50 mm f 1.8 mk I

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

50 mm f 1.8 mk I

Nie wiecie przypadkiem jaki jest symbol osłony p. słonecznej do tego obiektywu? Szukałem na canon museum i nie jest podany. Właśnie zakupiłem szkiełko i potrzebuję osłony, poza tym chciałem zapytać czy każdy dekielek przedni Canona 58mm pasuje do tego szkiełka. Może od wersji plastik-fantastic aka mk II?
    the silence is deafening
  • Auwo
    Uzależniony
    • 2004
    • 928

oslona EW-65 , dekiel bez problemu powinien pasowac w koncu 58 mm to 58 mm

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Re: 50 mm f 1.8 mk I

Zamieszczone przez gietrzy
      Nie wiecie przypadkiem jaki jest symbol osłony p. słonecznej do tego obiektywu? Szukałem na canon museum i nie jest podany. Właśnie zakupiłem szkiełko i potrzebuję osłony, poza tym chciałem zapytać czy każdy dekielek przedni Canona 58mm pasuje do tego szkiełka. Może od wersji plastik-fantastic aka mk II?
      Osłona od Mk II chyba nie pasuje - jest dwuczęściowa, jedna część to metalowy pierścień wkręcany w gwint filtra (52 mm a nie 58 mm !!!) a druga to sama osłona mocowana bagnetowo na takie zatrzaski na wspomnianym pierścieniu...

BTW: Interesujące jest jak szybko posiadacze Mk I zaczynają obsypywać epitetami Mk II...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez Auwo
        oslona EW-65 , dekiel bez problemu powinien pasowac w koncu 58 mm to 58 mm
        Dzięki. Tak z czystej ciekawości: gdzie się tego doszukałeś?
        the silence is deafening

Komentarz

• Auwo
          Uzależniony
          • 2004
          • 928

gietrzy, www.google.com

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Ciekawe jaka jest tego cena. Do mkII okolo 1/4-1/3 ceny samego szkla. Horror. No ale szkielko przynajmniej tanie i fajne. A moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia z mocowaniem na 50 mm 1.8 mk II jakis nieoryginalnych, dokrecanych oslon przeciwslonecznych na gwint 52 mm. Troche offtopicznie ale nie wytrzymalem...
            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

zastanawiam sie, czy w 50mm f1.8 oslona przeciwsloneczna jest az tak potrzebna. ten obiektyw ma dosc gleboko schowana przednia soczekwe w porownaniu z innymi szklami

Komentarz

• lackowa
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 34

Myślałem o kupnie do 50/1,8II na allegro osłony gumowej Hama za 30zł ale kupiłem oryginalną.

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Re: 50 mm f 1.8 mk I

Zamieszczone przez Krzychu
                  Zamieszczone przez gietrzy
                  Może od wersji plastik-fantastic aka mk II?
                  BTW: Interesujące jest jak szybko posiadacze Mk I zaczynają obsypywać epitetami Mk II...
                  Niewiem o co Ci chodzi. Mój epitet nie ma nic wspólnego z mkI vs. mkII. MkI dopiero do mnie idzie...chodziło mi raczej o Nikor 50 1.8 vs. mkII

BTW. Ten Nikor z D70 na 1.8 to mydełko, no ale kilka przyslon do góry to mniam mniam
                  the silence is deafening

Komentarz

• Spontan
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 182

bo ja wiem czy takie mydełko

mocny crop, zapisane z kompresja 80% , demon ostrosci to to niejest, ale wypada lepiej i mechanicznie i optycznie niz 50tka canonawska (mialem obie , wiem co mowie )

Komentarz

Pracuję...