Publiczne egzekucje w Teheranie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Co kraj to obyczaj i moim zdaniem taka publiczna egzekucja da ludziom więcej do myślenia niż krzesło elektryczne , gdzieś w więziennej celi z dala od widzów .

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Zamieszczone przez Tomasz1972
      Co kraj to obyczaj i moim zdaniem taka publiczna egzekucja da ludziom więcej do myślenia niż krzesło elektryczne , gdzieś w więziennej celi z dala od widzów .
      Nie był bym tego taki pewien...
      Widziałeś zdjęcie na którym każdy chciał uwiecznić ten moment aparatem/telefonem ? Przypominało to jakiś uliczny show. Właśnie to zdjęcie a nie sam wisielec było dla mnie najbardziej przerażające.

Komentarz

• emisiaczek
        Uzależniony
        • 2005
        • 548

@Bagnet007

hehe no pieknie, to teraz zeby byc w zgodzie z sumieniam podczas robienia fotografii reporterskiej trzeba miec co .... no powiedz prosze, rozumiem ze ludzie z aparatami w telefonach i kompaktami szczegolnie ixusami sa gorszym gatunkiem, im nie wolno. Czy ludzie z 350d i kit-em tez, czyli jak ustawiamy poprzeczke ze od 30d i hmm obiektyw za 2500pln koniecznie L, mozna juz dumnie i w spokoju robic fotki zdarzeniom podlym. Zapomnialbym, trzeba miec jeszcze torbe lowepro, taka zielona kamizelke, i dyndajacy znaczek akredytacji. Uch nadajesz sie na badania Miligrama.

czym predzej lec na stadion dziesieciolecia tam sie wietnamczykow wykorzystuje, chyba jako chrzescijanin i obronca moralnosci nie morzesz spac przez to.

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Zamieszczone przez emisiaczek
          @Bagnet007

hehe no pieknie, to teraz zeby byc w zgodzie z sumieniam podczas robienia fotografii reporterskiej trzeba miec co .... no powiedz prosze, rozumiem ze ludzie z aparatami w telefonach i kompaktami szczegolnie ixusami sa gorszym gatunkiem, im nie wolno. Czy ludzie z 350d i kit-em tez, czyli jak ustawiamy poprzeczke ze od 30d i hmm obiektyw za 2500pln koniecznie L, mozna juz dumnie i w spokoju robic fotki zdarzeniom podlym. Zapomnialbym, trzeba miec jeszcze torbe lowepro, taka zielona kamizelke, i dyndajacy znaczek akredytacji. Uch nadajesz sie na badania Miligrama.

czym predzej lec na stadion dziesieciolecia tam sie wietnamczykow wykorzystuje, chyba jako chrzescijanin i obronca moralnosci nie morzesz spac przez to.
          Nie wiem w ogóle dlaczego wywnioskowałeś taki sprzętowy podtekst mojej wypowiedzi.
          Chyba czegoś nie rozumiesz. Mnie nie kompletnie interesuje fotografia reporterska i nie jestem taki neutralny na to co się przede mną dzieje. Po prostu nie zrobiłbym tam ani jednego zdjęcia. Nawet gdybym miał okazję tam być to bym z niej nie skorzystał.
          I kompletnie dla mnie nie ma znaczenia czy tłum uwiecznia śmierć IXUS'em czy 1Dynką.

P.S. Do chrześcijanina mi daleko.
          Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• beetle4
            Coś już napisał
            • 2006
            • 60

Czyli sadzicie ze komus skazanemu na smierc, nie wnikam za co, nie nalezy sie odrobina godnosci?
            |EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez beetle4
              Czyli sadzicie ze komus skazanemu na smierc, nie wnikam za co, nie nalezy sie odrobina godnosci?
              To psychopatyczny morderca moze miec jakas godnosc?

Komentarz

• pawelsan
                • 2005
                • 13

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                To psychopatyczny morderca moze miec jakas godnosc?
                A skazany za odstępstwo od wiary też nie może mieć godności? W Iranie za takie "przewinienie" również obowiązuje kara śmierci.

Komentarz

• slick
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 46

Zamieszczone przez beetle4
                  to tak, jakby UBekom ze względu na sędziwy wiek należałby się szacunek..
                  ps.:
                  swoją drogą, chciałbym zobaczyć taką egzekucję.

Komentarz

• Bagnet007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1344

Ale się burza rozpętała
                    Nie wiem czy morderca/gwałciciel/itp ma godność, to już jego osobista sprawa, ale ja mam zbyt duży szacunek dla drugiego człowieka, jaki by nie był.
                    Znów ujrzała światło dzienne moja odmienność.

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Zamieszczone przez Bagnet007
                      Ale się burza rozpętała
                      Nie wiem czy morderca/gwałciciel/itp ma godność, to już jego osobista sprawa, ale ja mam zbyt duży szacunek dla drugiego człowieka, jaki by nie był.
                      Znów ujrzała światło dzienne moja odmienność.
                      Bo Polacy to dziwny naród
                      Większość to Katolicy , a jednak ponad 70% jest za wprowadzeniem kary smierci .
                      Na dodatek w każdej jednostce wojskowej jest Kapelan , który błogosławi tym , którzy uczą się zabijac

Komentarz

• popmart
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1721

chrześcijanie ... jedynie czego uczy agresja (także taka jak na tych zdjęciach) to że wszystkie sprawy rozwiązuje się w ten sposób zamknięta spirala przemocy, obserwujący taki spektakl dostają jeden przekaz że jedyny rozwiązaniem jest skrajna przemoc a to anachroniczna nieprawda ...

naprawdę żałosne że w naszej kulturze pojawiają sie głosy zachwytu na tym usankcjonowanym przez państwo barbarzyństwem, bo czym innym jest patologia jednostki która i tak się wydarza bez względu na czasy i rządy a czym innym jest usankcjonowana przez państwo zbrodnicza działalność ...

