Roje meteorów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yakuza
    Coś już napisał
    • 2007
    • 73

niestety chyba w całej Polsce pogoda nie dopisała za oceanem niby mieli fajne widowisko, do 100 zjawisk na godzinę a u nas chmurwy :/ trzeba czekać na kolejną okazję Ale był to rój którego aktywność bardzo szybko wzrosła i tak samo szybko zmalała

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

u mnie pogoda bardzo kijowa była. nie było szans zobaczyć, a co dopiero porobić fotki...

bo bylem na maratonie filmowym ... z kobieta
      trzeba było zamiast na maraton wziąść ją na oglądanie 'spadających gwiazd', na pewno ty jak i ona bawilibyście się lepiej niż podczas maratonu filmowego :P

Księżyc zapewne wam przeszkadzał, ale niemniej światło miejskie które jest zmorą astrofoto
      mam taką fajną miejscówkę do robienia zdjęć nocą - do najbliższego miasta jakieś 15km, do najbliższej wsi kilka kilometrów (a w nocy wcale jej nie widać), miejsce na dość sporym wzniesieniu - super sprawa

wystarczy dojechać, rozstawić statyw, podłączyć podgrzewacz obiektywu, podłączyć sterowanie kablowe - potem tylko położyć się na masce (a silnik fajnie ją podgrzewa) i wymyślać marzenia
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• dominix
        Bywalec
        • 2006
        • 103

Cały tydzień piękna, słoneczna i bezchmurna pogoda, a akurat na pokaz meteorytów zachmurzyło się i zaczęło lać. No napaliłem się nieźle, a akurat mój 12-sto piętrowiec jedyny na wsi na odludziu więc warunki z dachu byłyby idealne, no i pozycja geograficzna wydawało mi się że będzie sprzyjać. A pogoda i tak swoje... Udało się komuś, gdzieś?

Pozdrawiam
        Dominik
        EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
        100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

• Elajasz
          Bywalec
          • 2007
          • 124

Zamieszczone przez robgr85
          trzeba było zamiast na maraton wziąść ją na oglądanie 'spadających gwiazd', na pewno ty jak i ona bawilibyście się lepiej niż podczas maratonu filmowego :P
          hehe, gdyby nie padalao to pewnie tak, a z drugiej strony jak sie kobieta na cos uprze to...
          na CB

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez Elajasz
            hehe, gdyby nie padalao to pewnie tak, a z drugiej strony jak sie kobieta na cos uprze to...
            hehe myślałem że to Ty wymyśliłeś i już nie chciałeś odwoływać... nie no... wydaje mi się że i Twoja wolałaby popatrzeć na spadające gwiazdy (przeciez to takie romantyczne )

Pozdr.

Komentarz

• Arek_O
              Początki nałogu
              • 2006
              • 294

Przy szerokich kątach MLU nie ma znaczenia. Ja używam zestawu 20D + EF-S 10-22 mm.
              Aparat ustawiam na ISO 800-1600, w manualu maksymalnie otwartą przysłonę oraz czas 30 sek. Potem ustawiam aparat w tryb seryjny i spinam wężykiem. Cyka 30-sekundowe ekspozycje dopóki bateria nie padnie. Przy 10 mm gwiazdy bardzo mało poruszone ze względu na ruch sfery niebieskiej. Dane na tyle dobre, że nadają się do naukowych analiz orbit zjawisk bazowych.

Wcześniej miałem bardzo miłe wspomnienia z zestawu 300D plus Zenitar 2.8/16. Zenitara na cropie spokojnie można ustawiać na f/2.8, choć wtedy trochę komy w rogach wyłazi.

Więcej o fotografowaniu meteorów jest tu:
              W fotografii ceniona jest sztuka fotografowania rzeczy ulotnych. Zdjęcia o unikalnej tematyce bywają nagradzane na wystawach lub też, po prostu, cieszą oko fotografującego przez długie lata, będąc powodem do dumy i satysfakcji ...

Arek

P.S. Aurygidy dały liczby godzinne na poziomie 130, ale w okolicach 13 naszego czasu. Czyli u nas w dzień. Można je było obserwować radiowo.
              http://optyczne.pl

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez Arek_O
                Przy szerokich kątach MLU nie ma znaczenia. Ja używam zestawu 20D + EF-S 10-22 mm.
                też nie używałem nigdy mlu do 'łapania' meteorów i jakoś problemów nie widzę.

odnośnie linka który podałeś - fajny, jednak nie jestem dzisiaj w stanie przebrnąć przez wszystkie strony i na razie przeczytałem podrozdział 'jak fotografować meteory?' napisano że przy iso 800 i f/2 ekspozycja na 15 minut... czy to nie za długo? używają jakiegoś statywu astronomicznego (takiego co będzie aparat przekierowywał zgodnie z ruchem sfery niebieskiej)?

Pozdrawiam.
                Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• Arek_O
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 294

W cyfrze 15 minut to za długo, bo zdjedzą Cię szumy. Na analogu jest ok. Aparat mozna prowadzić na montażu paralaktycznym, wtedy masz punktowe gwiazdy i smugi meteorów, można nie prowadzić i wtedy masz koncentryczne łuki gwiazd i przecinające je smugi meteorów. W obu wersjach zdjęcia wyglądają ładnie
                  http://optyczne.pl

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

Zamieszczone przez Arek_O
                    W cyfrze 15 minut to za długo, bo zdjedzą Cię szumy. Na analogu jest ok. Aparat mozna prowadzić na montażu paralaktycznym, wtedy masz punktowe gwiazdy i smugi meteorów, można nie prowadzić i wtedy masz koncentryczne łuki gwiazd i przecinające je smugi meteorów. W obu wersjach zdjęcia wyglądają ładnie
                    dzięki za odpowiedź - nie domyśliłem się że chodziło tam o analoga

Komentarz

Pracuję...