Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy ktoś mógłby zamieścić skan wystarczającej rozdzielczości, by pokazać jak wygląda wydruk fragmentu zdjęcia na kolorowej drukarce laserowej? Wskazane byłoby też doświadczenie w pracy z takim sprzętem i krótki opis wrażeń. ;-)
Spodziewam się, że to nie są maszyny stworzone do odbitek foto HiFi ale po przeczytaniu newsa:
Serwis fotografuj.pl : Aktualności : Obiektywy i akcesoria : Epson AcuLaser C2800 – oszczędne kolorowe drukarki laserowe - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
uświadomiłem sobie, że mam za mało danych by sobie wyrobić zdanie na temat potencjału tej technologii. A może matowość druku, ubogi gamut i brak znaczenia papieru dla poprawy wydruku, to już dziś tylko stereotypy?
Nie chodzi o konkretną drukarkę, ale jakąś możliwie najlepszą kolorową laserówkę i jej odniesienie do innych technik druku. - Dzięki!
Mam HPkę 5550. Gamut tej drukarki bynajmniej nie jest "ubogi", dynamika też jest doskonała. Ilość detalu odpowiada jak w mordę strzelił drukowi offsetowemu. Jedną z zalet o których niewiele się mówi jest trwałość wydruku - jeśli tylko papier nie zgnije i się nie rozpadnie, to z kolorami NIC się nie stanie, jest toto niemal nieśmiertelne i wytrzymalsze od praktycznie wszystkich istniejących technologii reprodukcyjnych, które potrafią wytrzymać jakieś śmieszne 100 lat, o ile słoneczko zbyt mocno nie przyświeci.
Mimo tego do dobrej atramentówki i konkretnego papieru foto laserówce brakuje jeszcze hoooo ho ho...
Wypuscilem w robocie landszaft na HP 3800dtn i o ile ciemne partie jeszcze sa w miare, to przejscia na niebie wygladaja zle. Za tym co powiedzial czornyj - nie umywa sie do atramentu. Przede wszystkim na laserze zostaje raster
Wypuscilem w robocie landszaft na HP 3800dtn i o ile ciemne partie jeszcze sa w miare, to przejscia na niebie wygladaja zle. Za tym co powiedzial czornyj - nie umywa sie do atramentu. Przede wszystkim na laserze zostaje raster
No właśnie ten raster mnie najbardziej interesuje. Jest to z reguły raster liniowy a la Adobe PostSrcipt (z rozetką) czy stosuje się też rozproszone? Kropy widać gołym okiem czy tylko pod lupą? 600dpi to chyba dzisiaj standard więc chyba tylko liniowy ma prawo być widoczny gołym okiem?
A z tym niebem to chodzi o jakąś posteryzację czy tylko o oddanie kolorów?
Co do trwałości toneru to rzeczywiście jest to chyba najważniejszy argument za laserówkami...
Kurcze, az taki specu od druku to ja nie jestem. Nie mam na razie mozliwosci zrobienia skanu Moze pomoge Ci mowiac, ze normalnie to rastra nie widac, tylko pod lupa, ale przy przejsciach tonalnych widac, jak pewnego rodzaju "siateczka" przechodzi w swego rodzaju inna, o innej gestosci.
Inna sprawa jest, ze wydrukowalem dosc trudne technicznie zdjecie - krajobraz w oddali tonie we mglistym powietrzu, az po horyzont. W przypadku kontrastow pierwszego planu jakosc jest w miare ok.
Jesli bede mial sposobnosc to zrobie skan, jesli nie to wezme kartke ze soba i w domu cykne macro oki?
No właśnie ten raster mnie najbardziej interesuje. Jest to z reguły raster liniowy a la Adobe PostSrcipt (z rozetką) czy stosuje się też rozproszone? Kropy widać gołym okiem czy tylko pod lupą? 600dpi to chyba dzisiaj standard więc chyba tylko liniowy ma prawo być widoczny gołym okiem?
A z tym niebem to chodzi o jakąś posteryzację czy tylko o oddanie kolorów?
Co do trwałości toneru to rzeczywiście jest to chyba najważniejszy argument za laserówkami...
W 5550 raster jest widoczny po zbliżeniu. Wizualnie odpowiada rozetowemu rastrowi ok. 175lpi stosowanemu w offsecie.
Powiększenia nie mają jednak takiej ciągłości jak atrament, oraz są nieprzyjemne - tekstura tonera jest wyraźnie inna niż tekstura papieru, nie da się uzyskać naprawdę błyszczących, lub jednolicie matowych odbitek.
Wiem, że nie dopracowałem za bardzo jasności/kontrastu/balansu ale mam nadzieję, że choć w pewnym stopniu przedstawi to obraz kolorowego, laserowego obrazu
Wiem, że nie dopracowałem za bardzo jasności/kontrastu/balansu ale mam nadzieję, że choć w pewnym stopniu przedstawi to obraz kolorowego, laserowego obrazu
I o to chodziło! Po pierwsze bardzo dziękuję. :-) Poza tym bardzo dziwny ten raster, tzn. jakiś taki nieuporządkowany (żeby nie powiedzieć niechlujny). (Wyczytałem, że to "emulacja HP Postscript level 3" - też Wam się wydaje, że dość daleka ta emulacja od pierwowzoru?) Ale zdecydowanie jest to wciąż jeszcze zdjęcie! z tym, że dochodzi wyraźny szum bardzo podobny to szumu wysokkiego ISO (plus banding, ale możliwe że to mora po skanowaniu). :smile: Czyli gdyby opracować lepszy raster to zwłaszcza duże "odbitki" mogłyby się podobać (z daleka). Już w tym stanie wydruk wielkoformatowy mógłby być dość ładny no tylko, że w laserze chyba mówimy wyłącznie o A4 a A3 to już pewnie koszt zbliżony do solidnej plujki wielkoformatowej. O większych niż A3 nie słyszałem. Czyli kolorowy laser to niezbyt praktyczne/ekonomiczne rozwiązanie.
Jeszcze raz dziękuję za zaspokojenie moje ciekawości!
HP Color LaserJet 1600 - ogólnie raster widać, i to fotografii to tak średnio, ale ja jej używam do wydruku kolorystyk do projektów i próbnych wydruków proofowych. Nie jest najgorsza - po skalibrowaniu i używaniu profili można uzyskać prawie pełną paletę barw. Trwałość - świetna, bardzo dobra jakość nawet na zwykłym papierze.
Ja drukuje na niej stykówki dla klientów (mimo,że tylko 600x600dpi, ale jak się zadrukuje arkusz A4 4x6 ujęć to każde jest IMHO ostre i w miarę dobrej jakości)
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Komentarz