Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam takie pytanie.
Było już pisanie o obronności dotyczące gazem czy innymi pałkami.
Ciekaw jestem czy dałoby się przywalić oprychowi w pysk samym body? (np od strony akumulatora - ew można by też zamocować gdzieś pinezkę na taką okoliczność) ew nosić sygnet czy inny pierścień tak wyposazony.
Jak body wytrzymałoby taki atak , i tak samo jak oprych?
5D drogie , ale też solidne , to jakby się odpowiednio zamachnęło to powinno być oki
Makudonarudo w takiej sytuacji najlepiej zastosować 101 chwyt ju-jitsu, mianowicie nogi za pas
A co do pinezki - to nie wiem w jakim stopniu moze być ona skuteczna, no chyba zebyś całą dolną część body wynabijał pinezkami, zresztą nie widze w tym pomysle nic praktycznego.
W sumie chodziło mi o taką scenkę:
Podchodzi do mnie oprych ,
dawaj aparat
a ja pierdut go tym aparatem (tego to już na pewno się nie spodziewa)
Na tyle mocno by go zdezorientowało na moment i próbować uciekać.(dobrze by też było aby aparat w miarę wyszedł bez szwanku)
Ciekaw jestem jakby to wyszło w realu , ktoś już testował?
Jakbys mocno walnal, to sila bylaby taka, jakby Ci body spadlo z biorka-nie sadze, zeby puszka to przetrwala bez szwanku....ale Mathom ma racje-jezeli masz jakas stara nokie (np 3410) to nia mozesz spokojnie przywalic, nic sie nie stanie....z telefonem
Jakbys mocno walnal, to sila bylaby taka, jakby Ci body spadlo z biorka-nie sadze, zeby puszka to przetrwala bez szwanku....ale Mathom ma racje-jezeli masz jakas stara nokie (np 3410) to nia mozesz spokojnie przywalic, nic sie nie stanie....z telefonem
Myślę że 10 czy 1 wyszła by z tego bez jednej ryski Szkło to inna sprawa.
A w ogóle sens takiego tematu jest "lekko" ..... no bez sensu !! :rolleyes:
tzn w sumie wszystko jest zależne od sytuacji
Ale czasem ta rada może się przydać.
Lepiej ciut uszkodzić aparat niż w ogóle go stracić.
Ale człowiek jest miękki , to chyba nie to samo jak walnie się o ziemię.
Ew celować jakąś wypustką body w oko
(co do nokii to może nie będzie czasu na szukanie jej po kieszeniach - chyba że na zasadzie - kolego zaczekaj , jeszcze mam telefon , i łup)
a ten temat to jest alternatywa dla szukania po kieszeniach gazu , pałek czy innych dobrodziejstw natury. akurat w danym momencie mamy aparat w rękach i można by pomyśleć aby właśnie samego aparatu spróbować użyć do obrony
Telefon moze i dobry ale generalnie ma za maly ciezar i jego "dzialanie" moze nas w pelni nie zadowolic... a co jak gosciu po strzale z nokii nabierze jeszcze wiekszej ochoty na nasz sprzet? trzeba tak przylutowac, zeby mu ochota nawet na zaczepki odeszla... proponuje kupic jakiegos starego analoga i miec go pod reka na pasku a najlepiej to byloby nosic walnietego pentacona six... nie dosc ze wazy swoje, to jeszcze swoim rozmiarem moze wyrzadzic takie szkody, ze ho ho... aaa... i najwazniejsze, przed atakiem sprzetem krok do tylu aby sprzet na pasku rozbujac
Łukasz Chyrek canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Jak body wytrzymałoby taki atak , i tak samo jak oprych?
