Problem z kompem - POMOCY

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Mam to samo, ale się nie przejmuję Raz na 10 razy da się przeżyć. Słyszałem, że to może być spowodowane niezgodnością grafy z płytą (gigabytowy radeon z asusem).

Czasami komp ruszy - ale wiatraki na chipsecie i procu nie Bios wtedy krzyczy, ale jak go pogonić to wentyle ruszą

Przyznam, że grafę mam nieprzykręconą... ale nie mam jej do czego przykręcać
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Nemeo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1757

Podejrzewałem RAM, ale niestety na innym RAM-ie to samo, czyli wydawałoby się że to grafika, ale niestety po zmianie karty graficznej na inną, dalej to samo.

Skończyły mi się pomysły, co to może być ?

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      Mam to samo, ale się nie przejmuję Raz na 10 razy da się przeżyć.
      Tylko że u mnie to nie jest 1 na 10, tylko czasami 9 na 10.
      Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• orzeh
        Coś już napisał
        • 2007
        • 98

no to zamien jeszcze monitor - moze to on jest popsuty
        pozdrawiam
        orzeh

Komentarz

• popmart
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1721

kabel do monitora ....

BTW masz quad core i win XP ..... gratuluje pomysłu XP obsługuja (w miarę efektywnie) max 2 rdzenie reszta mocy leży odłogiem ..... btw masz jak nacisniesz ctrl+alt+del w zakładce wydajność 4 okienka z wykorzystaniem mocy proca ?

imo jak najszybciej vista .... ale juz słyszę zupełnie bezsensowne rady w stylu: jak najdłuzej XP ..... co w twoim konkretnym przypadku jest kompletnie pozbawione sensu.
          Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• bs300f
            Coś już napisał
            • 2006
            • 68

Zamieszczone przez popmart
            kabel do monitora ....
            [CIACH]
            imo jak najszybciej vista .... ale juz słyszę zupełnie bezsensowne rady w stylu: jak najdłuzej XP ..... [CIACH]
            Możesz mieć swoje zdanie to jest jasne ale nie poznałeś moich argumentów dlaczego tak się wypowiedziałem więc nie mów że rady innych są bezsensowne bo to jest mocno lekceważące. EOT ten OT

Pisałem już ale może umknęło - sprawdź proszę zasilacz.

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

proszę oswieć mnie jakie twoim zdaniem są te argumenty bo aby je poznać trzeba mieć na to szansę ...

ponadto dobrze się zastanow bo XP obsługuje max 2 rdzenie i to znacznie mniej efektywnie niz vista

Komentarz

• bs300f
                Coś już napisał
                • 2006
                • 68

proszę oswieć mnie jakie twoim zdaniem są te argumenty bo aby je poznać trzeba mieć na to szansę ...

ponadto dobrze się zastanow bo XP obsługuje max 2 rdzenie i to znacznie mniej efektywnie niz vista
                Nie chciałeś ich poznać tylko stwierdziłeś ( a to nie to samo ) że są bezsensowne w związku z tym nie chciałeś mieć szansy poznania ich a ja nie mam zamiaru Cię przekonywać ani sie kłócić bo ten wątek o tym nie jest ( ale o tym już pisałem ).

Pozdrawiam

Komentarz

• Nemeo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1757

kabel do monitora ....

BTW masz quad core i win XP ..... gratuluje pomysłu XP obsługuja (w miarę efektywnie) max 2 rdzenie reszta mocy leży odłogiem ..... btw masz jak nacisniesz ctrl+alt+del w zakładce wydajność 4 okienka z wykorzystaniem mocy proca ?

imo jak najszybciej vista .... ale juz słyszę zupełnie bezsensowne rady w stylu: jak najdłuzej XP ..... co w twoim konkretnym przypadku jest kompletnie pozbawione sensu.

Kabel do monitora też wymieniałem.

Quada kupiłem dlatego, bo prędzej czy później, będę musiał przejść na Vistę / modernizacja przyszłościowa /.

