Wątek polityczny
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Mam takiego "kolegę" w pracy. Jak usłyszał, ze u kogoś w klasie jest 6/30 wyznawców islamu to powiedział: w jednej klasie ? chyba w całej szkole !!!!
Powinien się urodzić w epoce wojen krzyżowych...Komentarz
-
myślę, że wystarczyłoby mu sie urodzić dzisiaj we Francji. Tam by go nienawidzili za katolicyzm szczerze, muzułmanów miał by 80% w klasie, a wiedziałby o tym stąd, że dziewczynki przychodziłyby w chustach pomimo zakazu
Komentarz
-
@ snowboarder (czy ty chłopie nie sypiasz
;-) )
...Co ja mam powiedzieć o erze SLD, czy wcześniej Unii Wolności w mediach, w TV, w Radio? Sorry, znam temat z innej strony.
Ale wracając do tematu: pisałem milion razy i przecież wiesz, że "nie o take Polske".. ale dla mnie osobiście obrzydliwe kłamstwa Kurskiego są jedynie ochydne i wskazują na jego miernotę, podobnie jak erotyczne zdobycze Łyżwińskiego. Czeka ich sąd. Natomiast kłamstwa Rumsfelda w/s broni nuklearnej w Iraku już mnie nieco bardziej bolą...
Kuba, pomyslalem, ze ciezko sie z toba dyskutuje, a wtedy zauwazylem, ze
ty przeciez jestes (ojciec) Dyrektor Tyran
Uwierz mi, ja nigdzie nie nobilituje poprzenich rzadow, zreszta
juz tu kiedys jasno dalem do zrozumienia, ze obciazam wszystkich o tracenie
czasu. Czasu, ktory dobrze wykorzystany sprawilby by, ze nikt by teraz
z Polski nie wyjezdzal.
To, co sie od zawsze dzialo w polskich mediach, to obrzydliwy podzial lupow
w/g niezrozumialych dla mnie nigdy zasad. Nigdy nie moglem np zrozumiec
dlaczego PSL, partia w sumie niewiele wiecej warta od samoobrony miala
tak silny wplyw i tak dlugo w publicznym Polskim Radiu niweiele
przy tym znaczac w polityce... Ale to nie ma teraz znaczenia.
Aktualnie forsuje sie jedna linie i gdy tego sie nie przestanie za chwile
bedziemy palic publicznie ksiazki na ulicy. Nie jest Polska daleka
od tego niestety...
A teraz jeszcze slowo o twoim nawiazaniu do USA. To dla aktualnej
sytuacji w Polsce nie ma znaczenia, ale sie odniose.
Choc Bush nie jest moim idolem, to w USA panuje ustabilizowana
demokracja. Jest zaplecze wyksztalconych urzednikow panstwowych,
niezalezny Sad Najwyzszy i Bank Panstwowy. To te elementy maja
wplyw na ksztalt panstwa daleko bardziej niz aktualny prezydent.
Przypomne tez niesmialo, ze to nie prezydent decyduje o
rozpoczeciu wojny, lecz kongres.
Co do tych "klamstw". Jest to prawda mniej wiecej identyczna, jak
ta o dziadku Tuska. Powtarzane w kolko frazesy w koncu zaczynaja
uchodzic za prawde.
NIGDZIE nie udowodniono, ze ktokolwiek z premedytacja klamal
o broni masowego razenia. Pomylil sie - jak najbardziej.
Czy tylko Bush sie pomylil? Oczywiscie nie. Rezolucje w sprawie Iraku
poparte byly w ONZ-cie przez wszystkich, nawet przez probujaca
za wszelka cene o tym zapomniec Francje. Informacje pochodzily
ze zrodel slozb specjalnych wielu krajow, nie tylko USA.
Identyczne wnioski wyciagnal z nich Clinton. Zarowno Kerry
jak i wielu glosnych aktualnie przeciwnikow wojny tez tak uwazalo.
Probuja sie teraz z tego wykrecic, ale nikt nie ma prostej
recepty co zrobic.
Po prostu latwo jest w kolko powtarzac "Bush klamal" bo to odwraca uwage
od prostego faktu, ze jesli on klamal, klamaly tez Niemcy, klamala Francja
i wszyscy inni. A tak probuje sie stworzyc atmosfere jedynego zlego -
najlatwiej walic w Ameryke.
Uwierz mi, Ameryka sobie da rade. Ma silna demokracje i nikt jej
nie zagraza. Balans sil jest w gruncie rzeczy najzdrowszym rozwiazaniem.
To Polska demokracja jest zagrozona. Nie ma nic ustabilizowanego,
nie ma zaplecza wyksztalconych urzednikow rzadowych, trwa
przepychanka i podzial lupow. Zmiany z jednego bieguna na drugi
co pare lat i kompletny balagan.
A aktualny biegun to najwieksze zagrozenie dla demokracji, jakie
w Polsce kiedykolwiek bylo.Komentarz
-
No to nazywajmy sprawe po imieniu ... miales egzamin z RELIGIOZNAWSTWA a nie z religii.
