Katastrofa CASA

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Zamieszczone przez terminator
    A co do katastrofy - to wszystko takie bardzo dziwne jest, nie ma jakichś mocno osadzonych w realiach hipotez - atmosfera wielkiej tajemnicy - tak jakby ktoś chciał zadeptać ślady...
    Nie wypisujcie bzdur, proszę. Tutaj naprawdę nie potrzeba stwarzać atmosfery fałszywej sensacji.
    Normalne, że oficjalne źródła nie będą prowadzić spekulacji, dopóki nie zbadają wszystkich szczegółów katastrofy i nie przeanalizują zapisów czarnej skrzynki. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego i nie doszukiwałbym się żadnych prób maskowania czegoś.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Komentarz

• terminator
      Początki nałogu
      • 2007
      • 325

Myślę, że wrócimy do tego watku po ogłoszeniu "oficjalnej" wersji wydarzeń (za kilka miesięcy). A że nacisk ze strony opinii publicznej jest - to chyba dobrze?
      __________________________________________________ ____
      " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
      chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• KrzysiekRally
        Coś już napisał
        • 2007
        • 91

Zamieszczone przez solti
        Jak czegoś nie wiesz, to nie wypisuj głupot.
        Katastrofa miała miejsce ok. 1300 m w linii prostej od progu pasa.
        A to dziwne, bo ja właśnie czytam w gazecie i jest napisane, że 800m... ale nie o to chodzi.
        Miejmy tylko nadzieję, że nie będzie żadnych utajnień i wymówek typu "tajemnica państwowa"
        www.image-sport.net moja www
        www.imagesport.digart.pl prace
        www.facebook.com/imagesportnet
        7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7

Komentarz

• LemonR
          Bywalec
          • 2005
          • 234

A jeżeli nawet powiedzą "tajemnica państwowa" to mają do tego prawo i tyle.

Komentarz

• comatus
            Uzależniony
            • 2006
            • 725

Ale jaka w tym może być "tajemnica państwowa"???

Komentarz

• terminator
              Początki nałogu
              • 2007
              • 325

Tajemnica, tajemnica...
              Widzicie co się dzieje w temacie żołnierzy z Iraku.
              __________________________________________________ ____
              " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
              chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Zamieszczone przez Krzychu
                Zapomniałeś napisać jeszcze o nieczynnym ILS'ie (który w tej sprawie jest kompletnie bez znaczenia [...]
                A to dlaczego? Spadł przy podejściu czy odejściu (do drugiego podejścia)? W AIP Polska ILS (LLZ i GP) na tym lotnisku jest opisany jako niecywilny i "oblatywany" od wielu już lat. Wiesz może dlaczego?

Zamieszczone przez comatus
                Ale jaka w tym może być "tajemnica państwowa"???
                Jeśli nagle ginie w niewyjaśnionych jeszcze okolicznościach dowództwo jednej z wojskowych baz lotniczych, wg mnie powinna to być najwyższa tajemnica państwowa a z racji takiej a nie innej działalności mediów, maksymalna dezinformacja ze strony wojska pod sankcją zdrady!

Wojsko to nie jest klub paintballa, żeby po nieudanej zabawie pokazywać jak w BigBrotherze płacząco wylewnych mundurowych i jeszcze oskarżać ich, że coś próbują ukryć. - Dopiero jak wszystko zostanie wyjaśnione, wtedy ewentualnie można coś oficjalnie podać już trochę bardziej zgodnego z prawdą.

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez ewg
                  A to dlaczego? Spadł przy podejściu czy odejściu (do drugiego podejścia)? W AIP Polska ILS (LLZ i GP) na tym lotnisku jest opisany jako niecywilny i "oblatywany" od wielu już lat. Wiesz może dlaczego?
                  Dlaczego nieczynny ? Cholera wie, jest pełna dezinformacja w tym temacie. Ale był nieczynny i pilot nie robił podejścia ILS. Spadł przy drugim podejściu z tego co mówią.
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• ewg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1079

Czyli ILS (jego brak) jednak nie jest bez znaczenia dla tego przypadku.

