają na głowie (albo się dogadali) aby tego się nie dało zrobić i pozycjonują swoje aparaty w ten sposób, aby ze sobą bezpośrednio nie konkurowały :-)
kolejnośc wygląda mniej więcej tak:
1DS III
D3
1D III
5D ~ D300 (ale zupełnie inny target)
40D
D80
450D
D60
1000D? :-)
D40Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Tylko najśmieszniejsze w całej tej dyskusji jest to, że Nikon i Canon nie wojują na tej samej półce cenowej/jakościowej. Nie ma prawie wcale idealnych odpowiedników u tych producentów.
Ich produkty są pozycjonowane naprzemiennie więc dla każdego coś miłego
Komentarz
-
Ja bym jeszcze wsadził gdzieś 400D - tylko gdzie???Canon ≠ Nikon :-)
Cała sprawa polega na tym , że działy marketingu obu producentów stają na głowie (albo się dogadali) aby tego się nie dało zrobić i pozycjonują swoje aparaty w ten sposób, aby ze sobą bezpośrednio nie konkurowały :-)
kolejnośc wygląda mniej więcej tak:
1DS III
D3
1D III
5D ~ D300 (ale zupełnie inny target)
40D
D80
450D
D60
1000D? :-)
D40"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Ej - no bez jaj...Toż nawet posługując się twoją metodą do niczego nie dojdę bo widełki cenowe w obu wyszukiwarkach plasują różne aparaty w tej samej kategorii! No - porada... hmmmm....
Pozostałym kolegom - bardzo dziekuję. Szczerze mówiąc - zawsze myślałem (nie znam wcale Nikona!) że systemy się dublują - a tu wyraźnie wynika jakby symptom ...współpracy!
Najbardziej mnie interesuje wyższa półka sprzętowa - namawiam do wymiany opinii nadal :-)
o co chodzi z tym śrubokrętem?Komentarz
Komentarz