I byc moze to wlasnie ta terminologia i brak stosownego przedmiotu stanowi problem a nie tresc egzaminow. Gdyby byl osobny przedmiot religioznawczy to wszystko ok .. jesli zdawac sie bedzie z tresci przekazywanych na religii to porazka na maxa. Bo jak do jasnej ciasnej mozna kogos egzaminowac z religii ? Zadawac mu pytania o to czy gleboko wierzy w Jezusa Chrystusa ? Albo odpytwac z Ojcze Nasz ?
Jesli natomiast bedzie sie zdawalo z wiedzy religioznawczej to IMO powinna byc to wiedza obejmujaca wszystkie popularne wyznania czego na lekcjach katolickiej religii najczesciej sie nie uswiadczy. Zapowiada sie wiec nierowne traktowanie mniejszosci i wieksza calkiem sluszna zreszta batalia. Albo wiec wprowadzi sie nowy przedmiot albo nalezaloby zrezygnowac z takich pomyslow.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
A Żydzi w Ziemi Obiecanej pewne narody w piecach palili, i co z tego?
Serio pytam: nie uważasz, że to są jedne z najpowazniejszych wad USA?
Ależ całe Polskie i Europejskie (również Amerykańskie) prawodawstwo opiera się na nierównym traktowaniu mniejszości: konkretnie, na dawaniu im przywilejów, np. wyborczych czy przy zatrudnieniu. Nihil novi.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
snowboarder - dzięki za taki poziom dyskusji - kurde naprawdę miło porozmawiać. Ogólnie mówię tak - zgadzam się z tobą w zasadzie w całej rozciągłości twojej ostatniej wypowiedzi. Zupełnie. I tylko jedno mi nie leży, choć to może osobiste odczucie. Ta demokracja jest zagrożona populizmem i lodowatą kalkulacją polityczną Jarosława, nieudactwem czy urażoną dumą Lecha. Ogólnie bardzo niskim poziomem morale polityków wszelkiej maści. Na pewno jest bardzo zagrożona przez obecność LPR i Samoobrony w rządzie. Ale kiedy SLD robiło machloje medialne z Rywinem również była bardzo zagrożona - handlowano polskim prawem
Kryminał u władzy. Dlatego zgadzam się - polska demokracja jest młoda, nidoskonała i w pewnym sensie zagrożona. Ale stopień ataków na PIS, i zwłaszcza na PIS, a mniej już koalicjantów jest nieproporcjonalnie wielki. Jest rozdymany i wykorzystywany do brudnej walki z drugiej strony. A nie ma (jeszcze) inferna, jeszcze się kraj nie wali. Ba, w niektórych sprawach idzie sporo lepiej - o dziwo
Cała sytuacja jest dla mnie nieco zabawna. Co niedzielę u moich rodziców ostro spinam się z ojcem, który ma w PIS wielu przyjaciół, byłych działaczy podziemia w PRL. I ja z nim walczę, mówię że Kurskiego to bym gołymi rękami ukatrupił. A tu bronię równowagi, bo jednak jest przesada i zbytni dramatyzm.
A USA to oczywiście mimo wpadek ideał demokracji, dużo zdrowszy od Socjalistycznej uni europejskiej. Tylko prowokowałem
nie ferował bym tak łatwo opinii tego typu - ja byłem uczony również o judaiźmie, i islamie - trzy wielkie religie objawione. Oczywiście dużo mniej niż o chrsześcijaństwie, ale sorry - ja żyję w kraju, gdzie wszystko co jest tradycją i kulturą starszą niż 100 lat jest związane bardzo ściśle z tą wiarą. Taki jest ten kontynent. Najzabawniejsze, że w takiej laickiej od dwustu lat Francji, gdzie katolicyzm jest autentycznie znienawidzony po dziś dzień, 90% świąt to święta chrześcijańskie, z upodobaniem doświąt maryjnych. Szczyt obłudy.Zamieszczone przez McKaneJesli natomiast bedzie sie zdawalo z wiedzy religioznawczej to IMO powinna byc to wiedza obejmujaca wszystkie popularne wyznania czego na lekcjach katolickiej religii najczesciej sie nie uswiadczy. Zapowiada sie wiec nierowne traktowanie mniejszosci i wieksza calkiem sluszna zreszta batalia.Komentarz
-
Bardzo popularne słowo, ale co ono znaczy? Przecież istotą demokracji jest populizm! Odsyłam do słownika: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=populizm30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
dobre, brakuje znaczenia potocznego - dziwne ?
ja wolę ten opis - http://pl.wikipedia.org/wiki/PopulizmKomentarz
-
Ale ta definicja ma tą samą wymowę moralną. W demokracji większość ma rację, z definicji. Więc populizm jest demokratycznie najsłuszniejszą ideologią. Każdy populista dla demokraty powinien być ideałem, człowiekiem, który jest nieomylny, bo idealnie odgaduje zamiary motłochu.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Napisalem "najczesciej"Zamieszczone przez Kubamannie ferował bym tak łatwo opinii tego typuhttp://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
To ja może przydługawy cytat
Dla czego nie lubię PiSu ?