Komentarz

• jatzzek
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 355

...i jeszcze dodam moje przemyslenia do wypowiedzi popmarta.

1. Wiekszosc zabojstw jest popelnianych w afekcie, czyli pod wplywem emocji ,np. w czasie napasci, ktora pierwotnie nie miala na celu zabicia, w czasie klotni (szczegolnie pod wplywem alkoholu), bojek o cos (np. o kobiete). Mozna powiedziec, ze takie zabojstwo ma mniejsza wage moralna niz zabojstwo zaplanowane, dokonane celowo, z zimna krwia. Z tym drugim typem zabojstw mamy do czynienia w przypadku wyrokow smierci wykonywanych w majestacie prawa.

2. Badania pokazuja, ze odstraszajacy wymiar publicznych kar smierci ma niewielkie znaczenie w przypadku zabojstw w afekcie (ktorych przypominam jest najwiecej). Sadze, ze takie odstraszenie nie dziala rowniez w przypadku patologicznych mordercow. Wiec kogo maja odstraszac takie egzekucje?

3. Nie chce aby w moim kraju panstwo oplacalo i szkolilo osoby, ktorych fachem jest publiczne zabijanie ludzi (kaci). (i prosze nie mowcie mi tu o wojsku, bo to jest zupelnie inna beczka). Probuje sobie wyobrazic sytuacje, ze coreczka pyta tatusia: "Tatus, a co ty robisz w pracy?". Albo zastanowcie sie nad konstrukcja psychiczna kata? Ja nie chce aby panstwo dawalo psychopacie legitymacje legalnego zabojcy i zeby jeszcze mial uczucie, ze dajac upust swojej dewiacji dobrze przyczynia sie spoleczenstwu.

4. Kara smierci w panstwach wysoko-rozwinietych i bogatych nie jest potrzebna, tym bardziej jesli wrocimy do punktu 2. Oczywiscie problem polega na tym, czy stac nas na utrzymywanie ludzi na dozywociach. Jesli nas nie stac, to jasno powiedzmy: zabijamy ludzi bo nas nie stac na ich utrzymanie w wiezieniach. Wtedy nasza chlodna kalkulacja przypomina troche dzialania hitlerowcow w III Rzeszy.

Ja widze taki problem: czlowiek skazany na dozywocie jest calkowiecie bezkarny (no bo co ma do stracenia?), co moze prowadzic do dalszych deprawacji. W sumie jednak ma cos do stracenia. Moze zamienic normalna cele na, o wiele gorsza, dozywotnia izolatke. Ale czy wowczas nie jest to to samo co wyrok smierci?

EDIT:

Nie probuje oceniac kultury Iranu. Probuje zobaczyc jak wyglada kara smierci na tle kultury, w ktorej mialaby funkcjonowac, czyli na tle kultury europejskiej (czyli tej ktora stworzyla pojecie obywatela oraz Karte Praw Czlowieka i Obywatela, pojecie godnosci osoby ludzkiej, oraz tej ktora opiera konstrukcje prawne o prawo rzymskie).
                          Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
                          why waste your time looking for proof?
                          what if the answer is never the truth?

Komentarz

• Zielony
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2928

Jak widać, co kraj to obyczaj... LINK Ktoś przetłumaczy? Bo nie wiadomo co przeskrobał.
                            Ciekawe czy... teraz dodatkowo pójdzie siedzieć?
                            sigpic

Komentarz

• emisiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 548

to tak, jakby UBekom ze względu na sędziwy wiek należałby się szacunek..
                              przeciez oni dostaja magicznie wysokie emerytury w porownaniu ze zwyklymi ludzmi, szacunek jaki im okazujemy jako platnicy podatku i wyborcy jest ogromny

Oczywiscie problem polega na tym, czy stac nas na utrzymywanie ludzi na dozywociach. Jesli nas nie stac, to jasno powiedzmy: zabijamy ludzi bo nas nie stac na ich utrzymanie w wiezieniach.
                              jesliby tak kazdy zaklad karny byl przybudowka do hali produkcyjnej a kazda zlotowka zarobiona szla na koszty pokrycia pobytu i odszkodowan to byloby logiczniej

Ja widze taki problem: czlowiek skazany na dozywocie jest calkowiecie bezkarny (no bo co ma do stracenia?), co moze prowadzic do dalszych deprawacji. W sumie jednak ma cos do stracenia. Moze zamienic normalna cele na, o wiele gorsza, dozywotnia izolatke. Ale czy wowczas nie jest to to samo co wyrok smierci?
                              po miesiacu izolatki bedziesz blagal o swiatlo i smierc z litosci

Probuje zobaczyc jak wyglada kara smierci na tle kultury,
                              sprobuj zobaczyc jak to widac od strony ofiary i jej rodziny

Komentarz

• M.I.K
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 179

Zamieszczone przez Zielony
                                Jak widać, co kraj to obyczaj... LINK Ktoś przetłumaczy? Bo nie wiadomo co przeskrobał.
                                Ciekawe czy... teraz dodatkowo pójdzie siedzieć?
                                ta... dosłownie siedzieć :/ dla mnie to jest średniowiecze
                                Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.

Komentarz

Pracuję...