Rekompensata za zepsuty negatyw.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Zamieszczone przez ewg
    Głupotą jest wyłącznie robienie z tego ideologii (czyli prania mózgu)! Podobnie jak głupotą jest niebadanie czegoś, ze względu na ogólnie przyjęte status quo.

Na poziomie naukowym powyższe cechy niewątpliwie mniej lub bardziej stanowią o predyspozycjach ich posiadacza, tylko nie jest politycznie poprawne tego badanie a już tym bardziej ogłaszanie - bo jak tylko, to od razu patrz: III Rzesza. Obecnie nasza cywilizacja dorobiła się przeciwnej i równie kłamliwej ideologii, że wszyscy ludzie są równie fajni. Ale gdyby tylko ta ideologia przestała obowiązywać jestem pewien, że firmy ubezpieczeniowe, banki i inne takie tam instytucje, szybko sporządziłyby pełen katalog cech ludzkich (włącznie z kolorem włosów!), które według jakiegoś drogiego badania i przyłożonego rachunku prawdopodobieństwa stanowiłyby o ich dochodach.
    W ujęciu statystycznym oczywiście jest tak, jak piszesz, Pewne cechy fizyczne przekładają się na średni poziom predyspozycji. Ale statystyka ma tę cechę, że działa tylko w jedną stronę. Z cech wielu jednostek populacji można policzyć statystykę predyspozycji. Ze statystyki nie można policzyć predyspozycji poszczególnych jednostek. To nie jest żadna ideologia tylko prosta matematyka.

Jeżeli superdokładne, drogie i naukowe badania udowodnią, że łysi są mądrzejsi od owłosionych, to czy oznacza to, że każdy kudłacz jest głupszy od każdego łysego i na pewno zepsuje oddany do labu negatyw?

Komentarz

• Garnett
      Coś już napisał
      • 2004
      • 79

Zamieszczone przez micles
      Nie, bo jak ktoś "przyjmuje do naprawy Opla w salonie napraw samochodów Nissan", to albo jest głupi, albo niedoedukowany, albo popełnia najzwyczajniejszy błąd.

No i tutaj sie nie zgodzę. Według mnie jak ktoś oddaje Opla do naprawy w salonie Nissan to jest......... ( sam sobie dopisz odpowiedni epitet ) albo jak przynajmniej jak to jest taka nietypowa sytuacja to powinien sie zapytać czy dadzą rade to odpowiednio zrobić.
      Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
      ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Komentarz

• sniper88
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1156

Zamieszczone przez Kolaj
        W ujęciu statystycznym oczywiście jest tak, jak piszesz,
        Jak to mowia: jest male klamstwo, duze klamstwo i statystyka
        Statystycznie pies i jego pan maja po trzy nogi, czyli kazdy z nich jest uposledzony
        A co do Twoich wypowiedzi Micles-delikatnie rzecz ujmujac byly kontrowersyjne
        WWW | 500px | IG
        Semper in altum

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Zamieszczone przez sniper88
          A co do Twoich wypowiedzi Micles-delikatnie rzecz ujmujac byly kontrowersyjne
          No bo jak zawsze daję się wciągnąć w wir forum. Nie umiem po prostu zaprzestać rozmowy po tym jak się dowiedziałem tego co chciałem się dowiedzieć. To jest wg mnie jedna z moich negatywnych cech. Ponoszony emocjami czasami piszę takie głupoty, chociaż głęboko się nad nimi nie zastanawiam. Dlatego, żeby zaoszczędzić mi dalszej porażki, hańby itp proszę o :

EOT :P

Komentarz

• Nevermind
            Bywalec
            • 2007
            • 135

Dzieciak jesteś, ot co

Tyle w tym temacie ode mnie.

Pozdrawiam !
            Nevermind
            Power of lenses

Komentarz

• adamek
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2265

A że tak głupio spytam - pytałeś czy wywołują ręcznie?
              Bo ja to może dziwny jestem, ale zawsze pytam przed oddaniem rolki slajdu, czy wywołują slajdy.
              Gdybym nie wołał BW w łazience, to sądzę, że o to także bym pytał...
              Miłego dnia
              adam jastrzębowski
              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
              tu tu

Komentarz

• bebesky
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1231

Zamieszczone przez adamek
                Bo ja to może dziwny jestem, ale zawsze pytam przed oddaniem rolki slajdu, czy wywołują slajdy.
                też nie mogę się doczekać na odpowiedź

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Zamieszczone przez adamek
                  Gdybym pytał, to by mi powiedzieli że nie wywołują i bym nie oddał.
                  Po pierwsze : wiedziałem że niektóre są ręcznie wywoływane, a niektóre C-41
                  Po drugie : zupełnie zapomniałem o tym, że ta Delta jest do ręcznego
                  Po trzecie : nie wiedziałem, że MM nie jest na tyle spostrzegawcza żeby mnie o tym poinformować, że u nich tego mi nie zrobią.
                  Po czwarte : każdy może się pomylić i basta. Na drugi raz będę już wiedział.