" Co należy napisać, aby skończyć przeciwnika. Najlepiej dowieść, że to człowiek obcy. W tym celu tworzymy kategorię prawdziwej rodziny. My, tutaj, ty i ja, władza naród jesteśmy prawdziwą rodziną. Mamy wpólny dach, wspólny stół, umiemy się porozumieć, jeden drugiemu zawsze pomoże. Niestety nie jesteśmy sami. Dookoła pełno obcych, którzy chcą zburzyć nasz spokój i zająć nasz dom. Kim są ci obcy?. Obcy to ktos gorszy i niebezpiczny. Za obcym stoją obce siły, groźne i niebezpieczne To znaczy są potężne , jeśli je zlekceważymy, natomiast jeżeli jesteśmy czujni i prowadzimy walkę, jesteśmy od nich silniejsi. A teraz spójrzcie na Chomeiniego. Ten jest obcy. Jego dziadek pochodził z Indii, mozna więc zadać pytanie - czyim interesom służy wnuk tego dziadka cudzoziemca?"
Ryszard Kapuściński "Szachin-Szach"
Ten cytat to skrót pewnego artykułu napisanego przez proszachowską gazetę w Iranie tóż przed wybuchem rewolucji islamskiej. Dla tych co nie wiedza dodam , że szach był dyktatorem. A metody jakimi prowadzil walke, ze swoimi wrogami są jakby znajome. PiS uderza dokładnie w tę samą nutę, to partia o zapędach dyktatorskich. Zamiast dyskutowac o problemach, stara się wyalienować wszelkich przeciwników jako zdrajców naroduKomentarz
-
Komentarz
-
Ale ta definicja ma tą samą wymowę moralną. W demokracji większość ma rację, z definicji. Więc populizm jest demokratycznie najsłuszniejszą ideologią. Każdy populista dla demokraty powinien być ideałem, człowiekiem, który jest nieomylny, bo idealnie odgaduje zamiary motłochu.
ale widzisz to że populizm jest najbardziej "ekonomiczny" w demokracji nie oznacza że populiści mają władzę, oczywiście czasami ją miewają ale na krótko raczej ..... wnioski : owa demokracja która w rzeczywistości praktycznej nosi znamiona wielu systemów społeczno-ekonomicznych i jest jakby zlepkiem czy wypadkową sprawdzonych metod i systemów społecznych jakie ludzie przeżyli w swojej historii, nie samej czystej definicyjnej demokracji do której mogły by się odnosić tego rodzaju precyzyjne definicje i prawa. To obecnie jest zbyt złożony układ aby klasyfikować go w takich prostych i jednoznacznych kategoriach.
BTW jeśli przyjąć że populizm to rodzaj działania czy raczej metoda pozostająca na etapie deklaratywnym (bo populiści tak naprawde nie spełniają swoich obietnic) to jest to najbardzie ekonomiczny sposób w kazdym systemie spoleczno-politycznym .Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.Komentarz
-
Politycy z założenia są mniej lub bardziej populistami, ich sukcesy są jednak uzależnione od poziomu świadomości obywatelskiej społeczeństwa. Nasze jest jednak ciągle dość naiwne, daje się wodzić za nos cwaniaczkom od socjotechniki. Zrozumiałe jest dla mnie to, że PiS, PO czy SLD mają swoich zwolenników, są to partie w jakimś sensie określone ideologicznie, może mało konsekwentne ale jednak. Natomiast wyniki Samoobrony czy LPR to już czysty dowód manipulacji "ciemnymi masami", przecież Leper był już socjalistą, socjaldemokratą, socjalliberałem, teraz jest wicepremierem w teoretycznie prawicowym rządzie. Giertych z tego co pamiętam był zagorzałym przeciwnikiem UE, dzisiaj już o tym nie pamięta, ot czysty pragmatyzm.
Demokracja sama w sobie niczego nie załatwia, jest jeszcze Konstytucja, Ordynacja Wyborcza, Ordynacja Podatkowa i inne kodeksy praw, czyli PRAWO, zbiór zasad regulujących i opisujących demokrację. I to prawo stanowi o słabości naszego państwa, jego prawdziwa naprawa wymaga wizji i mrówczej pracy w Sejmie, niestety nikt tego nie robi. Rzecz dla wszystkich oczywista czyli to, że osoby karane nie powinny zasiadać w parlamencie staje się elementem gry politycznej, podobnie ordynacja wyborcza, zmieniana przez każdą większość kiedy i jak im się podoba.
Większość problemów tego kraju można załatwić w trakcie jednej kadencji, trzeba tylko: mieć kim, chcieć, i pamiętać o racji stanu. Ostatnia nadzieja - POPIS okazała się płonna, musimy czekać na zmiany pokoleniowe lub wyjechać i odpocząć od tego za granicą.
Ta klasa polityczna jest niezdolna do zmian, trzeba to sobie uczciwie powiedzieć.Pozdrawiam
PrzemoCKomentarz
Komentarz