Wada wzroku a zmęczenie po fotografowaniu.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

No tak, ale przy LCD ponoć nie ma tego problemu.
    No niby tak ale ma taką ,,chorobę"(sam sobie wmawiam?)że np. usiądę bez okularów bądź też w nich przy kiepskiej jakości LCD to mnie po ok 5 min oczy zaczynają łzawić i piec. Ostatnio siedziałem przy gównianym LCD w łaptoku HP to nie mogłem wytrzymać i musiałem przejść na stacjonarny LCD
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sorrki ja mam taka chorobę nie wiem jak wy?
    Ostatnio edytowany przez iktorn92; 10195. Powód: Automerged Doublepost
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• Zielony
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2928

Zamieszczone przez iktorn92
      No niby tak ale ma taką ,,chorobę"(sam sobie wmawiam?)że np. usiądę bez okularów bądź też w nich przy kiepskiej jakości LCD to mnie po ok 5 min oczy zaczynają łzawić i piec. Ostatnio siedziałem przy gównianym LCD w łaptoku HP to nie mogłem wytrzymać i musiałem przejść na stacjonarny LCD

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Sorrki ja mam taka chorobę nie wiem jak wy?
      Rozumiem, że przy EIZO za >5000zł oczy by Cię nie bolały?
      sigpic

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zamieszczone przez iktorn92
        Po to aby sie oczy nie męczyły bo masz powłoki antyrefleksyjne w zerówkach.

Ja też mam okulary ale nic podobnego nie zauważyłem ale jak długo przed kompem posiedzę to trochę bolą oczy...
        CO??? Przecież powłoki antyrefleksyjne zapobiegają powstawaniu odbić na okularach, a nie na monitorze. Brak okularów to najlepsze powłoki antyrefleksyjne na świecie
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• iktorn92
          Uzależniony
          • 2007
          • 605

Rozumiem, że przy EIZO za >5000zł oczy by Cię nie bolały?
          Nie, chciałem po prostu powiedzieć że przy monitorach o gorszej jakości można sobie wzrok szybciej zepsuć tyle....

Po prostu tak mam i tyle a podejrzewam żeby mnie nie bolały przy takim EIZO. Chociaż jak okularach siedzę przy monitorze to jest ok dopiero jak zdjemę to sie zaczyna makabra. Dobrze że ma -2 to bez raczej sobie nie posiedzę
          Flickr
          Portfolio Ślubne

Komentarz

• Michał Majchrzak
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 19

Ja mam na obu oczkach -0,5 cylindry (czyli problemy z ostrością właśnie) i od siedzenia przy kompie (badziewny lcd laptopa fsc) bez okularów normalnie wariuję, samochodu bez okularów nie poprowadzę, ale zdjęcia robię bez okularów i narazie po "foceniu" dolegliwości większych nie odczuwam, ale nasilenie używania aparatu mam raczej niewielki.

Jeśli o kropelki Visine chodzi, to mi kiedyś w aptece podobno mądra pani powiedziała, że takie samo działanie i skład ma Starazolin czy jakoś tak, dużo, dużo tańszy, bo polski, ale proponuję w aptece właśnie spytać.
            No niestety, przy takim hobby/zawodzie jak my ( ) to o oczka dbać trzeba!

Komentarz

• Klosiu
              Bywalec
              • 2004
              • 232

chlorowodorek tetrazoliny wystepuje w : Visine , Starazolin i Spersallerg

Nie mam przed soba cen ale z tego co pamietam to Stazaolin jest najtanszy - nalezy jednak pamietac ze wskazaniem do ich uzycia sa : "Stany zapalne spojówek w wyniku podrażnienia, alergiczne stany zapalne spojówek, w szczególności stany zapalne związane z katarem siennym"

na zmeczone oczy jednak najlepszy jest sen

Pozdrawiam
              5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

a fotografujesz z otwartymi oczami?
                czy z jednym zamkniętym?
                Bo jak jeszcze fotografowałem z jednym zamkniętym, to czzęściej mnie bolały oczy.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

ja różnie - coraz częściej z obydwoma otwartymi, ale nie ma u mnie raczej zależności między otwartym czy nie. w końcu kiedyś się dużo strzelało i oko przyzywczajone od maleńkiego
                  Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• michaelx
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 77

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    CO??? Przecież powłoki antyrefleksyjne zapobiegają powstawaniu odbić na okularach, a nie na monitorze. Brak okularów to najlepsze powłoki antyrefleksyjne na świecie
                    Okulary, nawet zerówki zapobiegają przede wszystkim atakowi drobinek kurzu które lecą do oka od monitora z dużą prędkością
                    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Zamieszczone przez michaelx
                      Okulary, nawet zerówki zapobiegają przede wszystkim atakowi drobinek kurzu które lecą do oka od monitora z dużą prędkością

U mnie na bardzo starym CRT'ku to nawet piaskiem po oczach waliło
                      sigpic

Komentarz

• comatus
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 725

Ja fotografuję z jednym zamkniętym okiem (mam też wadę) i zawsze po foceniu mam roblemy z otrością. Właściwie już po kilkukrotnym spojrzeniu w wizjer obraz mi się zaczyna rozmywać (przez wizjer jest OK), ale jak przymknę to oko, które mam zamknięte podzas focenia, to obraz mam OK. Coś jakby jedno oko mi tylko nawalało :/

Komentarz

• Zielony
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2928

A się później dziwicie, że wam mydło wychodzi.
                          No bo jak ma nie wychodzić skoro już w wizjerze jest mydło
                          Marsz do okulistów!
                          sigpic

Komentarz

• comatus
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 725

Zamieszczone przez Zielony
                            Marsz do okulistów!
                            Najśmieszniejsze jest to, że w wizjerze właśnie nie ma mydła

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Zamieszczone przez michaelx
                              Z dużą prędkością? Na taką odległość? Jakoś sobie tego nie wyobrażam, przynajmniej nie w tej skali...
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...