Dziękuję wszystkim za pomoc, przepraszam urażonych moimi wypowiedziami, proszę o wyrozumiałość i o postawienie się w mojej sytuacji.

EOT

Komentarz

• bebesky
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1231

czyli zaniosłeś film o którym wiedziałeś że trzeba go wywołać w specjalny sposób a mimo to nie zapytałeś o to czy taka usługa jest w ogóle możliwa, nie powiedziałeś obsłudze że chcesz żeby film został wywołany w jakiś specjalny sposób,
                    nie piszesz nic o tym czy na kasecie były czytelne informacje dotyczące rodzaju filmu (bo przecież nalepka z kasety mogła być zerwana)

ponadto w chwili odbierania filmu wiesz że film został "zepsuty" a mimo to płacisz tylko po to żeby wrócić i zrobić awanturę

Mam nadzieję że technik przy labie dobrze wiedział co robi i specjalnie sp... ci film myśląc "o jakiś jeleń przyniósł film do ręcznego wywołania i chce żeby go zepsuć hahaha no to mu go zepsujemy hahaha"

Komentarz

• marekk_ok
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 821

Ten watek delikatnie mowiac jest "niesmaczny" - mowa o "naciaganiu", ocenie bezpodstawnej kogos kompetencji wg plci itd.
                      micles - zastanow sie na spokojnie czy napewno zachowales sie i analizujesz ten "case" uczciwie przed i po sprawie.
                      Zycze Abys wyciagnal pozytywne wnioski.

Komentarz

• ewg
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1079

Przestańcie się już znęcać nad skruszonym nieomylni... :rolleyes:

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Zamieszczone przez bebesky
                          czyli zaniosłeś film o którym wiedziałeś że trzeba go wywołać w specjalny sposób a mimo to nie zapytałeś o to czy taka usługa jest w ogóle możliwa, nie powiedziałeś obsłudze że chcesz żeby film został wywołany w jakiś specjalny sposób,
                          Wiedziałem, ale podczas oddawania zapomniałem, a nawet jakbym pamiętał, to i tak bym się nie zapytał, bo lab to lab i to oni wiedzą czy wywołują czy nie.
                          nie piszesz nic o tym czy na kasecie były czytelne informacje dotyczące rodzaju filmu (bo przecież nalepka z kasety mogła być zerwana)
                          Tak, specjalnie zerwałem, i jeszcze nakleiłem naklejkę od innego, wywoływanego w C-41. Oczywiście, że była naklejka czytelna. Pracownicy, którzy przyjmowali mnie z reklamacją mówili, że oni nigdy by Delty nie wołali w C-41 i że tamta co wołała to się na pewno zapomniała.
                          ponadto w chwili odbierania filmu wiesz że film został "zepsuty" a mimo to płacisz tylko po to żeby wrócić i zrobić awanturę
                          Po pierwsze nie awanturę, tylko reklamację, a po drugie to co, miałem zostawić negatyw zapominając o całej sprawie?
                          Mam nadzieję że technik przy labie dobrze wiedział co robi i specjalnie sp... ci film myśląc "o jakiś jeleń przyniósł film do ręcznego wywołania i chce żeby go zepsuć hahaha no to mu go zepsujemy hahaha"
                          Tak, a może zrobił jeszcze lepiej : oddał mi czystą kliszę, a moją zabrał do siebie, wywołał i wysłał zdjęcia na konkurs? Proszę, dajcie już spokój...

Zamieszczone przez ewg
                          Otóż to.

Komentarz

• bebesky
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1231

Zamieszczone przez ewg

aaaa dlaczego

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Jakby co, to MM odpisało pismem, że mogę przyjść z nim jako z talonem 50zł na zakupy w MM.

Komentarz

• mirqu
                                • 2006
                                • 12

kiedyś oddalem juz wywolane przeze mnie ilfody do skanowania(negatywów) bylo tego ok 5sztuk jaki efekt ??

Przez 3 negatywy przebiegala idealna prosta rysa i co mozna bylo z tym zrobić ??

Gdzie to bylo nie bede reklamował labu.

Zdjecia tez nie byly na tych negatywach jakies genialne, bo to byl tylko spacerowy plenerek, ale mimo wszystko i tak dalo sie z tych negatywów wyciągnąć coś na papier bez wiekszej szkody dla zdjec. Jednak niechec pozostaje.

Komentarz

Pracuję...