Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy jest jakiś sposób aby można było zakupiony aparat wrzucić w koszty firmy (odliczyć też VAT) i nikt się do tego nie przyczepił. Firma ma profil komputerowo - ochrona środowiska.
Sposób jest taki: kupujesz sprzęt a sprzedający wystawi Ci fakturę VAT na Twoją firmę. Jeżeli sprzęt kosztuje mniej niż 3.500 złociszy netto, to staje się kosztem jednorazowo i w całości. Jeśli natomiast kosztuje więcej niż 3.500 + Vat, to staje się środkiem trwałym i możesz, a nawet powinieneś go amortyzować. W jakim okresie amortyzuje się taki sprzęt nie wiem niestety.
Co do odliczenia podatku VAT, to w formularzu VAT-7, jaki składasz comiesięcznie do US znajduje się rubryka "zakup środków trwałych" czy jakoś tak podobnie (jest to na drugiej stronie formularza, którego nie mam przy sobie, więc cytuję z pamięci).
Pozostaje jeszcze problem, czy zakup takiego sprzętu zostanie uznany przez US. Ale tutaj sprawa wydaje mi się dosyć prosta: kosztem firmy może być to, co służy do osiągania przychodu, więc w przypadku firmy o profilu "komputerowo - ochrona środowiska" nie powinno być kłopotu z uzasadnieniem takiego wydatku przed US.
Sposób jest taki: kupujesz sprzęt a sprzedający wystawi Ci fakturę VAT na Twoją firmę. ...
To ja wiem :smile:
<Pozostaje jeszcze problem, czy zakup takiego sprzętu zostanie uznany przez US. Ale tutaj sprawa wydaje mi się dosyć prosta: kosztem firmy może być to, co służy do osiągania przychodu, więc w przypadku firmy o profilu "komputerowo - ochrona środowiska" nie powinno być kłopotu z uzasadnieniem takiego wydatku przed US.>
nic nie musisz uzasadnać, słuchałem kiedyś wypowiedzi jakiegoś sekretarza stanu z min. finansów na ten własnie temat, i stwierdził jasno, że urząd skarbowy nie ma prawa kwestionowac celowości wydatków firmy, a dla 100% pewności spokojnego snu :-D za 50 zł zrobć rozszerzenie działalności o usługi fotograficzne (np. będziesz próbował sprzedawać fotki w internecie)
Witam,
przy twojej działalności uzasadznień może byc milion.
1. jezeli sprzedajesz sprzęt w internecie - robienie fotek
2. jezeli masz swoja strone internetową - to samo
3. prezentacja towarów klientowi - oczywiscie fotograficzna
4. dokumentacja czynnosci zwiazanych z ochroną środowiska
5. jeżeli nic powyższego to wystaw fakture znajomemu na 50 zł za zdjecia na stronę (oczywiscie w tym przypadku tak jak pisał przedmówca przydałoby się zmienić wpis do działalności)
6. itd
nic nie musisz uzasadnać, słuchałem kiedyś wypowiedzi jakiegoś sekretarza stanu z min. finansów na ten własnie temat, i stwierdził jasno, że urząd skarbowy nie ma prawa kwestionowac celowości wydatków firmy, a dla 100% pewności spokojnego snu :-D za 50 zł zrobć rozszerzenie działalności o usługi fotograficzne (np. będziesz próbował sprzedawać fotki w internecie)
Sekretarz stanu może i dobrze prawi, ale w przypadku kontroli skarbowej nie będziesz chyba tłumaczył urzędnikowi, że słyszałeś jak ktoś z ministerstwa mówił coś tam...
Zamieszczone przez MarcinekP
Witam,
przy twojej działalności uzasadznień może byc milion.
1. jezeli sprzedajesz sprzęt w internecie - robienie fotek
2. jezeli masz swoja strone internetową - to samo
3. prezentacja towarów klientowi - oczywiscie fotograficzna
4. dokumentacja czynnosci zwiazanych z ochroną środowiska
5. jeżeli nic powyższego to wystaw fakture znajomemu na 50 zł za zdjecia na stronę (oczywiscie w tym przypadku tak jak pisał przedmówca przydałoby się zmienić wpis do działalności)
6. itd
pozdrawiam
I właśnie o takie uzasadnienia mi chodziło. Takiej argumentacji chyba żaden urzędnik nie podważy.
Dzięki.
I chyba to będzie najlepsze, będzie można wykazać przychód w związku z poniesionym kosztem.
Jeśli płacisz podatek to możesz sobie odliczyć co chcesz. Problemy z US zaczynają się w przypadku wykazywania strat związanych z poczynionymi inwestycjami. Tak zwana ucieczka od podatku jest dość łatwo wykrywana przez skarbówkę. Wystarczy, że wzrośnie Ci obrót a podatek nie, lub przy stabilnym obrocie nagle pojawi się strata. Kontrola pewna. Jak ktoś zafunduje sobie "inwestycję" na poziomie 1% obrotu, nikt nawet nie zauważy co tam zostało w te koszty zaliczone.