Komentarz

• chrisowaty
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 73

Za dużo i tak się nie dowiemy. W wojskowych samolotach nie ma drugiego rejestratora zapisującego rozmowy w kokpicie pilotów. Jest tylko rejestrator parametrów lotu. Więc jeśli wina leży gdzie indziej niż w sprzęcie, to tajemnica została zabrana do grobu.

Komentarz

• MARANTZ
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 928

Czy naprawdę musicie w tym wątku dywagować o sprawach o których w większości nie macie zielonego pojęcia? Niedobrze mi się robi. Tak samo niedobrze jak wtedy gdy słucham kretyńskich pytań dziennikarzy albo czytuję debilne artykuły o awaryjności F-16.
                        Robiłem na tym lotnisku zdjęcia, także lądującym samolotom CASA. To jest ogromny teren otoczony lasami. Samo lotnisko jest bardzo bezpiecznie umiejscowione i przy prawidłowym podejściu lądowanie jest fraszką. Nawet bez ILS, kiedyś tego w wojsku nie było, samoloty były dużo bardziej przestarzałe i się lądowało. Jak? Zainteresowani wiedzą.
                        Czemu doszło do katastrofy? Każdy kto ma o tym jakieś pojęcie wie, że na proste pytania bardzo często nie ma prostych odpowiedzi. Po to są komisje i naprawdę wyniki ich działania mogą być znane dopiero po kilku miesiącach.
                        Nie piszcie bzdur o zakładach pilotów, nikt sobie jaj nie robi mając takie szyszki na pokładzie. Za dużo się naoglądaliście głupich zachodnich filmów.
                        Mój przyjaciel, który w Mirosławcu bywa częściej niż u własnej matki stracił w tej katastrofie wielu dobrych znajomych i przyjaciół, chyba wszystkich poległych znał osobiście i dobrze wiem jak może wnerwić czytanie takich steków bzdur przez ludzi mających o tych sprawach dużą i obiektywną wiedzę.

Co do samych zdjęć czy filmu... zapewne zostało to nakręcone przez jakiegoś żołnierza i ja też bym się wnerwił, gdyby taki ktoś sprzedał nagranie do prasy. Dla mnie facet jest do natychmiastowego wywalenia ze służby i są na to paragrafy. Tacy ludzie w jakichkolwiek służbach nie są mile widziani.
                        FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• fotokor1
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 373

Marantz pewnie masz rację, nie wypowiem się na temat wątku ale słowo polegli jest dla mnie intrygujące, czy mamy jakąś wojnę w kraju - zginęli w katastrofie dla mnie starczy
                          Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• Nol
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 116

Zamieszczone przez fotokor1
                            Marantz pewnie masz rację, nie wypowiem się na temat wątku ale słowo polegli jest dla mnie intrygujące
                            Jakby tego nie nazwać, chyba każdy wie o co chodzi, prawda?

Generalnie media jak zwykle robią ze wszystkiego sensację, często osiągającą rozmiar histerii. Choć w tej sytuacji i tak jest "lepiej", niż po zeszłorocznym wypadku autobusowym. Wtedy to już nie dało się tego słuchać, a żałoba była wszechobecna na siłę...

Zastanawiam się czy nie da się przyjąć faktu katastrofy ze smutkiem i współczuciem? Ale takim bez hucpy i histerii...
                            Pozdrawiam

Komentarz

• ewg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1079

Zamieszczone przez MARANTZ
                              Robiłem na tym lotnisku zdjęcia.
                              No tak... Faktycznie wiesz lepiej.

Komentarz

• himi
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 2638

Jak na fotoreporterskie co straszna cienizna. Stawiam na wojaka, amatora foto. Nie wierzę, że pstryk z Faka nie podszedłby bliżej, to raz, a dwa - jeśli nie - to na bank lepiej by wymyślił te ujęcia. Mój znajomy pojechał, ale nie wszedł do lasu...

Komentarz

Pracuję...