Komentarz

• bs300f
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 68

Zamieszczone przez Nemeo
                    Kabel do monitora też wymieniałem.

Quada kupiłem dlatego, bo prędzej czy później, będę musiał przejść na Vistę / modernizacja przyszłościowa /.
                    I tu pełna zgoda zaczekaj tylko aż uporają się z błędami ( wydadzą ) service pack który pewnie wymieni polowe ( lub 3/4 ) systemu. Tak było z xpekiem ( na początku też nie był zbyt dobry )

Komentarz

• popmart
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1721

Zamieszczone przez bs300f
                      Możesz mieć swoje zdanie to jest jasne ale nie poznałeś moich argumentów dlaczego tak się wypowiedziałem więc nie mów że rady innych są bezsensowne bo to jest mocno lekceważące. EOT ten OT

Pisałem już ale może umknęło - sprawdź proszę zasilacz.
                      nie miałem szans ich poznać i nadal nie mam wiec kto kogo lekceważy ?

Komentarz

• solti
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Nemeo dzieje Ci się tak tylko na zimnym komputerze (który np. kilka godzin stał nieużywany), czy jeśli wyłączysz komputer i zaraz będziesz chciał go włączyć ponownie (wszystko rozgrzane), to też występuje takie zachowanie?
                        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                        galeria na forum Canon-board
                        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                        galeria.solti.pl

Komentarz

• OOko
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 17

ponadto dobrze się zastanow bo XP obsługuje max 2 rdzenie
                          Od kiedy?

Efektywność wykorzystania procesorów/rdzeni zależy nie tylko od systemu operacyjnego ale też od konkretnego oprogramowania.

A co do tematu wątku - jak już wspominał bs300f - radzę sprawdzić zasilacz, to jednak jest dość wymagający sprzęt jak chodzi o prąd, więc i zasilacz musi być mocny i stabilny, sam napis "400W" nie wystarczy.
                          10D; EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM

Komentarz

• Nemeo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1757

Zamieszczone przez solti
                            Nemeo dzieje Ci się tak tylko na zimnym komputerze (który np. kilka godzin stał nieużywany), czy jeśli wyłączysz komputer i zaraz będziesz chciał go włączyć ponownie (wszystko rozgrzane), to też występuje takie zachowanie?
                            Wczoraj po zmianie karty graficznej, testowałem go i odpalał w 100% ,już myślałem że to wina grafiki, a tu dzisiaj rano odpalam kompa / zimny/ i znowu to samo.

Czyli temperatura rzeczywiście coś ma wspólnego z tym zjawiskiem.

Komentarz

• OOko
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 17

Zamieszczone przez Nemeo
                              Wczoraj po zmianie karty graficznej, testowałem go i odpalał w 100% ,już myślałem że to wina grafiki, a tu dzisiaj rano odpalam kompa / zimny/ i znowu to samo.

Czyli temperatura rzeczywiście coś ma wspólnego z tym zjawiskiem.
                              Nie tyle temperatura co prąd. Jeśli wyłączasz/włączasz komputer w krótkich odstępach czasu to kondensatory nie mają kiedy się rozładować. A jeśli zasilacz jest za słaby/uszkodzony to nie jest w stanie naraz podać tyle prądu ile potrzeba - jedna z możliwości.
                              W każdym razie radzę skupić się na zasilaniu w tym momencie.
                              10D; EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM

Komentarz

• Nemeo
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1757

Zamieszczone przez OOko
                                Nie tyle temperatura co prąd. Jeśli wyłączasz/włączasz komputer w krótkich odstępach czasu to kondensatory nie mają kiedy się rozładować. A jeśli zasilacz jest za słaby/uszkodzony to nie jest w stanie naraz podać tyle prądu ile potrzeba - jedna z możliwości.
                                W każdym razie radzę skupić się na zasilaniu w tym momencie.
                                Właściwie to myślałem że płyta główna jest walnięta, ale twoja teoria też daje dużo do myślenia.

Komentarz

Pracuję...