Fotografia oczami "ekspertów"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oranvag
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 45

Fotografia oczami "ekspertów"

Co by było, gdyby wielcy fotografowie publikowali dzisiaj swoje zdjęcia na forach internetowych i fotoserwisach w rodzaju Flickera? Jakimi komentarzami zaszczyciliby ich znawcy fotografii recenzujący zdjęcia na tych witrynach?

• Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Ciekawe...
    Ale m.in. dlatego już od długiego czasu nie wrzucam swoich zdjęć na jakiekolwiek galerie (pomimo, że wielkim fotografem nie jestem ).
    Robię tak jak uważam i albo się komuś podoba, albo nie.

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Taaak, zdecydowanie coś w tym jest.

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Genialne :-) Ale ta kto niestety często wygląda: najczęściej w komentowaniu udzielają się operatorzy małpek, co to udało im się dwa razy w życiu zrobić dobre zdjęcie lub amatorzy, którzy opanowali jedną technikę/styl fotografowania, tłuką to samo od iluś tam lat i sądzą że potrafią rzeczowo ocenić każde zdjęcie (ze szczególnym uwzględnieniem nie opanowanych przez siebie stylów/tematyki).
        Zamieszczone przez Bagnet007
        Robię tak jak uważam i albo się komuś podoba, albo nie.
        No to też nie jest do końca najlepsza metoda, ale po to ma się kolegów fotografów/fotoamatorów lub plastyków, żeby sobie podyskutować o popełnionych fotach.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Robson01
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1574

Nawet Cartier-Bresson'owi (?) się dostało :-).
          Canon
          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

A gdyby tak przyjąć, że komentujący mogliby mieć (pod pewnymi względami) rację... Naczytali się różnych poradników, złotych reguł tylko nie próbują ich weryfikować - naganny wiec może tu być jedynie nadmierny konformizm połączony z brakiem skromności (do czego konformizm raczej nie uprawnia).

Problem chyba ważniejszy to: kiedy podstawowe lub wręcz sztampowe reguły fotografowania tracą ważność? Czy ich waga jest odwrotnie proporcjonalna do wagi nazwiska autora, popularności konkretnego zdjęcia/kolekcji/stylu, znaczenia/"ikonowości" (w rozumieniu zachodnim) zdjecia, spontanicznego odbioru??? - Wciaż mnie to zastanawia...

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez ewg
              Problem chyba ważniejszy to: kiedy podstawowe lub wręcz sztampowe reguły fotografowania tracą ważność?
              Moim zdaniem te reguły tracą ważność wtedy, kiedy doskonale je znasz, umiesz się nimi posługiwać ale CELOWO I ŚWIADOMIE w danej sytuacji ich nie stosujesz. Prościej: żeby łamać zasady, trzeba je znać.

Komentarz

• Bahrd
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 3053

Zamieszczone przez Kolaj
                Moim zdaniem te reguły tracą ważność wtedy, kiedy doskonale je znasz, umiesz się nimi posługiwać ale CELOWO I ŚWIADOMIE w danej sytuacji ich nie stosujesz. Prościej: żeby łamać zasady, trzeba je znać.
                Racja; S. Dali ujął to mniej więcej tak: "najpierw pokaż, że umiesz naśladować starych mistrzów, a potem możesz już brykać do woli"
                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

H. C-B.: "The Eye only sees what the Mind is prepared to comprehend"

to by bylo tyle mojego komentarza a propos krytykow i wartosci ich opinii.

co do regul fotografii i ich obowiazywania... podobnie jak wyzej. dobry fotograf ma w glowie znacznie wiecej niz zupelnie bazowe zasady wpajane przez do bolu uproszczone podreczniki. to ze tzw. motloch nie jest w stanie zrozumiec i probuje naciagac to do poznanych ksiazkowych regulek... nie jest problemem tego fotografa
                  www albo tez flickr

Komentarz

• crater
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 399

Jestem jak najbardizej za poprzednikami, jednak z jednym zaznaczeniem.
                    Mianowicie - jestem w stanie zrozumiec ze znani maja swoj styl - popelniaja pewne 'bledy" celowo, ale coz, kazdy moze miec wlasne zdanie i nie koniecznie wielkie nazwisko musi oznaczac ze kazde jego zdjecie bedzie genialne tylko z teog powodu bo jest znany.

