www.canon.pl leży - może jednak koniec świata? ;)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez MacGyver
    Kilka autoryzowanych serwisów w sprzętu foto Canona w Polsce nie wydaje mi się zbyt dobrym pomysłem....
    No niekoniecznie. Kilka serwisów świadczących podstawowe usługi i wykonujących proste naprawy w niczym nie przeszkadza. I tak zostanie sporo dla super-specjalistów. Z tego co wiem to i Canon i Nikon mają tylko jeden workshop w Europie z wyposażeniem do naprawy obiektywów na poziomie optyki. To jest zupełnie zrozumiałe bo osprzęt paskudnie drogi a i potrzeb takich napraw niewiele. Ale nawet zwykłe czyszczenie matrycy, matówki, wymiana migawki czy strojenie BF/FF to nie są naprawy wymagające super-duper sprzętu i wysokich kwalifikacji.

Kiedyś w każdym większym mieście był jeden lub dwa warsztaty foto gdzie migawkę naprawili i transport filmu też - teraz ktoś kto nie ma ochoty na eksperymenty żeby wyczyścić matrycę musi wysyłać sprzęt do Warszawy. To naprawdę jest chore.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Te warsztaty w większości dalej istnieją i mogłyby wciąż naprawiać migawki i wytarte kółka nastaw, gdyby nie całkowity brak dostępu do część zamiennych i schematów serwisowych. Myślę że tu właśnie leży podstawowy problem, bo kilkuletni aparat, podobnie jak stary samochód niemal każdy woli oddać do serwisu nieautoryzowanego, gdzie z natury rzeczy jest taniej.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

To jest jakaś niezrozumiała polityka - nie tylko Canona. Strojenie obiektywów i body na te BF/FF wymaga szkła wzorcowego, komputera z oprogramowaniem i śrubokręta. Aha statyw i pomieszczenie jeszcze. Zupełnie nie rozumiem dlaczego tego nie można udostępnić w 12-15 miastach w Polsce. Wymiana migawki czy czyszczenie matówki/matrycy/lustra to sa naprawdę proste technicznie czynności. Centralizacja miała podnieść jakość usług. Zadziałało dokładnie odwrotnie. Popsuło. Podejrzewam, że na Żytniej też by się ucieszyli gdyby odpadły im takie zupełnie rutynowe naprawy/konserwacje - może lepiej robili by te bardziej skomplikowane mając więcej czasu na nie

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez Vitez
          A na południe OD Polski może być?

COPY SERVIS spol. s r.o
          Štefánikova 43
          Praha 5 – Smíchov
          tel.: 257 315 732, 257 315 531
          fax.: 257 312 938

Dzięki. To się fajnie wszystko pisze jak się mieszka w Warszawie .

Zamieszczone przez Janusz Body
          To jest jakaś niezrozumiała polityka - nie tylko Canona. Strojenie obiektywów i body na te BF/FF wymaga szkła wzorcowego, komputera z oprogramowaniem i śrubokręta. Aha statyw i pomieszczenie jeszcze. Zupełnie nie rozumiem dlaczego tego nie można udostępnić w 12-15 miastach w Polsce. Wymiana migawki czy czyszczenie matówki/matrycy/lustra to sa naprawdę proste technicznie czynności. Centralizacja miała podnieść jakość usług. Zadziałało dokładnie odwrotnie. Popsuło. Podejrzewam, że na Żytniej też by się ucieszyli gdyby odpadły im takie zupełnie rutynowe naprawy/konserwacje - może lepiej robili by te bardziej skomplikowane mając więcej czasu na nie
          Dokładnie. Zresztą w innych krajach np. w UK mogą być serwisy w kilku miastach i żyją. Jestem przekonany, że to tylko kwestia czasu i u nas też tak będzie.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

"Koniec świata" to doprowadzenie do takiego stanu:
            "Niestety nie wysłałem tego aparatu gdyż kilka osób na forum twierdzi że jest całkiem dobrze i że na Źytniej to mogą mi FF jeszcze bardziej powiększyć. Zestrachany odebrałem aparat i focę dalej." Pisze to nasz kolega z forum (w innym wątku). FF w jego 40D jest oczywisty (widziałem fotki), sprzedawca zakwalifikował body do regulacji. Tylko co zrobić z tym strachem...
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez marfot
              Tylko co zrobić z tym strachem...
              Wysłać do Berlina...

Komentarz

Pracuję...