Jeśli płacisz podatek to możesz sobie odliczyć co chcesz. Problemy z US zaczynają się w przypadku wykazywania strat związanych z poczynionymi inwestycjami. Tak zwana ucieczka od podatku jest dość łatwo wykrywana przez skarbówkę. Wystarczy, że wzrośnie Ci obrót a podatek nie, lub przy stabilnym obrocie nagle pojawi się strata. Kontrola pewna. Jak ktoś zafunduje sobie "inwestycję" na poziomie 1% obrotu, nikt nawet nie zauważy co tam zostało w te koszty zaliczone.
nie do końca prawda,
wystarczy rutynowa kontrola VAT i "zauważą", inna kwestia czy się przyczepią czy też nie
przykład mojej kontroli musiałem napisać oświadczenie że zakupiony przeze mnie wózek transportowy za bagatela 90 zł brutto !!! - wykorzystuje do celów bezpośrednio związanych z prowadzoną DG , sama urzędniczka US miała ubaw po pachy , ale widocznie brakło im rubryczki kwalifikacyjnej i stąd potrzebowali mojego oświadczenia
i co ?....i to że Polska to jest piękny kraj
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
nie do końca prawda,
wystarczy rutynowa kontrola VAT i "zauważą", inna kwestia czy się przyczepią czy też nie
przykład mojej kontroli musiałem napisać oświadczenie że zakupiony przeze mnie wózek transportowy za bagatela 90 zł brutto !!! - wykorzystuje do celów bezpośrednio związanych z prowadzoną DG , sama urzędniczka US miała ubaw po pachy , ale widocznie brakło im rubryczki kwalifikacyjnej i stąd potrzebowali mojego oświadczenia
i co ?....i to że Polska to jest piękny kraj
Witam ponownie,
Twój to jest przejaskrawiony przykład jak urzędnicy US nadinterpretują przepisy.
To nie za bardzo jest twój obowiązek udowadniania (czy pisania oświadczeń) że ty ten wózek za całe 90 zł wykorzystujesz w działalności, tylko ich obowiązkiem jest udowodnienie (o ile oczywiście istnieją przesłanki) że taki wózek nie jest związany z prowadzoną działalnością. Bo przez to, że wpisałeś sobie go w koszty (czy też ująłeś w ewidencji VAT zakupów) oświadczyłeś, że wykorzystujesz go do działalności.
No ale u nas jest tak, że to ty musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem...
Zamieszczone przez 1jac
No tu nie do końca masz rację.
Zgodnie z Art 5a ust. 6 pkt. Ustawy o podatku dochodowym od sobów fizycznych (od bodajże 1 stycznia 2007 roku)
działalność dospodarcza to działalność zarobkowa prowadzona we własnym imieniu bez względu na jej rezultat.
Zgodnie z tym, można prowadzić działalność gospodarczą i mieć straty
Witam ponownie,
....
Zgodnie z Art 5a ust. 6 pkt. Ustawy o podatku dochodowym od sobów fizycznych (od bodajże 1 stycznia 2007 roku)
działalność dospodarcza to działalność zarobkowa prowadzona we własnym imieniu bez względu na jej rezultat.
Zgodnie z tym, można prowadzić działalność gospodarczą i mieć straty
To oczywiście tak w dużym skórcie
pozdrawiam
też nie do końca
bo jak pociągniesz na stratach któryś miesiąc pod rząd, to napewno zainteresują się co się dzieje w Polsce Prawo jest tylko Sprawiedliwości nie ma
prawo -prawem, a urzędnik - urzędnikiem na dodatek każdy inaczej interpretuje to prawo
przecież to nam towarzyszy od daaaawnaa ...
...sąd - sądem a sprawiedliwość musi byc po naszej stronie (czytaj urzędniczej )
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
też nie do końca
bo jak pociągniesz na stratach któryś miesiąc pod rząd, to napewno zainteresują się co się dzieje w Polsce Prawo jest tylko Sprawiedliwości nie ma
prawo -prawem, a urzędnik - urzędnikiem na dodatek każdy inaczej interpretuje to prawo
przecież to nam towarzyszy od daaaawnaa ...
...sąd - sądem a sprawiedliwość musi byc po naszej stronie (czytaj urzędniczej )
Witam,
nie chce mi sie polemizować na tematy czystko teoretyczne
ale z doswiadczenia wiem jak to wyglada (może inaczej z doświadczenia ponad 90 firm).
Drugą sprawą jest to, że US w tym momencie nie wie czy dana dzialalność z miesiąca na miesiąc jest na stracie czy nie (brak obowiązku składania deklaracji miesięcznych). A brak wpłaty nie oznacza, że jest strata.
Jedynie US domaga się wyjaśnień, jeżeli wystąpi nadwyżka podatku naliczonego nad należnym w podatku VAT. Wtedy proszą o wypełenienie takich wyjaśnieć, dlaczego wystapiła taka nadwyżka, jak bedzie w najbliższych 6 miesiącach itp.
Komentarz