5D drogie , ale też solidne , to jakby się odpowiednio zamachnęło to powinno być oki
Pewien kolesiowiec - reporter opowiadał czas jakiś temu coś w temacie. Pewnemu żulowi na dworcu spodobała się jego F4 i kategorycznie zarządał sprezentowania mu owego aparatu. Prośbie jego stała się zadość - tylko w czasie przekazywania został nieforutnnie zachaczony korpusem o twarz, upadł na glebę i usnął. Na szczęście korpus wyszedł z tej operacji bez szwanku.
Jeśli chodzi o bardziej współczesne konstrukcje, to swego D2Hacza również nie wahałbym się użyć w charakterze kastetu i jestem przekonany, że skutek byłby analogiczny
Makudonarudo w takiej sytuacji najlepiej zastosować 101 chwyt ju-jitsu, mianowicie nogi za pas
Zgadzam się w 100%.
Jak pytanie na poważnie to poniżej moja uwaga, a jak joka nie załapałem, to proszę zignorować dalszą część wypowiedzi
Jak nie umiesz się bardzo dobrze bić wybranym narzędziem
(bardzo dobrze, a nie po ukończeniu kursu "zabójcza krav ma(n)ga w weekend") to narzędzie posłuży napastnikowi.
On jest zawodowiec - kroi kilku frajerów dziennie, dla Ciebie taka sytuacja to zawsze jakaś nowość, stresująca nowość.
Może mieć np. nóż.
Może nie chcieć straszyć tylko uderzyć.
Nie istnieje na świecie metoda skutecznej obrony przed atakiem nożem jeżeli napastnik wie jak tego noża używać. Się nie da i już.
Wersja optymistyczna takiej rozgrywki - zostajesz kaleką.
A poza tym bicie na ulicy się nie opłaca:
Aparat kosztuje kilka koła. To tyle co wstawienie jednego zęba
Generalnie: nie wolno dopuścić podejrzanego gościa na bliżej niż 1,5 - 2m.
Na wszystkie pytania o godzinę, fajki, drogę mówisz sorry stary boje się i się odsuwasz, jak dalej podchodzi biegniesz.
Trochę wstyd ale jesteś w jednym kawałku.
Zacytuje klasyka:
" you may
fell a slight sting, that's pride
fuckin' wit ya. Fuck pride! Pride
only hurts, it never helps. Fight
through that shit. 'Cause a year
from now, when you're kickin' it in
the Caribbean you're gonna say,
"Marsellus Wallace was right."
"
Uzupełniając to najczęsciej bandzior nie jest sam i to on wybiera czas i miejsce ataku w terenie ktory zna.Na ogół przewiduje opór i atak i jest psychicznie[brak hamulców] a czesto sprzętowo przygotowany.Gaz,paralizatory, to sprzęt który moze sluzyc nie tylko do obrony.W sumie wygląda to kiepsko.Waznym elementem obrony jest uważna obserwacja otoczenia,jak zwykle lepsze jest zapobieganie niz aborcja.Do elementow obronnych jezeli do takiej sytuacji dojdzie niewatpliwie nalezy b.głosny krzyk.Nie musi wcale to byc krzyk przerazenia.Jest to element i narzedzie walki ktore mamy ze soba Napewno nie zaszkodzi.Cholernie szkoda
że istnieją takie mutacje człowieka które potrafią wulgarnie ublizać [niestety na forach tez]kraść,napadać.Przykre.
napiszcie do federacji krav-maga aby opracowali zestaw ciosów obronnych z wykorzystaniem body (aparat a nie ciało), z uwzględnieniem rzecz jasna jakie to body i co jest do niego podpięte.
eee. to jak juz robicie obronne aparaty, to sa teraz w sprzedazy takie ochronne gumowe/silikonowe obudowy, wiec co szkodzi naszpikowac je gwozdziami, cwiekami i szklem nawet nasaczonym w jakies truciznie (to dla bardziej wystraszonych, musza jednak uwazac aby samemu sie nie zachaczyc, badz uzywac ochronnych rekawic przy foceniu oraz chowac w szafie pancernej przed dziecmi coby nieszczescia w domu nie bylo)
Komentarz