Nawet najlepszy, najwybitniejszy fotograf jest przeciez w koncu w stanie "popelnic gniota"
                    www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Ciosna
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 162

Tekst jest świetny :smile:. Czytam to co ktoś napisał pod fotografią Edwarda Steichen'a -> The Pond - Moonlight :
                      O wiele za ciemna ekspozycja i brak ostrości. Może będziesz się bronić, że specjalnie starałeś się zrobić nieostro, pytanie tylko po co?? Ja uważam, że zdjęcie ma być ostre. Polecam zapoznanie się z pracami innych osób na tym forum, żebyś zorientował się, jak powinno wyglądać dobre zdjęcie
                      ... ,patrze na cene za ile poszło to zdjęcie i sam nie wiem co o tym myśleć :grin:

Patrzę czasami na fotografie, w których kompozycja i ekspozycja są nazwijmy to właściwe, ale poza tym nie dostrzegam w nich żadnej głębi. Podpisuję się pod tym co napisał Kolaj
                      Zamieszczone przez Kolaj
                      Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Komentarz

• rene
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 283

A ja się zapytam szczerze i z ciekawości: zdjęcie Williama Egglestona <-- co w nim się wam podoba, co jest takiego niezwykłego??

Komentarz

• KrzysK
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 203

Co w nim jest niezwykłego? Ano niezwykłe to ono dla mnie nie jest, ale za to podoba mi się perspektywa, która pokazuje rowerek dla 3 latka takim, jakby zbudowany był dla Guliwera. Perspektywa robi wrażenie, a i kompozycja oparta na lini skośnej (linia dachu przedłużona szprychami) jest w porządku. Tyle ode mnie. Ale ja lajkonik jestem. Troszkę pstrykam, troszkę czytam i uczę się patrzeć

Komentarz

• bebesky
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1231

Zamieszczone przez rene
                            A ja się zapytam szczerze i z ciekawości: zdjęcie Williama Egglestona <-- co w nim się wam podoba, co jest takiego niezwykłego??
                            czesto tak mam, jak oglądam zdjęcia mistrzów fotografii, mistrzów pędzla, nagrodzonych na licznych festiwalch filmów, muzyki którą stawia się na piedestale, innych cudownych przedsięwzięć i wytworów,
                            kiedyś zastanawiałem co ze mną jest nie tak. Teraz wiem - mam własny gust, własne poglądy. Podoba mi się to co mi się podoba a nie to co komuś się podoba. To że ktoś jest uznany za cudownego mistrza nie oznacza że jego prace mi się będą podobały.
                            Jeśli chodzi o fotografię to zdarzyło mi się widzieć zdjęcia, które uznano za świetne a gdybym to ja był ich autorem to nie przeszłyby nawet pierwszej selekcji. Tyle tylko że ja się z tym dobrze czuję i jak ktoś krytykuje moje dokonania to w pełni go rozumiem - ma prawo mieć inny gust.
                            Nawet zdjęcie mistrza w moim odczuciu mogłoby być inne - moim zdaniem i według mojego gustu lepsze, co nie oznacza że on by się ze mną zgodził ale nie oznacza również że nie przyznałby mi racji gdybym rzeczowo wyjaśnił mu własną koncepcje na przeróbkę jego zdjęcia. Tylko czyje wtedy byłoby to zdjęcie?

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez rene
                              moze chodzi o to, ze stanowi czesc pewnego tematu, ktory autor zrealizowal z wyrozniajacym sie podejsciem i zaprezentowal unikatowe spojrzenie?

co, poniekad, ujawnia kolejna slabosc galerii internetowych, ktora najprosciej podsumowac ich obiegowym okresleniem: "festiwal jednego obrazka". galerie typu plfoto wychowuja w duzym stopniu ludzi prezentujacych i ogladajacych pojedyncze obrazki. gdzie te "pojedyncze obrazki" to czesto zupelnie co innego niz praca fotograficzna autora i w tym wszystkim znika cos takiego jak zrozumienie "serii fotograficznej", ktora stanowi esencje fotografii dokumentalnej.

wszystko w imie konsumpcyjnej zasady, ze ma byc od razu podane na talerzu, gotowe do spozycia i zapomnienia w minute po konsumpcji. a to nie o to tu chodzi...
                              Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...