[urlopik] Egipt zasilanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

[urlopik] Egipt zasilanie

Czy ktoś wie jakie napięcie jest w kontakcie w Egipcie?
    No i rzecz najważniejsza, czy wtyczka do kontaktu ma normalny kształt :wink:
    the silence is deafening
  • maku
    Uzależniony
    • 2004
    • 563

Nie miałem żadnego problemu, wszystkie ładowarki działy. Nie wiem tylko czy przypadkiem tak jak we Włoszech nie było by kłopotu z wtyczkami o grubych bolcach. Wszystko co podłączałem to były tylko różne ładowarki.

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez maku
      Nie miałem żadnego problemu, wszystkie ładowarki działy. Nie wiem tylko czy przypadkiem tak jak we Włoszech nie było by kłopotu z wtyczkami o grubych bolcach. Wszystko co podłączałem to były tylko różne ładowarki.
      Dzięki.
      the silence is deafening

Komentarz

• dzi
        Bywalec
        • 2004
        • 240

niezależnie od napięcia, radze uważać na sfrustrowanych mieszkańców Egiptu na widok aparatu - są przewrażliwieni na tym punkcie i czasami nawet agresywni. Fotografowanie jest wbrew ich religii.

Choć można "obejść" ich niezadowolenie udająć, że fotografuje się np.swoją żonę a obiektyw skierować ciut w bok na nich

Komentarz

• maku
          Uzależniony
          • 2004
          • 563

Nie jest tak źle. Choć na pewno nie należy być nachalnym.
          Zdarzały mi się sytuacje kiedy Egipcjanie sami ustawiali się do zdjęć.

Komentarz

• SdoubleU
            Początki nałogu
            • 2005
            • 437

Ja równiez nie spotkałem się z niechecią Egipcjan do fotografowania, a jeżeli już to zawsze sprawę załatwiało trochę drobnych.

A co do napiecia to normalne ~230 v spokojnie wszystko działa.
            SdoubleU
            ---------------------------
            Canon :-D

Komentarz

• Robson01
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1574

Zamieszczone przez gietrzy
              Czy ktoś wie jakie napięcie jest w kontakcie w Egipcie?
              No i rzecz najważniejsza, czy wtyczka do kontaktu ma normalny kształt :wink:
              Napięcie normalne, problem może wystąpić z gniazdkami. W hotelach mają inną grubość bolców i trzeba poprosić o "przejściówki" na miejscu w recepcji. Nie wiem czy dotyczy to wszystkich hoteli czy tylko niektórych.
              A co do robienia zdjęć ludziom to nie miałem z tym problemów - wszyscy pozowali, nawet policjanci w Gizie a potem wyciągali dłoń po bakszysz. Inaczej wygląda sytuacja w miejcach gdzie ludzie nie są przyzwycajeni do turystów (w pobliżu granicy Sudańskiej i Libijskiej oraz w bardziej oddalonych oazach), wówczas należy zachować ostrożność.
              Canon
              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Chyba rekord pobity... odkopanie watku sprzed roku , byle tylko cos dopisac... i jak tu nie podejrzewac nabijania postow byle miec cos na start? (szczegolnie ze mamy tu opcje 'Edytuj' , nie trzeba dwoch postow jeden po drugim pisac "bo sie cos przypomnialo" ).

Komentarz

• barbarianhord
                  • 2007
                  • 12

Ej ja właśnie mamm jechac do egiptu i mi ta wiadomośc pomogła, a że sprowokowany cos dopisałem to dobrze .zawsze jakiś punkcik do przodu.
                  Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera.....??: ??:

Komentarz

• thinredline
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 136

Zamieszczone przez maku
                    Nie jest tak źle. Choć na pewno nie należy być nachalnym.
                    Zdarzały mi się sytuacje kiedy Egipcjanie sami ustawiali się do zdjęć.
                    ... a potem oczekiwali zapłaty :grin:

Komentarz

Pracuję...